Život

PULEŽANKA ZALJUBLJENA U SLASTIČARSTVO

Donosimo vam nagrađeni recept za najbolju pincu - Korak po korak u pripremi vas vodi Rozana Maretić

Rozana veli da je isprobala sigurno 20-ak različitih recepata za pincu, a onda je pronašla jedan koji joj se svidio, ponešto ga izmijenila, dodala svoje arome, tajne sastojke i došla do pobjedničke formule. Tajna je, odaje, u omjerima sastojaka, u teksturi tijesta, obilatom korištenju aroma. Ipak, priznaje, neke će tajne sačuvati samo za sebe


 
3 min
Borka Petrović
Rozana na natjecanju u Žminju

Rozana veli da je isprobala sigurno 20-ak različitih recepata za pincu, a onda je pronašla jedan koji joj se svidio, ponešto ga izmijenila, dodala svoje arome, tajne sastojke i došla do pobjedničke formule. Tajna je, odaje, u omjerima sastojaka, u teksturi tijesta, obilatom korištenju aroma. Ipak, priznaje, neke će tajne sačuvati samo za sebe

Puležanka Rozana Maretić osvojila je nagradu za najbolju pincu na natjecanju u Žminju. Upravo je njena pinca proglašena najštebelejom pincom na fešti "Istrijanske pinci pod čerepnjom na ugnjišću".

Za čitatelje portala Istra.24 donosi isproban recept, korak po korak, kako bi i vi ovog Uskrsa na stolu imali najbolju domaću pincu.

Rozana nam je svoj recept ispričala u pauzi između dizanja tijesta.

Ovo joj je druga tura pinci. Otkako su čuli da je pobijedila na natjecanju u Žminju svi bi da im ispeče jednu za blagdanski stol.

S natjecanja u Žminju

- Evo, još ove i onda sutra pripremam svoju pincu s kojom ću se, ovoga puta, natjecati u Balama. Tamo će ići moja posebna varijanta s komadićima čokolada i naranče, priča nam Rozana. Dodaje da je završila tečaj za slastičarstvo jer ju je pečenje kolača oduvijek zanimalo.

Tajna njezinih kolača je, odaje nam, u domaćim jajima, domaćim orasima, a jedno vrijeme koristila je i svoje, domaće brašno.

- Slastičarstvom se bavim već 30 godina, to me opušta, jednostavno volim pripremati slastice, znam čak 180 vrsti različitih kolača, veli nam Rozana koja ima želju jednog dana u Puli otvoriti i svoju slastičarnicu.

U razgovoru oko pinci veli da je isprobala sigurno 20-ak različitih recepata, a onda je pronašla jedan koji joj se svidio, ponešto ga izmijenila, dodala svoje arome, tajne sastojke i došla do pobjedničke formule. Tajna je, odaje, u omjerima sastojaka, u teksturi tijesta, obilatom korištenju aroma. Ipak, priznaje, neke će tajne sačuvati samo za sebe.

Evo i nagrađivanog recepta:

SASTOJCI:

  • 750 grama bijelog brašna
  • 150 ml mlijeka
  • kocka i pol svježeg kvasca (50 grama)
  • 75 grama masti (idealno domaće)
  • 75 grama maslaca ili margarina
  • 3 cijela jaja + jedan žumanjak za tijesto (plus jedan žumanjak za premazivanje)
  • 180 grama bijelog šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica vanilin šećera (ili ekvivalent ekstrakta vanilije)
  • 100 grama grožđica (preko noći namočenih u rakiji)
  • korica jedne naranče i jednog limuna ili arome naranče
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • granule šećera za posipanje (mogu se smrviti i kocke šećera)
Prije pečenja

PRIPREMA:

Prije svega bitno je da su svi sastojci sobne temperature ali i optimalna temperatura u kuhinji, bez velikih promjena, propuha.

U početku valja oduzeti 100 grama brašna (za kasnije dodavanje s maslacem i masti)

  • U veću zdjelu staviti brašno, napraviti udubinu i u njoj s mlakim mlijekom zamutiti kvasac
  • Pustiti 10-15 minuta da se digne
  • Postepeno dodavati jaja, šećer, vanilin šećer, vrhnje, sol, na kraju korice naranče i limuna i ostale arome. Miješati kuhačom
  • Zamijesiti kuhačom (tijesto je mekano), pokriti i pustiti da se diže dva sata
  • Uzeti onih 100 grama brašna i dodavati tijestu izmjenično s otopljenim (mlakim) maslacem i masti. Ovaj korak ide nakon prvog dizanja tijesta
  • Tijesto dalje ručno miješati kuhačom i pustiti u zdjeli da se diže drugi put, oko pola sata
  • Izvaditi tijesto na pobrašnjenu podlogu, malo ga rastegnuti i tek sada dodavati namočene grožđice, preklapajući tijesto 5-6 puta, kao kod lisnatog
  • Oblikovati dvije kugle
  • Staviti ih na pleh, okrugli ili običan, premazati ih žumanjkom i zarezati na njima križ
  • Pustiti treći put da se dižu, 15-20 minuta. Dodati granule šećera po vrhu (mogu biti i razdrobljene kocke šećera)
  • Peći, najbolje svaku zasebno, na 180 stupnjeva oko 35 minuta. Svaka pećnica je drugačija i zato treba paziti da kora pince ne zagori 
Ispečena pinca

FOTO: TZ Žminj, privatna arhiva

Nastavite čitati

Pula
 

(VIDEO) DOVRŠAVA SE ZAHTJEVAN PROJEKT Za pet dana otvara se važno raskrižje kod pošte

"Riječ je o strašno zahtjevnom projektu. Iako su ronioci ulazili prije otkopavanja u kanal Pragrande, pravo se stanje vidi tek kad se napravi rupa. Morali smo sanirati nešto jako staro. Taj je kanal izgradila Austro-Ugarska. Pojavljivale su nam se nepredviđene instalacije (telefonske, električne, oborinske, vodovodne) za koje se nije znalo jesu li u funkciji pa se trebalo ispitivati. Za kišnih dana se nije moglo raditi ni vani, ali ni unutra. Jer, znate, kanal je cijelo vrijeme bio u funkciji", kaže direktor pulskog Vodovoda Edo Krajcar pojašnjavajući desetodnevno prekoračenje radova

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.