Život

eliminirati legalnu "sivu zonu"

MARIHUANA Nizozemska proširuje eksperiment s legalnim pušenjem kanabisa

Eksperiment, čiji je cilj dekriminalizati proizvodnju i opskrbu kafića marihuanom, sada je proširen na gradove poput Maastrichta i Groningena, što i potrošačima i prodavačima omogućuje sigurnost u njezinu kvalitetu i porijeklo


 
1 min
HINA

Eksperiment, čiji je cilj dekriminalizati proizvodnju i opskrbu kafića marihuanom, sada je proširen na gradove poput Maastrichta i Groningena, što i potrošačima i prodavačima omogućuje sigurnost u njezinu kvalitetu i porijeklo

Nizozemske su vlasti od danas proširile eksperiment kojim potrošačima omogućuju potpuno legalno pušenje kanabisa u osam novih gradova, nastojeći tako postići smanjenje kriminala. 

Suprotno uvriježenom mišljenju, prodaja i konzumacija hašiša i marihuane u Nizozemskoj nisu legalne, ali se toleriraju i regulirane su, osobito putem takozvanih "coffeeshopova".

Eksperiment čiji je cilj eliminirati ovu legalnu "sivu zonu" započeo je krajem 2023. u dvama nizozemskim gradovima, Bredi i Tilburgu, da bi se uspostavio legalni put uzgoja i opskrbe kanabisom za kafiće koji su se njime dosad opskrbljivali u tajnosti. 

Vlasti su odabrale uzgajivače, a kanabis koji se isporučuje kafićima pomno se prati.

Eksperiment, čiji je cilj dekriminalizati proizvodnju i opskrbu kafića marihuanom, sada je proširen na gradove poput Maastrichta i Groningena, što i potrošačima i prodavačima omogućuje sigurnost u njezinu kvalitetu i porijeklo.

Ova inicijativa, pokrenuta u Nizozemskoj dio je općeg trenda prema dekriminalizaciji konzumacije kanabisa širom svijeta, na što upućuju nedavno donesene mjere u Njemačkoj, Švicarskoj i Sjedinjenim Državama.

No u Nizozemskoj je sudbina tolerancije prema kanabisu neizvjesna s obzirom na to da stranka krajnje desno orijentiranog čelnika Geerta Wildersa, velikog pobjednika izbora u studenome, želi definitivno napustiti takvu politiku, zatvoriti kafiće i lobirati za "Nizozemsku bez droga".


Nastavite čitati

Svijet
 

Kremlj s oprezom reagirao na mirovni samit o Ukrajini

Volodimir Zelenskij jučer je rekao da je za sudjelovanje Moskve na budućem samitu, a nakon konferencije o miru o Ukrajini organizirane sredinom lipnja u Švicarskoj. Konferenciji je tada prisustvovalo više desetaka svjetskih čelnika, no Rusija nije bila pozvana * Zelenskij nije spominjao prekid neprijateljstava, već uspostavu "plana" * Kremlj je dosad isključivao bilo kakve mirovne pregovore sve dok Ukrajina ne napusti pet regija koje Moskva želi anektirati i dok se ne odrekne savezništva sa Zapadom. To bi, de facto značilo kapitulaciju

Svijet
 

Gareth Southgate dao ostavku

Vrijeme je za promjene i za novo poglavlje. Nedjeljno finale u Berlinu protiv Španjolske bila je moja posljednja utakmica kao izbornika Engleske. Imao sam privilegiju voditi veliku skupinu igrača u 102 utakmice. Svaki od njih je bio ponosan što nosi tri lava na svojim majicama, i bili su zaslužni za svoju zemlju na toliko načina, poručio je Southgate

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.