Život

za jela od pačetine i orade

(FOTO) Pula ima vrhunskog kuhara! Patrik Prnjak na međunarodnom natjecanju u Bakuu osvojio dva zlata

Kako nam je kazao ovaj kuhar, inače šef kuhinje pulskog 'Riva restaurant & lounge bara' i vlasnik OPG-a Ljutistra, ovo je bilo prvo veliko natjecanje na kojem je nastupio izvan Europe i stoga jako zanimljivo i izazovno


 
3 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini

Kako nam je kazao ovaj kuhar, inače šef kuhinje pulskog 'Riva restaurant & lounge bara' i vlasnik OPG-a Ljutistra, ovo je bilo prvo veliko natjecanje na kojem je nastupio izvan Europe i stoga jako zanimljivo i izazovno

Pulski kuhar Patrik Prnjak nastavlja nizati uspjehe. Na međunarodnom kulinarskom natjecanju u Azerbejdžanskom glavnom gradu Bakuu, osvojio je čak dva zlata - za jelo od peradi i ribe.

Prnjak je na natjecanje otišao kao dio tima Hrvatskog kuharskog saveza s kojeg su se vratili bogatiji za tri zlatne medalje, jednu srebrnu, diplomu i timsku broncu!

Izazovno kuhanje van Europe

Kako nam je kazao ovaj kuhar, inače šef kuhinje pulskog 'Riva restaurant & lounge bara' i vlasnik OPG-a Ljutistra, ovo je bilo prvo veliko natjecanje na kojem je nastupio izvan Europe i stoga jako zanimljivo i izazovno, a poziv je dobio zbog svojih ranijih rezultata na europskim natjecanjima.

- U ponudi smo imali pet kulinarskih kategorija i moja je prva želja bila da uzmem tradicionalnu kuhinju i u Azerbejdžanu predstavim Istru i njenu gastronomiju na nešto moderniji način. No, ispred mene su se postavili brojni izazovi koji nije bilo lako zaobići i na kraju sam se odlučio za kategoriju perad i riba, veli nam.

Na pitanje koji su to izazovi navodi da se na europskim natjecanjima sa sobom uobičajeno nose sve potrebne namirnice za pripremanje osmišljenih recepata, a ovdje to nije bilo moguće.

Čak 98 od sto bodova

- Dugotrajno putovanje, dva aviona, presjedanja, carine.... Nisam mogao nositi hranu sa sobom, a bilo je pitanje što ću tamo od namirnica uspjeti pronaći. Bilo je baš interesantno, prava avantura. Stižem u veliki strani grad i lutam njime u potrazi za ribom. Svugdje se nudila riječna i jedva sam pronašao nekoliko orada, veli nam Patrik.

Dodaje da je zanimljivo bilo i na carini gdje su ga jedva pustili da prođe s noževima koje je nosio. Jer, pravi chef, ne odvaja se od svojih noževa. Od kuće je uspio ponijeti i crnilo te prah od cikle.

- Cijela je država totalno drugačija i moram priznati da su izazovi bili veliki. Osim ribe jedva sam pronašao i špinat za recept koji sam zamislio. Kuhinje su drugačije, jezik nam je bio potpuno nepoznat, a kako je zemlja muslimanska u kuhanju se nije smio koristiti alkohol, ni ikakvi proizvodi od svinjetine, prepričava nam Prnjak.

Stoga ga je, iskren je, odličan rezutat pomalo i iznenadio.

- Moram priznati da sam se ugodno iznenadio i da sam, nakon svih nedaća, napravio dva odlična tanjura.

Tanjur od peradi, a odabrao sam patku, bio je pun pogodak, osvojio sam čak 98 bodova i žiri me pohvalio da je to najbolji tanjur natjecanja. U kategoriji ribe imao sam nekoliko kikseva, no unatoč tome bilo je toliko dobro da sam i tu osvojio zlatnu medalju, veli nam.

Riblji tanjur
"Zlatna" pačja prsa

Na upit što sada planira navodi da mu je cilj europsko prvenstvo, a prije toga državno koje će se u Zagrebu održati početkom rujna.

Do tada, navodi, mora odraditi sezonu, ali i brinuti se o svom polju na kojem uzgaja papričice za ljute umake. Dakle, posla ima na pretek.

Za Hrvatsku su osim Patrika - dvostruki zlatni u kategorijama riba i piletina, nastupili i Filip Klanfar, zlato u kategoriji riba, Amos Novak, srebro u kategoriji meso, Vedrana Hrastovec Sedlar, diploma u kategoriji slastice.

U timskom nastupu, Vedrana Hrastovec Sedlar, Filip Klanfar i Amos Novak osvojili 5. mjesto ukupno, što im je po bodovima donijelo i brončanu medalju!

Hrvatski tim na natjecanju je pratio i ocjenjivao Erich Glavica, internacionalni sudac i predsjednik HKS-a, te Stevo Karapandža, kontinentalni sudac i akademik HKS-a.

Za kraj, evo što se sve našlo na nagrađenim tanjurima:

Kategorija perad: Pačja prsa umotana u špinatu s farsom od piletine i dehidriranim crnim maslinama, gel od cikle, demi glace od peradi, pečena jabuka i celer i karamelizirana naranča.

Riblja kategorija: Filet orade u farsi od špinata s prahom od cikle, sotirani špinat, riblji veloute, ulje peršin, pire od mrkva i tuile od crnila sipe.


FOTO: Privatna arhiva, Hrvatski kuharski savez

Nastavite čitati

Pula
 

Edo Maajka i Jazz orkestar HRT-a otvaraju Pula Jazz Waves u Malom rimskom kazalištu

U Malom rimskom kazalištu 29. svibnja nastupa Fabrizio Bosso sa svojim kvartetom * U petak, 30. svibnja, nastupaju Antonio Faraò i njegov trio * 31. svibnja, na pozornicu se penju Rosario Giuliani i njegov kvartet * U nedjelju, 1. lipnja na terasi Arheološkog muzeja Istre nastupit će Aldevis Tibaldi Quartet kojem će se pridružiti Ares Tavolazzi, legendarni talijanski kontrabasist i jazz glazbenik

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.