republika - dugi
Život

u Specijalnoj bolnici „Martin Horvat“

Istarske općine će sufinancirati rovinjski Odjel za dječju rehabilitaciju

Do sada su obitelji s malom djecom na brojne preglede morali putovati u Rijeku ili Zagreb, a uspostavom Odjela navedena bi im se usluga integralno pružala u Istri


 
2 min
Zoran Angeleski
Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“

Do sada su obitelji s malom djecom na brojne preglede morali putovati u Rijeku ili Zagreb, a uspostavom Odjela navedena bi im se usluga integralno pružala u Istri

Nakon što je na prošlotjednoj koordinaciji župana s gradonačelnicima jednoglasno prihvaćena inicijativa o zajedničkom sufinanciranju obnove Odjela za dječju rehabilitaciju Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ u Rovinju, taj je prijedlog iznesen na današnjoj koordinaciji župana s načelnicama u pazinskom Spomen domu.

O projektu je uvodno govorio ravnatelj Bolnice doc. dr. sc. Marinko Rade, koji je naglasio da je zajednički cilj uspostava sustavnog rješenja u pružanju zdravstvene zaštite najmlađim pacijentima s područja Istarske županije.

Naime, do sada su obitelji s malom djecom na brojne preglede morali putovati u Rijeku ili Zagreb, a uspostavom Odjela navedena bi im se usluga integralno pružala u Istri.

Prema njegovim riječima, Tim za ranu intervenciju pri Specijalnoj bolnici, a čiji rad financira Istarska županija, samo je u prošloj godini obavio 1.079 pregleda.

Načelnice i načelnici istarskih općina jednoglasno su prihvatili predstavljenu inicijativu.

Inauguriran najsuvremeniji digitalni mamograf, vrijedan 800 tisuća kuna 

Župan Boris Miletić osvrnuo se u nastavku na unapređenje programa ranog otkrivanja raka dojke, podsjetivši da je koncem prošle godine upravo u Pazinu, u Ispostavi Istarskih domova zdravlja, inauguriran najsuvremeniji digitalni mamograf s tomosintezom, čiju je nabavu s 800 tisuća kuna sufinancirala Istarska županija, osnivač te zdravstvene ustanove.

Ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivančić kazao je da je rana dijagnostika karcinoma dojke ključna za uspješno liječenje i stoga je intencija nabaviti mobilni mamograf, također, najsuvremenije tehnologije, a koji bi bio smješten u adekvatnom vozilu, čime bi se preventivni pregledi bili dostupni još većem broju žena na području cijele Istre.

Ivančić se osvrnuo i na dosadašnje analogne mamografe koji su se koristili u pojedinim ispostavama diljem Istre, ali su zbog zastarjelosti tehnologije i nekvalitetnih snimaka, stavljeni van funkcije, što je i preporuka na razini države.

Župan Miletić je načelnicima, kao i gradonačelnicima, predložio inicijativu o uvođenju objedinjene javne nabave za robe i usluge s ciljem smanjenja troškova, a za što potrebu imaju i Županija i jedinice lokalne samouprave.


Nastavite čitati

Istra
 

NE BJEŽE SVI NA MORE Ugostitelj Matija Peršić u Žminju stvorio više od 20 radnih mjesta. "Nudimo samo najbolje od Istre"

Centar svita, Žminjska, Terra Magica, Motovunska šuma...sve su to autorske pizze ugostiteljskog objekta "To je To", na kojima se nalaze samo birani proizvodi lokalnih proizvođača. Je li iz Svetvinčenta bolje doći u središte Istre nego na obalu, mladi ugostitelj nije dvojio - središte Istre, veli, tek se budi i raste pa je Žminj idealan za posao. U ovom trenutku već zapošljava troje stranaca i očekuje četvrtog pizzaiola

Istra
 

UMAG: Istria Gran Fondo i Umag RUN okupili više od 2000 biciklista i trkača - evo imena pobjednika

U jakoj međunarodnoj konkurenciji na 112 kn dugoj stazi Gran Fondo prvi su do cilja stigli Laura Šimenc iz Slovenije i Francesco Zandri iz Italije, dok su na kraćoj 87 km dugoj stazi 'Medio Fondo' najbrži bili Belgijanka Marijke De Smedt i Slovenac Patrik Mikac *  Najbrži u današnjem polumaratonu Umag Run bili su u ženskoj konkurenciji Ana Štefulj, a u muškoj Jan Križ. Utrku na 10,5 km u ženskoj je konkurenciji osvojila Nina Malina, dok je u muškoj pobjedu odnio Matej Šturm. Najbolji u utrci na 5 km bili su Maruša Cijan Brkič i Fran Galovic

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.