Život

POST COVID PLUĆNA REHABILITACIJA U OB PULA

DUGA BORBA Među pacijentima u pulskoj bolnici prevladavaju muškarci, nekima će na plućima ostati trajne posljedice

U tijeku je šesti val pandemije koronavirusa. Na Covid odjelu Opće bolnice Pula sve je manje plućnih bolesnika, respiracijski centar zatvoren je prije tri tjedna, ali je zato vrlo aktivna post Covid plućna rehabilitacija gdje svakog dana dolaze pacijenti koji su preboljeli koronavirus, a imaju problema s disanjem


 
4 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini
Post Covid plućna rehabilitacija

U tijeku je šesti val pandemije koronavirusa. Na Covid odjelu Opće bolnice Pula sve je manje plućnih bolesnika, respiracijski centar zatvoren je prije tri tjedna, ali je zato vrlo aktivna post Covid plućna rehabilitacija gdje svakog dana dolaze pacijenti koji su preboljeli koronavirus, a imaju problema s disanjem

Rad na svim odjelima pulske Opće bolnice znatno se promijenio otkako je započela pandemija koronavirusa, a posebno to osjete pulmolozi i infektolozi koji rade i na Covid odjelu.

Doktorica Vedrana Mihaljević, specijalistkinja pulmologije koja u Općoj bolnici Pula radi od 2014. godine, vodi post Covid plućnu rehabilitaciju i post Covid ambulantu.

doktorica Vedrana Mihaljević

Plućna rehabilitacija aktivna već godinu dana

Post Covid plućna rehabilitacija namijenjena je pacijentima koji su preboljeli Covid i, uglavnom, ležali na odjelu. Nalazi se u sklopu Poliklinike za fizikalnu terapiju.

Ja pacijente prethodno pregledam, napravimo određene vježbe kako bismo doznali u kakvoj su kondiciji - poput šestominutnog testa hoda, da vidimo u kolikoj im mjeri tada pada razina kisika u krvi i potom odlaze na plućnu rehabilitaciju

dr. VEDRANA MIHALJEVIĆ

- Sve pacijente naručujemo na kontrolu za mjesec do mjesec i pol dana od puštanja na kućnu njegu, kako bismo utvrdili kako se oporavljaju. Ako se i dalje brzo umaraju i otežano dišu, onda im preporučujemo plućnu rehabilitaciju koju smo uveli u ožujku prošle godine. Ondje rade vježbe disanja i kondicije, i to svakog dana u trajanju od tri tjedna, pojašnjava doktorica Mihaljević.

Covid odjel Opće bolnice Pula

Pacijenti koji su preboljeli Covid, kaže nam, često kašlju, znaju se jako umarati i po nekoliko mjeseci, nemaju kondicije ni snage, brzo se zapušu - čak i kod obavljanja uobičajenih kućanskih poslova.

Nekima će na plućima ostati trajne posljedice

- Većinom su to ipak pacijenti koji su imali težu kliničku sliku, obostranu upalu pluća, zatim oni koji su bili na visokoprotočnom kisiku ili pak na mehaničkoj ventilaciji. Virusna upala pluća kakvu imamo kod Covida zna biti evidentirana na rendgenu pluća i tri do šest mjeseci nakon preboljenja, kad se osoba već i osjeća dobro. Rijetko kad se dogodi da osoba koja je imala obostranu upalu, već na prvoj kontroli ima uredan rendgen pluća. Nekima će, nažalost, vjerojatno na plućima ostati i trajne posljedice, kaže Mihaljević.

Covid odjel Opće bolnice Pula
Problem je tim veći što antibiotici baš i ne pomažu s obzirom na to da se radi o virusu. Uglavnom liječnici propisuju kortikosteroidnu terapiju.

Muškarci ipak rizičniji od žena

- Osobe koje su procijepljene ipak znatno rjeđe imaju tešku kliničku sliku. Većina starijih ima mnogo komorbiditeta, stoga oni češće dolaze na plućnu rehabilitaciju. Iako, moram naglasiti da imamo sve više pacijenata u dobi od pedeset i šezdeset godina koji dosad nisu teže bolovali. Također, moram reći da ima više muškaraca; i među oboljelima i među onima koji imaju poteškoće nakon preboljenja.

Djelatnici Covid odjela Opće bolnice Pula

Ima bolesnika koji dođu u bolnicu iz drugih razloga. Kako svih testiramo, ispostavi se da su pozitivni, ali imaju manje komplikacija od Covida, a više zbog bolesti radi koje su došli ali su svejedno na Covid odjelu. Tako da sad od 25 pacijenata na Covid odjelu, samo njih pet imala upalu pluća

dr. VEDRANA MIHALJEVIĆ

A o njima u Općoj bolnici Pula brine tim stručnjaka na čelu s infektologinjom, doktoricom Izabelom Antunović Ćelović. Kaže nam kako je upravo u tijeku šesti val pandemije te kako nijedan dosad nije bio identičan prethodnom. Respiracijski centar nije u funkciji zadnja tri tjedna jer je broj zaraženih sve manji.

doktorica Izabela Antunović Ćelović

I dalje aktualna Ba2 varijanta omikrona

- Razlog tomu je velik broj cijepljenih, preboljelih, ali i prokuženih koji nisu ni preboljeli niti su se cijepili. Dakle, stvaramo "imunitet krda". I dalje je aktualna Ba2 varijanta omikrona koja je obilježila ovaj šesti val. On je blaži kad govorimo o kliničkoj slici, ali s obzirom na to da pogađa najranjiviju populaciju, dakle imunokopromitirane bolesnike, na "terenu" može uzrokovati znatne probleme, veli nam Antunović Ćelović. 

Bolesnike sad tretiraju novom terapijom monoklonskim antitijelima koja zaustavljaju virus u njegovom napredovanju, a terapija se primjenjuje do sedmog dana bolesti.

Covid odjel Opće bolnice Pula

- Virus je sezonski i puno je agresivniji dok vladaju zimske temperature. Kreću vedriji dani, zračit ćemo prostorije, kretat ćemo se na otvorenom i virus će se zasigurno manje širiti. Ali to ne znači da nas na jesen ne čeka sedmi val. Jasno je da virus mutira - kako prelazi zemaljsku kuglu, njegov genetski materijal se mijenja i zato se uvijek nanovo susrećemo s novom varijantom virusa, zaključuje Antunović Ćelović.

STIĆI ĆE S VREMENOM I KRAJ PANDEMIJE

Hoće li svaka sljedeća varijanta virusa biti sve slabija - o tome se mogu donositi tek pretpostavke, iako je vrlo izvjesno da hoće. Infektolozi se nadaju kako će svaka iduća zima pokazati "na čemu smo", pa ako sljedeća bude blaža od prethodne, to znači da će naredna biti još blaža, i da će onda, s vremenom, doći i dugoočekivani kraj pandemije


Nastavite čitati

Pula
 

SUKOB OKO PARKINGA U TRŠĆANSKOJ ULICI Tko ima pravo, tko sječe užad, tko razbija staklo na vozilu

Predstavnica stanara Ivana Rampini: "Hrvatske željeznice svojataju nešto što nije njihovo vlasništvo, već su to dobili u posjed na trajno korištenje. Oni ne razmišljaju o stanarima zgrade koji ovdje žive 24 sata, a oni tamo rade samo 8 sati. I sad se inate" * HŽ: "Iako stanari okolnih zgrada imaju oko svojih zgrada zemljište na kojem mogu parkirati i po potrebi urediti parkirališta, neprekidno nam stvaraju neugodnosti. Ruše se postavljeni stupići, sijeku užad koja je postavljena na ulaz u parkiralište, te razbijaju stakla na parkiranom vozilu"

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.