Puležanka Rozana Maretić osvojila je nagradu za najbolju pincu na natjecanju u Žminju. Upravo je njena pinca proglašena najštebelejom pincom na fešti "Istrijanske pinci pod čerepnjom na ugnjišću".
Za čitatelje portala Istra.24 donosi isproban recept, korak po korak, kako bi i vi ovog Uskrsa na stolu imali najbolju domaću pincu.
Rozana nam je svoj recept ispričala u pauzi između dizanja tijesta.
Ovo joj je druga tura pinci. Otkako su čuli da je pobijedila na natjecanju u Žminju svi bi da im ispeče jednu za blagdanski stol.
S natjecanja u Žminju
- Evo, još ove i onda sutra pripremam svoju pincu s kojom ću se, ovoga puta, natjecati u Balama. Tamo će ići moja posebna varijanta s komadićima čokolada i naranče, priča nam Rozana. Dodaje da je završila tečaj za slastičarstvo jer ju je pečenje kolača oduvijek zanimalo.
Tajna njezinih kolača je, odaje nam, u domaćim jajima, domaćim orasima, a jedno vrijeme koristila je i svoje, domaće brašno.
- Slastičarstvom se bavim već 30 godina, to me opušta, jednostavno volim pripremati slastice, znam čak 180 vrsti različitih kolača, veli nam Rozana koja ima želju jednog dana u Puli otvoriti i svoju slastičarnicu.
U razgovoru oko pinci veli da je isprobala sigurno 20-ak različitih recepata, a onda je pronašla jedan koji joj se svidio, ponešto ga izmijenila, dodala svoje arome, tajne sastojke i došla do pobjedničke formule. Tajna je, odaje, u omjerima sastojaka, u teksturi tijesta, obilatom korištenju aroma. Ipak, priznaje, neke će tajne sačuvati samo za sebe.
Evo i nagrađivanog recepta:
SASTOJCI:
- 750 grama bijelog brašna
- 150 ml mlijeka
- kocka i pol svježeg kvasca (50 grama)
- 75 grama masti (idealno domaće)
- 75 grama maslaca ili margarina
- 3 cijela jaja + jedan žumanjak za tijesto (plus jedan žumanjak za premazivanje)
- 180 grama bijelog šećera
- 1 žličica soli
- 1 žlica vanilin šećera (ili ekvivalent ekstrakta vanilije)
- 100 grama grožđica (preko noći namočenih u rakiji)
- korica jedne naranče i jednog limuna ili arome naranče
- 1 žlica kiselog vrhnja
- granule šećera za posipanje (mogu se smrviti i kocke šećera)
Prije pečenja
PRIPREMA:
Prije svega bitno je da su svi sastojci sobne temperature ali i optimalna temperatura u kuhinji, bez velikih promjena, propuha.
U početku valja oduzeti 100 grama brašna (za kasnije dodavanje s maslacem i masti)
- U veću zdjelu staviti brašno, napraviti udubinu i u njoj s mlakim mlijekom zamutiti kvasac
- Pustiti 10-15 minuta da se digne
- Postepeno dodavati jaja, šećer, vanilin šećer, vrhnje, sol, na kraju korice naranče i limuna i ostale arome. Miješati kuhačom
- Zamijesiti kuhačom (tijesto je mekano), pokriti i pustiti da se diže dva sata
- Uzeti onih 100 grama brašna i dodavati tijestu izmjenično s otopljenim (mlakim) maslacem i masti. Ovaj korak ide nakon prvog dizanja tijesta
- Tijesto dalje ručno miješati kuhačom i pustiti u zdjeli da se diže drugi put, oko pola sata
- Izvaditi tijesto na pobrašnjenu podlogu, malo ga rastegnuti i tek sada dodavati namočene grožđice, preklapajući tijesto 5-6 puta, kao kod lisnatog
- Oblikovati dvije kugle
- Staviti ih na pleh, okrugli ili običan, premazati ih žumanjkom i zarezati na njima križ
- Pustiti treći put da se dižu, 15-20 minuta. Dodati granule šećera po vrhu (mogu biti i razdrobljene kocke šećera)
- Peći, najbolje svaku zasebno, na 180 stupnjeva oko 35 minuta. Svaka pećnica je drugačija i zato treba paziti da kora pince ne zagori
Ispečena pinca
|
|