Život

uspješan spoj provoda i dijeljenja znanja

Dobra zabava važnija je od natjecanja - istražili smo sve popularniji svijet pulskih pub kvizaša

Jako sam zadovoljan brojnim odazivima ekipa i sada već mogu reći da smo se svi međusobno sprijateljili – nema tu nekakvog velikog rivalstva, već isključivo uživanje u igri, rekao nam je Ron Biteri, jedan od domaćina pulskih pub kvizova, koji ove sad već iskusne natjecatelje, gotovo svaki petak ugosti u svom kafiću – Old city baru na Danteovom trgu


 
4 min
Matea Čelebija
Ekipa Rože e Fiori ovog je petka sastavljala pitanja za kviz

Jako sam zadovoljan brojnim odazivima ekipa i sada već mogu reći da smo se svi međusobno sprijateljili – nema tu nekakvog velikog rivalstva, već isključivo uživanje u igri, rekao nam je Ron Biteri, jedan od domaćina pulskih pub kvizova, koji ove sad već iskusne natjecatelje, gotovo svaki petak ugosti u svom kafiću – Old city baru na Danteovom trgu

Oni, ukratko, znaju sve - od najviših planinskih vrhova, do svih svjetskih zastava, od davno zaboravljenih do najpoznatijih javnih ličnosti u povijesti. Znaju sve o nogometu, a strani im nisu ni drugi sportovi. Kuže matematičke formule, spretno rješavaju rebuse i zagonetke i teško da će nasjesti na trik pitanja. Stoga u rezultatima njihovih međusobnih natjecanja prevladavaju isključivo nijanse.

Da, riječ je o pulskim pub kvizašima, koji se, sada već tradicionalno, okupljaju svaki tjedan u nekoliko pulskih pubova. Sa svojim ekipama nerijetko nastupaju i izvan Pule, a mi smo ih posjetili u Old City Baru, gdje se okupljaju gotovo svakog petka. Svojevrsna je to mlada, ali nimalo zanemariva zajednica u pulskom društvenom životu.

Zabava prerasla u hobi, a hobi u tradiciju

Pitanja za kviz svaki put sastavlja netko drugi, a ovog petka bili su to, u pulskom kvizaškom svijetu jedni od najuspješnijih, Rože e Fiori.

Njihov predvodnik, Igor Zenzerović, svoju je kvizašku ekipu počeo okupljati prije četiri godine, a prvi nastup bio im je u Rock Caffeu 2018. godine i otada nisu propustili niti jedan kviz u Puli.

- Na studiju u Zagrebu znao sam ponekad igrati kvizove, ali nikada to nije bilo ovako intenzivno kao u zadnje četiri godine. Imao sam potrebu baviti se nekakvih hobijem, a nastupanje na kvizovima činilo se kao dobar izazov, rekao nam je Igor.

Njegova kolegica iz ekipe, povjesničarka Marina Pereša, rekla nam je kako pod imenom Rože e Fiori nastupaju od samih početaka kada nije sve bilo ovako jednostavno i kada još nisu imali iskustva u nastupima.

- Nakon nekoliko prvih kvizova shvatili smo da smo super ekipa i da trebamo održavati naš početni sastav. S vremenom su nam druženja prerasla i na ona izvan kvizova pa se među nama rodilo jedno lijepo prijateljstvo. Volimo se dobro zabavljati, ali držimo i do uspješnih rezultata i volimo se natjecati, jasan je bio Igor.

Sve popularniji hobi

Prvi pub kvizovi nastali su u Velikoj Britaniji, a popularnost im se naglo povećala početkom 2000-ih kada se počinju formirati i u ostalim europskim zemljama. U Hrvatskoj su se po prvi put pojavili u Zagrebu 2005. godine, no ubrzo im se popularnost proširila i na ostale hrvatske gradove.

Zabava i druženje ispred rivalstva

Ron Biteri, jedan od domaćina pulskih pub kvizova, koji ove, sad već iskusne natjecatelje, gotovo svaki petak ugosti u svom kafiću, ispričao nam je da su ga na organizaciju pub kvizova u Puli potaknuli oni koje je vidio u Engleskoj.

Ron Biteri
- Prvi pub kviz vidio sam u Londonu, a kao organizatori smo kviz u Puli napravili u organizaciji sa Sajmom knjiga 2017. godine, I eto, do danas su kvizovi kod nas postali tradicija. Ekipa se okuplja svaki drugi petak, a ponekad i češće. Uspjeli smo se prilagoditi i mjerama zaštite od korone – prebacili smo se van na svjež zrak. Jako sam zadovoljan brojnim odazivima ekipa i sada već mogu reći da smo se svi međusobno sprijateljili – nema tu nekakvog velikog rivalstva, već isključivo uživanje u igri, rekao nam je Ron.

Sandra Vanjak iz ekipe Vincent iz katastva, ima dugogodišnje iskustvo u pub kvizovima i premda nije zainteresirana za javne nastupe, nije se libila sastavljati pitanja za velike televizijske kvizove. Njezina ekipa u ovom sastavu djeluje već više od godinu dana i redovito posjećuju sve kvizove u Puli, a znaju 'skoknuti' i do Rovinja, Labina i Umaga.

Ekipa Vincent iz katastva

- U ekipi je uvijek najbolje imati određenog čovjeka za neko specifično polje. Mene najviše motivira naše druženje i pozitivna energija koja prati ove kvizove. Usto, u nama uvijek tinja ta nekakva znatiželja i skupljanje nepotrebnog ljudskog znanja (smijeh), premda smatram da je svako znanje potrebno. Ne motiviraju nas nagrade, već druženje, rekla nam se Sandra.

Ekipa Šta ne da da

Šta ne da da?

Jedna od iskusnijih pulskih ekipa zasigurno je i Šta ne da da, koji su okupljeni već nekih pet godina.

- Ima nas više u ekipi, a kako je ekipni broj ograničen, izmjenjujemo se kako tko može. Trudimo se biti što aktivniji i posjetiti svaki kviz. Nekoć smo znali otići i do Labina i u Čepić. Brutalno smo nezadovoljni našim plasmanom, uvijek smo drugi, našalila se ova ekipa, govoreći kako su se s vremenom učvrstili kao tim te kako im je glavni cilj dobra zabava.

Simpatični nazivi ekipa

Osim što smo mogli posvjedočiti opuštenoj i zabavnoj atmosferi te velikoj količini znanja, primijetili smo da su naši pulski kvizaši i vrlo kreativni, a posebice kada je riječ o davanju imena svojoj ekipi. Pa tako smo, uz već poneke navedene, imali priliku i upoznati ekipu Desetka s kajmakom, ali i Gomolje (ex. Blake Lively matters) koji za svaki naredni kviz svoje ime obogate s još pokojim ukrasom pa ih tako znamo i kao Kaštel Gomoljicu, Aleju gomoljaša i Bogomoljke; potom ekipe Stalak za lakat 2000, Kajakaši, Konfuzije, Jogobella, Pelin i pivo, Rovinjčester United, Šijana i Parlament Sova.

New PMS ft. Amigosi ft. Najslabija karika

Bruno Gudelj iskusni je pulski kvizaš, a može se pohvaliti i kvizaškim uspjesima na javnoj televiziji. Naime, njegova je ekipa u Potjeri pet godina bila rekordna. Danas uživa sa svojom malom, ali punom znanja ekipom, koja je sad već neizostavan dio ovih kvizova.

Svatko od nas je jednim svojim dijelom doprinijeo ekipi, kako pri dodjeli imena (smijeh), tako i pri dijeljenju znanja. Volimo se družiti i to nam je najbitnije. Svi su opušteni jer im je glavni cilj isključivo zabava, rekao nam je Bruno.

Ekipa New PMS ft. Amigosi ft. Najslabija karika

FOTO: M.Č.

Nastavite čitati

Pula
 

Vijećnici komentirali raspašoj u Gradu Puli: "Ovakva politička nestabilnost se ne pamti u povijesti grada"

Počelo je s Lenom Radunić lani u srpnju, a kulminiralo jučer s Anjom Ademi. Otkad je nezavisni Filip Zoričić došao na čelo Grada Pule sveukupno je smijenjeno (rotiralo se, dalo ostavke) devet pročelnika/ca. Nakon informacije o ostavci desne ruke gradonačelnika, Istra24 je razgovarala s pulskim vijećnicima i vijećnicama, među kojima je i vijećnik Nezavisne liste Filipa Zoričića

Pula
 

Festival srpske kulture u Istri održat će se pod nazivom "Milunka Savić heroina Velikog rata"

"Društveni je trenutak takav da se sve više pažnje posvećuje ženama i njihovim pravima, a Milunka je jedan egzemplar. Naime, predstavljala se kao muško da bi otišla na front umjesto brata, podvezala  je zavoj preko grudi i prošla kalvarije rata i bila ranjavana. Ima, naime, više odlikovanja od Ivane Orleanske",  najavio je temu ovogodišnjeg festivala direktor Srpskog kulturnog centra u Istri Milan Rašula

Pula
 

Pulski Možemo!:"Sječa na Valkanama je nezakonita"

"Zakon je jasan - bez dozvole odnosno doznake Hrvatskih šuma - sječa je zabranjena", poručuju Možemovci, a sumnja u zakonitost sječe potvrđena je u odgvoru Hrvatski šuma "pa se bageri i sva prateća teška mehanizacija moraju odmah zaustaviti"

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.