Život

Proizvođači:

Generički lijekovi mogli bi donijeti milijardu kuna uštede zdravstvu

Generički lijekovi istovjetni su originalnim lijekovima čija je patentna zaštita istekla, ali su znatno jeftiniji, dostupniji i donose velike uštede, ustvrdio je predsjednik HUP UPL i predsjednik Uprave PharmaSa Jerko Jakšić


 
2 min
HINA
Pixabay

Generički lijekovi istovjetni su originalnim lijekovima čija je patentna zaštita istekla, ali su znatno jeftiniji, dostupniji i donose velike uštede, ustvrdio je predsjednik HUP UPL i predsjednik Uprave PharmaSa Jerko Jakšić

Većim propisivanjem generičkih lijekova, koje proizvodi hrvatska farmaceutska industrija, mogla bi se ostvariti ušteda u zdravstvenom sustavu od milijardu kuna godišnje, istaknuto je na susretu s novinarima HUP Udruge proizvođača lijekova (HUP UPL).

Domaća farmaceutska industrija već sada donosi uštede u sustavu zdravstva od 30 milijuna kuna godišnje, no još ima znatnog prostora za uštede, poručili su iz farmaceutskog sektora koji ima oko 6000 zaposlenih i jedan je od snažnijih industrijskih sektora i vodećih izvoznika.

Generički lijekovi istovjetni su originalnim lijekovima čija je patentna zaštita istekla, ali su znatno jeftiniji, dostupniji i donose velike uštede, ustvrdio je predsjednik HUP UPL i predsjednik Uprave PharmaSa Jerko Jakšić.

Taj potencijal, rečeno je na susretu, nije iskorišten, a to najbolje ilustrira činjenica da je udio generičkih lijekova na domaćem financijskom tržištu svega 30 posto, a biosličnih lijekova 20 posto dok preostalih 70 do 80 posto "odlazi" na znatno skuplje originalne lijekove.

Predstavnici domaće farmaceutske industrije smatraju i da su za uštede potrebne "promjene u sustavu". Ne postoje, kažu, jasne terapijske smjernice, a treba uvesti i plaćanja lijeka prema ishodima liječenja umjesto prema potrošenim dozama. 

Sustav je potrebno unaprijediti, procedure ubrzati, te uvesti registre bolesnika u kojima bi se jasno pratili ishodi terapija i liječenja pojedinim lijekovima, rekao je Jakšić.

Predstavnici domaće farmaceutske industrije založili su ste također za automatizam uvrštavanja generičkih lijekova na liste Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) "odmah nakon isteka patentne zaštite", umjesto sadašnje prakse u kojoj se takva procedura proteže i na pola godine i u tom razdoblju, kako kažu, gube ogromna sredstva.

Smatraju da bi i u bolnički sustav generički i bioslični lijekovi trebali ući čim postanu dostupni na tržištu. "To također sada nije praksa, a znatno bi smanjilo potrošnju bolničkih ustanova", ocijenili su.

"Ulaskom generičkih paralela, izvorni lijek dobiva konkurenciju, što posljedično dovodi do snižavanja cijene nabave bolnicama i donosi dodatne uštede za zdravstveni sustav",  istaknula je Milka Kosanović iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). 

Inače, HUP-UPL okuplja proizvođače generičkih i biosličnih lijekova, ima 13 članica koje 'pokrivaju' gotovo 100 posto tržišta generičkih i biosličnih lijekova.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.