Život

CIVILNI NADZOR ČEKA ODGOVORE

IRENA BURBA: Prošla je još jedna turistička sezona, a od obećanja nadležnih i dalje imamo građane koji trpe smrad

Pozivam građane da zaista ozbiljno shvate ovu situaciju. Već petu godinu mještani su suočeni sa smradom i lebdećim česticama, a njihova kvaliteta života je narušena. Apeliram i na građane drugih gradova i općina, jer otpad dolazi iz cijele Županije, te smo svi odgovorni da malo pritisnemo vladajuće da nešto poduzmu, rekla je Irena Burba


 
6 min
Dean Mladenović
Irena Burba

Pozivam građane da zaista ozbiljno shvate ovu situaciju. Već petu godinu mještani su suočeni sa smradom i lebdećim česticama, a njihova kvaliteta života je narušena. Apeliram i na građane drugih gradova i općina, jer otpad dolazi iz cijele Županije, te smo svi odgovorni da malo pritisnemo vladajuće da nešto poduzmu, rekla je Irena Burba

Prije nešto više od tjedan dana održan je performans po ulicama Pule, koji je inicirao aktivist Boris Kapuralin s ciljem da se građanima u što većem broju ukaže na neodrživo stanje s kojim se svakodnevno suočavaju stanovnici juga Istre ponajviše zbog nesnosnog smrada i lebdećih čestica koje dolaze iz ŽCGO Kaštijun.

Za vrijeme performansa aktivisti su dijelili letke s maskama na licima i u zaštitnoj odjeći pozivajući pritom građane da se odazovu na protestni skup koji se planira održati 30. rujna na pulskoj Portarati.

O tome ima li Civilni nadzor pristup svim relevantnm informacijama s Kaštijuna i kako komuniciraju s Upravom tog društva, ali i tko je odgovaran za svakodnevne neugodne mirise s županijskog centra osobito u špici sezone, razgovarali smo s članicom Civilnog nadzora za Kaštijun Irenom Burbom, ujedno i predsjednicom Zelene Istre.

Osvrnuvši se na nedavni perfomans, Burba kaže kako su građani  uglavnom pozitivno reagirali.

- Performans je u stvari bio jedan aktivistički pokušaj s faktorom iznenađenja kako bi se ljudi zapitali o čemu se tu u stvari radi. Cilj je bio da se i građani, ali i oni koji su odgovorni za nastalu situaciju upozore, te da im se skrene pozornost na situaciju s kojom se svakodnevno susreću mještani u okolici Kaštijuna. Prošla je još jedna turistička sezona i od obećanih mjera nadležnih i dalje imamo građane koji trpe smrad i to intenzivno kroz cijeli protekli mjesec, pa sve do sada. Neki su se žalili da ih smrad doslovno tjera na povraćanje. Vjerujem da je stvarno teško živjeti u takvim uvjetima, poručila je Burba.

S obzirom da je nedavno na društvenim mrežama Boris Kapuralin najavio kako prosvjeda neće biti, Burba vjeruje kako je on time samo želio dodatno motivirati kolege.

Ispred inicijative "Čist zrak duga ljubav" u civilnom nadzoru Kaštijuna su i Helena Lozić-Doklestić i Željko Ilić, ispred Općine Medulin koji predstavlja mještane Ivica Rogulj, te Irena Burba iz Zelene Istre.

- Mi smo obavještavali javnost o našim sastancima i o svemu tome što radimo, te kakva je komunikacija s Upravom Kaštijuna. Ne mogu kazati da nas ne uključuju u rad, ali komunikacija nije dovoljno brza i nije toliko efikasna zato što ne vidimo rezultate koje želimo vidjeti. U pravili smo bili pozivani na sastanke u Gradskoj vijećnici kada su bili prisutni predstavnici svih komunalnih društava, Županije i lokalne uprave, kazala je Irena Burba o komunikaciji s Upravom Kaštijuna, dodajući kako su baš prošlog tjedna zatražili obilazak županijskog centra.

"To je bilo 9.rujna, morali smo čekati da nam to odobre, jer toga nije bilo u protokolu. Tako da je sada jedna od naših molbi da uvrstimo u protokol Pravilnik o radu Radne grupe za civilni nadzor, da možemo doći na lokaciju u roku od sat vremena kada se detektira neki problem. Naime, ponekad se znalo dogoditi, ako komunikacija nije dovoljno brza, da ne stignemo vidjeti na licu mjesta što se dogodilo. Što se tiče komunikacije s nadležnima iz Kaštijuna, odvija se putem dopis, štao stvarno često radimo. U komunikaciju uvijek uključujemo  i gradonačelnika Filipa Zoričića  i predstavnike Nadzornog odbora. Ponekad ne dobijemo odgovor u roku, ponekad nam odmah odgovore", kazala je Burba.

Na pitanje je li reakcija uvijek ažurna i brza, Burba opisuje situaciju zadnjeg posjeta 11. rujna kada nisu smjeli postavljati pitanja jer nije bilo direktora Dražena Stilinovića, već su ih djelatnici proveli i kazali da pitanja dostave pisanim putem. Pitanja su poslana 13. rujna, a odgovora nema do danas.

POSTAVLJENA PITANJA UPRAVI KAŠTIJUNA

1. Što je uzrok smrada koji se širio kolovozom i početkom rujna, zaključno s noći 10. na 11. rujna?
2. Što je sve poduzeto kako bi se smrad smanjio?
3. Kada će biti odobrena izmjena pravilnika koji nam osigurava dolazak na postrojenju u roku od 1. sata od detekcije smrada?
4. Je li se vršila kontrola ulaznog materijala? Na koji način se vrši provjera? Iz kojih komunalnih poduzeća je vršena provjera pristiglog otpada?
5. Koji su rezultati navedene analize?
6. Kolika je bila količina pristiglog otpada po JLS dnevna i mjesečna u lipnju, srpnju i kolovozu 2023. godine?
7. S obzirom na to da se u novom Planu gospodarenja otpadom RH, navode centri za gospodarenje otpadom kao potencijalne lokacije za zbrinjavanje fekalnog mulja, je li ŽCGO u zadnjem tromjesečju preuzimao fekalni mulj?

RADNA GRUPA ZA CIVILNI NADZOR TVRTKE KAŠTIJUN

"Ponekad nam odgovaraju brzo, a nekad ne, mislimo da bi komunikacija mogla biti ipak malo učinkovitija. Jedno od pitanja koje smo poslali, jest što je uzrok smrada koji se širio kroz kolovoz i početak rujna, no odgovor nismo dobili. Međutim kako smo neslužbeno doznali, odgovor je da pojava smrada ovisi o tome što to stiže kamionima na Kaštijun. Mi točno ne znamo da li se sve suši onoliko koliko bi trebalo ili ima nekih problema u tehnološkom procesu. Velika vjerojatnost je da se radi o velikoj količini biootpada koji se u srcu sezone znatno povećava", veli Burba o razlozima nesnosnog smrada s Kaštijuna.

Navela je da pripreme za protestni skup na Portarati teku dobro ali da sam uspjeh ovisi o tome koliko će građana doći i podržati skup koji se i njih direktno tiče.

Burba je među ostalim istaknula kako je za naslijeđenu nastalu situaciju velika odgovornost na samoj tvrtki Kaštijun i direktoru, potom na većinskom vlasniku Gradu Puli te Istarskoj županiji ali i na svima onima koji ne odvajaju otpad - od obrtnika, ugostitelja, hotela, kampova...

- U svakom slučaju građani se boje za svoje zdravlje. Prvenstveno jer tijekom godine bude prisutno prekoračenja lebdećih čestica. Jedno se  vrijeme govorilo da je to zbog  građevinskih radova na sanaciji starog Kaštijuna. Osim toga, primijetili smo da su vrata pogona često bila otvorena, što znači da je moguće da neke čestice pa i mirisi mogu izlaziti iz samog pogona. Jer po okolišnoj dozvoli ta vrata moraju biti zatvorena, kazala je Burba o mogućem uzroku smrada i lebdećih čestica te nadodala:

"I to je bila jedna od molbi Civilnog nadzora. Gdje smo dobili povratnu informaciju da su naručili daljinske upravljače kako bi se vrata automatski zatvarala. Tako da s razlogom strahujemo, ali sad nemamo neke konkretne podatke. Takva je procedura da nije bilo nekih nezakonitih prekoračenja, jer oni to uvijek rade - "uprosječuju".

Nadalje, Burba kaže kako je kvaliteta zraka prema izvještajima u Istarskoj županiji visoka, te napominje kako su osim Kaštijuna tu Plomin i pulska Cementara na koje se mnogi žale, ali da je sve nakon prijava navodno u zakonskim granicama, mada to ne znači, dodaje da iz pogona ništa ne izlazi, već da su propisane granice visoke.

Za kraj, Burba je pozvala građane da se odazovu na protestni skup 30. rujna na pulskoj Portarati.

"Pozivam građane da zaista ozbiljno shvate ovu situaciju. Već petu godinu mještani su suočeni sa smradom i lebdećim česticama, te je njihova kvaliteta života narušena. Apeliram i na građane drugih gradova i općina, jer otpad dolazi iz cijele Županije, te smo svi odgovorni da malo pritisnemo vladajuće da nešto poduzmu. Pokušajmo ih pritisnuti svojim glasom kako bi riješili taj problem", zaključila je Irena Burba.


Foto: Dean Mladenović

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.