republika - dugi
Život

"autizam je stanje - sustav je bolestan!"

Dubravka Kovačević: "Pozivamo vijećnicu Gordanu Ferenčić neka ustupi gradski stan za stambenu zajednicu osobama s autizmom!"

"Ako Grad Pula ne zna što će s gradskim stanovima - znamo mi. Potrudit ćemo se i osigurati stručnjake koji bi u tim stanovima radili s našom djecom. I njima bi, kao deficitarnim zanimanjima, Grad mogao osigurati smještaj pogotovo ako dolaze iz Zagreba raditi u Pulu", kazala je danas Dubravka Kovačević, predsjednica Udruge za autizam Istra


 
3 min
Martina Pereša
Dubravka Kovačević, predjednica Udruge za autizam Istra

"Ako Grad Pula ne zna što će s gradskim stanovima - znamo mi. Potrudit ćemo se i osigurati stručnjake koji bi u tim stanovima radili s našom djecom. I njima bi, kao deficitarnim zanimanjima, Grad mogao osigurati smještaj pogotovo ako dolaze iz Zagreba raditi u Pulu", kazala je danas Dubravka Kovačević, predsjednica Udruge za autizam Istra

- Pozivam pulsku gradsku vijećnicu, Gordanu Ferenčić, koja je naslijedila gradski stan od 74 kvadrata i u kojem živi sama, da nam ga ustupi kako bismo mogli formirati prvu stambenu zajednicu za osobe s autizmom, budući da Istra zasad, za razliku od drugih krajeva Hrvatske, nema nijednu takvu zajednicu, kazala je danas Dubravka Kovačević, predsjednica Udruge za autizam Istra povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.

Prigodan program održan je u Dnevnom boravku pulskog Društvenog centra Rojc, a sve pod sloganom: Naš autizam je stanje - sustav je bolestan!

"Nitko ne poduzima ništa za budućnost naše djece"

- Taj smo slogan odabrali jer nitko ne poduzima ništa za budućnost naše djece, a što su djeca starija roditeljima je sve teže. U četrdeset godina koliko se na ovim prostorima bavimo poremećajima spektra autizma, nismo riješili osnovne probleme, a svakoj bolesti ima lijeka, kazala je Kovačević.

Specifičnost udruga za autizma jest to što se njihovim problemima bave tri ministarstva: zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi. No, navode u istarskoj udruzi, među njima nema suradnje ni sustavne brige o autističnim osobama. Valjalo bi, tvrde, raditi na ranoj dijagnostici, intervenciji, terapiji, integraciji u obrazovni sustav, educiranju logopeda, pedagoga i rehabilitatora. Odgovor na mailove upućene ministarstvu za socijalnu skrb znaju, kažu, čekati i po godinu dana.

Roditelji često prepušteni sami sebi

- Ove smo godine kreirali upitnik za osobe s autizmom, roditelje, rodbinu i stručne osobe - da nam napišu što ih najviše muči, i sve ćemo njihove odgovore slati premijeru Plenkoviću da ga podsjetimo na naše postojanje. Naša djeca, naime, iz sustava izlaze nakon 21. godine života. Dok Zagreb, Osijek i Rijeka imaju Centre za autizam, mi imamo tek Školu za odgoj i obrazovanje na Monte Zaru. A što ljeti? Roditelji su prepušteni sami sebi ili plaćanju skupih privatnih terapija. Zato smatramo da je sustav bolestan, pojasnila je predsjednica Udruge.

Treba im, stoga, podrška svih razina vlasti jer desetljećima već, kažu, vode rovovske bitke, a pomaci su neznatni. Do odlaska u osnovnu školu njihova djeca na raspolaganju imaju Centar za rehabilitaciju na pulskoj Verudi, a potom na Gregovici poludnevni i cjelodnevni boravak te stacionar. Ono što nedostaje je zajednica potpomognutog življenja.

"Ako Grad Pula ne zna što će s gradskim stanovima - znamo mi!"

- Mi ne znamo ni koliko osoba s autizmom trenutno imamo u Istri. Zadnji službeni podaci iz 2018. godine govore da ih ima 120; 60 djece i 60 odraslih. Nedavno sam upit poslala svim centrima za socijalnu skrb u Istri, a odgovor sam dobila samo iz labinskog, u kojem stoji da imaju 10 djece i dvoje odraslih. Ako Grad Pula ne zna što će s gradskim stanovima - znamo mi. Potrudit ćemo se i osigurati stručnjake koji bi u tim stanovima radili s našom djecom. I njima bi, kao deficitarnim zanimanjima, Grad mogao osigurati smještaj pogotovo ako dolaze iz Zagreba raditi u Pulu, apelira Kovačević.

Udruga za autizam Istra podsjeća da u Ustavu stoji da smo socijalna država, a ne neljudska kapitalistička država. Institucijama, zato, poručuju da plaćaju ljude za njihov rad, da selekcije pri zapošljavanju provode po stručnosti i ljudskosti, a Vladi da se pokrene.

- Ako ne znaju kako, neka pitaju nas, zaključila je danas Dubravka Kovačević.


Nastavite čitati

Istra
 

NE BJEŽE SVI NA MORE Ugostitelj Matija Peršić u Žminju stvorio više od 20 radnih mjesta. "Nudimo samo najbolje od Istre"

Centar svita, Žminjska, Terra Magica, Motovunska šuma...sve su to autorske pizze ugostiteljskog objekta "To je To", na kojima se nalaze samo birani proizvodi lokalnih proizvođača. Je li iz Svetvinčenta bolje doći u središte Istre nego na obalu, mladi ugostitelj nije dvojio - središte Istre, veli, tek se budi i raste pa je Žminj idealan za posao. U ovom trenutku već zapošljava troje stranaca i očekuje četvrtog pizzaiola

Istra
 

UMAG: Istria Gran Fondo i Umag RUN okupili više od 2000 biciklista i trkača - evo imena pobjednika

U jakoj međunarodnoj konkurenciji na 112 km dugoj stazi Gran Fondo prvi su do cilja stigli Laura Šimenc iz Slovenije i Francesco Zandri iz Italije, dok su na 87 km dugoj stazi 'Medio Fondo' najbrži bili Belgijanka Marijke De Smedt i Slovenac Patrik Mikac *  Najbrži u današnjem polumaratonu Umag Run bili su u ženskoj konkurenciji Ana Štefulj, a u muškoj Jan Križ. Utrku na 10,5 km u ženskoj je konkurenciji osvojila Nina Malina, dok je u muškoj pobjedu odnio Matej Šturm. Najbolji u utrci na 5 km bili su Maruša Cijan Brkič i Fran Galovic

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.