Život

sindrom sagorijevanja

Jutarnji list: Svaki peti radnik u zdravstvu uzima lijekove za smirenje

Pravobraniteljica upozorava na kronični manjak zdravstvenog osoblja. Među zdravstvenim radnicima koji su podnijeli najveći teret epidemije sve je više zahtjeva za psihološkom podrškom zbog dugotrajnih fizičkih i psihičkih napora kojima su izloženi


 
2 min
HINA ⒸFOTO: Manuel Angelini
Ilustracija

Pravobraniteljica upozorava na kronični manjak zdravstvenog osoblja. Među zdravstvenim radnicima koji su podnijeli najveći teret epidemije sve je više zahtjeva za psihološkom podrškom zbog dugotrajnih fizičkih i psihičkih napora kojima su izloženi

Pučka pravobraniteljica u svojem godišnjem izvještaju upozorava na kronične probleme djelatnika zdravstvenog sustava zbog izloženosti stresu i sindroma sagorijevanja, piše u nedjelju Jutarnji list.

Najviše pritužbi građana pučkoj pravobraniteljici u 2021. odnosilo se na zdravstvenu zaštitu u okolnostima epidemije te na posljedice potresa na Baniji i u Zagrebu i okolici.

Građani su se lani učestalo žalili na otežan pristup liječnicima, uključujući liječnike opće prakse, dugotrajno čekanje na hitne liječničke zahvate i pretrage.

Javljali su se i oni koji uslijed kompliciranja simptoma covida nisu mogli doprijeti do Hitne pomoći.

"Gomilanje problema vezanih za upravljanje u zdravstvenom sustavu u okolnostima epidemije dodatno su se zaoštravali", navodi se u izvješću i ističe slučaj zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice u kojem su u jednom trenutku svi radiolozi Klinike za tumore bili na bolovanju, zbog čega su se morale odgoditi hitne radiološke terapije.

Pravobraniteljica upozorava na kronični manjak zdravstvenog osoblja. Među zdravstvenim radnicima koji su podnijeli najveći teret epidemije sve je više zahtjeva za psihološkom podrškom zbog dugotrajnih fizičkih i psihičkih napora kojima su izloženi.

Zbog sindroma sagorijevanja na poslu i stresa u zadnjim je mjesecima prošle godine, navodi se u izvješću, lijekove za smirenje uzimalo 22,4 posto radnika u zdravstvu.

Zbog učestalih pritužbi građana na nemaran, ignorantski, neprimjeren odnos državnih službenika, pučka je pravobraniteljica u izvješće za 2021. prvi put uvela novo poglavlje pod naslovom - Pravo na dobro upravljanje.

"Građani su nam se obraćali povodom postupanja državnih službenika koji su im uskraćivali informacije, pogrešno ih informirali ili ih nisu na vrijeme obavijestili o bitnim informacijama za njihov status, kao i na neprofesionalno i nepristojno ophođenje prema njima kao strankama...", navodi Tena Šimonović Einwalter u izvješću, piše novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić.


Nastavite čitati

Nakon medijskog istupa bivšeg ministra Banožića obitelj poginulog zgrožena: "To je sramotno, prevršio je svaku mjeru"

Obitelj je zgrožena ovim istupom i izjavama, ali još uvijek nisu spremni istupiti javno i reći sve što misle o ovom slučaju i izjavama bivšeg ministra. Vidite da ni dosad obitelj nije željela javno istupati, poštujući pravo svakoga da se obrani na sudu, ali nakon ovakvog istupa ponovno ćemo razmotriti situaciju i odlučiti se za daljnje korake - rekao je Hrvoje Šutalo

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.