Život

PULEŽANKA ZALJUBLJENA U SLASTIČARSTVO

Donosimo vam nagrađeni recept za najbolju pincu - Korak po korak u pripremi vas vodi Rozana Maretić

Rozana veli da je isprobala sigurno 20-ak različitih recepata za pincu, a onda je pronašla jedan koji joj se svidio, ponešto ga izmijenila, dodala svoje arome, tajne sastojke i došla do pobjedničke formule. Tajna je, odaje, u omjerima sastojaka, u teksturi tijesta, obilatom korištenju aroma. Ipak, priznaje, neke će tajne sačuvati samo za sebe


 
3 min
Borka Petrović
Rozana na natjecanju u Žminju

Rozana veli da je isprobala sigurno 20-ak različitih recepata za pincu, a onda je pronašla jedan koji joj se svidio, ponešto ga izmijenila, dodala svoje arome, tajne sastojke i došla do pobjedničke formule. Tajna je, odaje, u omjerima sastojaka, u teksturi tijesta, obilatom korištenju aroma. Ipak, priznaje, neke će tajne sačuvati samo za sebe

Puležanka Rozana Maretić osvojila je nagradu za najbolju pincu na natjecanju u Žminju. Upravo je njena pinca proglašena najštebelejom pincom na fešti "Istrijanske pinci pod čerepnjom na ugnjišću".

Za čitatelje portala Istra.24 donosi isproban recept, korak po korak, kako bi i vi ovog Uskrsa na stolu imali najbolju domaću pincu.

Rozana nam je svoj recept ispričala u pauzi između dizanja tijesta.

Ovo joj je druga tura pinci. Otkako su čuli da je pobijedila na natjecanju u Žminju svi bi da im ispeče jednu za blagdanski stol.

S natjecanja u Žminju

- Evo, još ove i onda sutra pripremam svoju pincu s kojom ću se, ovoga puta, natjecati u Balama. Tamo će ići moja posebna varijanta s komadićima čokolada i naranče, priča nam Rozana. Dodaje da je završila tečaj za slastičarstvo jer ju je pečenje kolača oduvijek zanimalo.

Tajna njezinih kolača je, odaje nam, u domaćim jajima, domaćim orasima, a jedno vrijeme koristila je i svoje, domaće brašno.

- Slastičarstvom se bavim već 30 godina, to me opušta, jednostavno volim pripremati slastice, znam čak 180 vrsti različitih kolača, veli nam Rozana koja ima želju jednog dana u Puli otvoriti i svoju slastičarnicu.

U razgovoru oko pinci veli da je isprobala sigurno 20-ak različitih recepata, a onda je pronašla jedan koji joj se svidio, ponešto ga izmijenila, dodala svoje arome, tajne sastojke i došla do pobjedničke formule. Tajna je, odaje, u omjerima sastojaka, u teksturi tijesta, obilatom korištenju aroma. Ipak, priznaje, neke će tajne sačuvati samo za sebe.

Evo i nagrađivanog recepta:

SASTOJCI:

  • 750 grama bijelog brašna
  • 150 ml mlijeka
  • kocka i pol svježeg kvasca (50 grama)
  • 75 grama masti (idealno domaće)
  • 75 grama maslaca ili margarina
  • 3 cijela jaja + jedan žumanjak za tijesto (plus jedan žumanjak za premazivanje)
  • 180 grama bijelog šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica vanilin šećera (ili ekvivalent ekstrakta vanilije)
  • 100 grama grožđica (preko noći namočenih u rakiji)
  • korica jedne naranče i jednog limuna ili arome naranče
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • granule šećera za posipanje (mogu se smrviti i kocke šećera)
Prije pečenja

PRIPREMA:

Prije svega bitno je da su svi sastojci sobne temperature ali i optimalna temperatura u kuhinji, bez velikih promjena, propuha.

U početku valja oduzeti 100 grama brašna (za kasnije dodavanje s maslacem i masti)

  • U veću zdjelu staviti brašno, napraviti udubinu i u njoj s mlakim mlijekom zamutiti kvasac
  • Pustiti 10-15 minuta da se digne
  • Postepeno dodavati jaja, šećer, vanilin šećer, vrhnje, sol, na kraju korice naranče i limuna i ostale arome. Miješati kuhačom
  • Zamijesiti kuhačom (tijesto je mekano), pokriti i pustiti da se diže dva sata
  • Uzeti onih 100 grama brašna i dodavati tijestu izmjenično s otopljenim (mlakim) maslacem i masti. Ovaj korak ide nakon prvog dizanja tijesta
  • Tijesto dalje ručno miješati kuhačom i pustiti u zdjeli da se diže drugi put, oko pola sata
  • Izvaditi tijesto na pobrašnjenu podlogu, malo ga rastegnuti i tek sada dodavati namočene grožđice, preklapajući tijesto 5-6 puta, kao kod lisnatog
  • Oblikovati dvije kugle
  • Staviti ih na pleh, okrugli ili običan, premazati ih žumanjkom i zarezati na njima križ
  • Pustiti treći put da se dižu, 15-20 minuta. Dodati granule šećera po vrhu (mogu biti i razdrobljene kocke šećera)
  • Peći, najbolje svaku zasebno, na 180 stupnjeva oko 35 minuta. Svaka pećnica je drugačija i zato treba paziti da kora pince ne zagori 
Ispečena pinca

FOTO: TZ Žminj, privatna arhiva

Nastavite čitati

Pula
 

ČETIRI ISTARSKE POLITIČARKE, DVA SABORSKA MANDATA Sanja Radolović (SDP), Dušica Radojčić (Možemo!), Irena Hrstić (HDZ) i Gordana Deranja (Republika)

U 8. izbornoj jedinici 'ulaznice' za Sabor osvojile su tri žene, od čega dvije iz Istre. Može se reći da u parlament odlaze dva prepoznatljiva imena iz političkog života, ali i da su dva zvučna imena iz pulskog privatnog i javnog sektora ovog puta ostala 'kratka' za zastupničko mjesto. Jesu li zadovoljne ili razočarane i spremaju li se u nove borbe?

Pula
 

U Puli obilježen Dan činjenja dobrih djela

Udruga Djeca za bolji svijet, kao partner svjetske organizacije Good Deeds Day, treću godinu zaredom organizira događaj Svjetski dan činjenja dobrih djela. Grad Pula je sve svoje osnovne škole kojima je osnivač uključio u navedeni događaj, a učenici su proveli jučer čitav niz aktivnosti s ciljem činjenja dobrih djela

Pula
 

Prijem za članove Jiu-jitsu kluba Lotus, europske prvake Leanu Žunić i Matea Matteonija

Podsjetimo, Leana Žunić osvojila je zlatno odličje u kategoriji do 44 kilograma, a u finalu je pobijedila Petru Očevčić iz kluba Vinkovačke rode. Mateo Matteoni u finalu je pobijedio Lea Žužu iz zadarskog Checkmat Jiu-jitsu kluba i drugu godinu zaredom osvojio europsko zlato u kategoriji U21 94+kg.Visoko sedmo mjesto u izuzetno teškoj kategoriji (U16 do 44kg) osvojio je Mike Kosović, učenik petog razreda koji je bio najmlađi natjecatelj prvenstva

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.