Život

U KOMUNALNOJ PALAČI

Grad Pula darivanjem obilježio Svjetski dan darivatelja krvi

Akcija je provedena u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Pula a pristupili su zaposlenici Grada Pule i svih gradskih poduzeća


 
1 min
Istra24

Akcija je provedena u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Pula a pristupili su zaposlenici Grada Pule i svih gradskih poduzeća

Grad Pula je povodom Svjetskog dana darivatelja krvi u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Pula u prostorijama Komunalne palače danas organizirao akciju darivanja krvi za sve zaposlenike Grada Pule i svih gradskih poduzeća.

Zamjenica gradonačelnika Grada Pule Ivona Močenić pozdravila je sve prisutne i podržala ovu humanu akciju.

„Krv je jedan lijek koji ne možemo kupiti, ali ga možemo dati i na taj način spasiti ljudski život. Pozivam sva djelatnike gradske uprave i sve građanke i građane grada Pule na društveno odgovorno ponašanje ka dobrovoljnom darivanju krvi i spašavanju ljudskih života“, rekla je zamjenica gradonačelnika dr.sc. Ivona Močenić, dr. med.

Među dobrovoljnim darivateljima krvi bili su oni dobrovoljni darivatelji koji su se dosad svaki put odazvali akciji darivanja krvi u Komunalnoj palači, te darivatelj koji je dosad 116 puta darovao krv. Djelatnici su svojim primjerom željeli potaknuti druge da se i sami odluče na dobrovoljno darivanje krvi kako bi nekome svojim humanim činom spasili život.

U Hrvatskoj, muškarci darivatelji krvi smiju dati krv do četiri puta godišnje, s razmakom između darivanja od tri mjeseca, a žene smiju dati krv do tri puta godišnje s razmakom između darivanja od četiri mjeseca.

Krv je važan čimbenik, kako za planirane medicinske zahvate, tako i za hitne intervencije. Iz tog je razloga osiguravanje sigurne i dostatne količine krvi ključan element učinkovitog zdravstvenog sustava svake zemlje.

Svake godine 14. lipnja obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi diljem svijeta s namjerom podizanja svijesti o potrebama i važnosti sigurne krvi i krvnih pripravaka. Transfuzijom krvi i krvnih pripravaka pomaže se u spašavanju milijuna života svake godine. Krv može pomoći u produženju očekivane životne dobi i poboljšanju kvalitete života pacijenata koji boluju od stanja opasnih po život te je neophodna kod složenih medicinskih i kirurških zahvata. Jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života.


foto Grad Pula - Pola

Nastavite čitati

Pula
 

POČINJE VRUĆA POLITIČKA JESEN U srijedu prva sjednica pulskog Gradskog vijeća nakon ljetne stanke

Na sjednici će doći do formaliziranja onog o čemu smo prvi izvijestili, a to je da će redove Možemo! napustiti Miha Paus, kojeg će zamijeniti kolega Davor Vuković. Paus je imao tu sreću ili nesreću da samo njega od četvoro vijećnika/vijećnica kluba Možemo! zahvati "određena rotacija", a na dnevnom redu je i polugodišnje izvršenje proračuna kao i izvještaj o radu gradonačelnika

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.