Život

"autizam je stanje - sustav je bolestan!"

Dubravka Kovačević: "Pozivamo vijećnicu Gordanu Ferenčić neka ustupi gradski stan za stambenu zajednicu osobama s autizmom!"

"Ako Grad Pula ne zna što će s gradskim stanovima - znamo mi. Potrudit ćemo se i osigurati stručnjake koji bi u tim stanovima radili s našom djecom. I njima bi, kao deficitarnim zanimanjima, Grad mogao osigurati smještaj pogotovo ako dolaze iz Zagreba raditi u Pulu", kazala je danas Dubravka Kovačević, predsjednica Udruge za autizam Istra


 
2 min
Martina Pereša
Dubravka Kovačević, predjednica Udruge za autizam Istra

"Ako Grad Pula ne zna što će s gradskim stanovima - znamo mi. Potrudit ćemo se i osigurati stručnjake koji bi u tim stanovima radili s našom djecom. I njima bi, kao deficitarnim zanimanjima, Grad mogao osigurati smještaj pogotovo ako dolaze iz Zagreba raditi u Pulu", kazala je danas Dubravka Kovačević, predsjednica Udruge za autizam Istra

- Pozivam pulsku gradsku vijećnicu, Gordanu Ferenčić, koja je naslijedila gradski stan od 74 kvadrata i u kojem živi sama, da nam ga ustupi kako bismo mogli formirati prvu stambenu zajednicu za osobe s autizmom, budući da Istra zasad, za razliku od drugih krajeva Hrvatske, nema nijednu takvu zajednicu, kazala je danas Dubravka Kovačević, predsjednica Udruge za autizam Istra povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.

Prigodan program održan je u Dnevnom boravku pulskog Društvenog centra Rojc, a sve pod sloganom: Naš autizam je stanje - sustav je bolestan!

"Nitko ne poduzima ništa za budućnost naše djece"

- Taj smo slogan odabrali jer nitko ne poduzima ništa za budućnost naše djece, a što su djeca starija roditeljima je sve teže. U četrdeset godina koliko se na ovim prostorima bavimo poremećajima spektra autizma, nismo riješili osnovne probleme, a svakoj bolesti ima lijeka, kazala je Kovačević.

Specifičnost udruga za autizma jest to što se njihovim problemima bave tri ministarstva: zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi. No, navode u istarskoj udruzi, među njima nema suradnje ni sustavne brige o autističnim osobama. Valjalo bi, tvrde, raditi na ranoj dijagnostici, intervenciji, terapiji, integraciji u obrazovni sustav, educiranju logopeda, pedagoga i rehabilitatora. Odgovor na mailove upućene ministarstvu za socijalnu skrb znaju, kažu, čekati i po godinu dana.

Roditelji često prepušteni sami sebi

- Ove smo godine kreirali upitnik za osobe s autizmom, roditelje, rodbinu i stručne osobe - da nam napišu što ih najviše muči, i sve ćemo njihove odgovore slati premijeru Plenkoviću da ga podsjetimo na naše postojanje. Naša djeca, naime, iz sustava izlaze nakon 21. godine života. Dok Zagreb, Osijek i Rijeka imaju Centre za autizam, mi imamo tek Školu za odgoj i obrazovanje na Monte Zaru. A što ljeti? Roditelji su prepušteni sami sebi ili plaćanju skupih privatnih terapija. Zato smatramo da je sustav bolestan, pojasnila je predsjednica Udruge.

Treba im, stoga, podrška svih razina vlasti jer desetljećima već, kažu, vode rovovske bitke, a pomaci su neznatni. Do odlaska u osnovnu školu njihova djeca na raspolaganju imaju Centar za rehabilitaciju na pulskoj Verudi, a potom na Gregovici poludnevni i cjelodnevni boravak te stacionar. Ono što nedostaje je zajednica potpomognutog življenja.

"Ako Grad Pula ne zna što će s gradskim stanovima - znamo mi!"

- Mi ne znamo ni koliko osoba s autizmom trenutno imamo u Istri. Zadnji službeni podaci iz 2018. godine govore da ih ima 120; 60 djece i 60 odraslih. Nedavno sam upit poslala svim centrima za socijalnu skrb u Istri, a odgovor sam dobila samo iz labinskog, u kojem stoji da imaju 10 djece i dvoje odraslih. Ako Grad Pula ne zna što će s gradskim stanovima - znamo mi. Potrudit ćemo se i osigurati stručnjake koji bi u tim stanovima radili s našom djecom. I njima bi, kao deficitarnim zanimanjima, Grad mogao osigurati smještaj pogotovo ako dolaze iz Zagreba raditi u Pulu, apelira Kovačević.

Udruga za autizam Istra podsjeća da u Ustavu stoji da smo socijalna država, a ne neljudska kapitalistička država. Institucijama, zato, poručuju da plaćaju ljude za njihov rad, da selekcije pri zapošljavanju provode po stručnosti i ljudskosti, a Vladi da se pokrene.

- Ako ne znaju kako, neka pitaju nas, zaključila je danas Dubravka Kovačević.


Nastavite čitati

Istra
 

JESU LI CRNI BALONI DOVOLJNI? Je li dovoljno jednom godišnje čuti crne statistike o broju premlaćenih i ubijenih žena i iz prvog reda pratiti naslikavanje političara?

Sutra čitajte o planovima za nogometno igralište Valkane oko čega su se ne tako davno lomila politička koplja i rušili stranački savezi. Iako gradnja debelo kasni, i dalje nema informacija kako će u konačnici izgledati zgotovljeno igralište i što to podrazumijeva termin -  "obuhvat radova" - ali i kada će, tko će, koliko će, i hoće li se rušiti stabla?

Istra
 

U Labin stigle prve kante za biootpad

Nešto manje od 100 kućanstava ulica Marcilnica, Viktora Cara Emina i Istarskih narodnjaka tako će moći odvajati kuhinjski otpad, vrtni/zeleni otpad, ostatke termički obrađene hrane i manje količine ostalog biootpada

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.