Život

ozbiljno upozorenje liječnika

Ne uzimajte tablete joda na svoju ruku, može biti opasno za zdravlje!

Iz Hrvatske liječničke komore naveli su u četvrtak da, zbog ruskih prijetnji nuklearnim oružjem, bilježe povećanu potražnju za kupnjom tableta joda iako za njihovim samostalnim uzimanjem trenutno ne postoji nikakva zdravstvena potreba, a može ozbiljno ugroziti zdravlje


 
2 min
HINA
Ilustracija/Pixabay

Iz Hrvatske liječničke komore naveli su u četvrtak da, zbog ruskih prijetnji nuklearnim oružjem, bilježe povećanu potražnju za kupnjom tableta joda iako za njihovim samostalnim uzimanjem trenutno ne postoji nikakva zdravstvena potreba, a može ozbiljno ugroziti zdravlje

Iz Hrvatske liječničke komore (HLK) naveli su u četvrtak da, zbog ruskih prijetnji nuklearnim oružjem, bilježe povećanu potražnju za kupnjom tableta joda iako za njihovim samostalnim uzimanjem trenutno ne postoji nikakva zdravstvena potreba, a može ozbiljno ugroziti zdravlje.

Iz Komore su priopćenjem upozorili hrvatske građane da se tablete kalijevog jodida izdaju isključivo na liječnički recept te je opasno da ih sami sebi daju i doziraju, pri čemu trenutno ne postoji nikakva zdravstvena potreba za njihovim uzimanjem.

Naglasili su i da tablete joda mogu izazvati opasne nuspojave, a u slučaju nuklearnog incidenta one nisu lijek koji se koristi za cijelo stanovništvo.

Istaknuli su da veće doze joda u organizmu mogu izazvati različite poremećaje funkcije štitnjače - hipotireozu, hipertireozu ili blokadu rada štitnjače, a mogu izazvati i jake alergijske reakcije.

Iz HLK su napomenuli i da se kalijev jodid, prema protokolima Svjetske zdravstvene organizacije, u slučaju nuklearnog incidenta daje stanovništvu u krugu od 15 ili 20 kilometara od samog incidenta, i to u vrlo visokim jednokratnim dozama.

Ove tablete tada, naveli su, zasićujući štitnjaču jodom i time sprečavaju unos radioaktivnog joda u nju, a tablete se daju ciljano djeci, trudnicama i mlađima od 40 godina nakon incidenta, jer kod te populacije u tom slučaju postoji povećana opasnost od razvoja raka štitnjače.

Važno je stoga osigurati da, u tom slučaju, najosjetljivije skupine (trudnice i djeca do 18 godina te populacija do 40 godina) dobiju dozu stabilnog joda na unaprijed određenim punktovima, istaknuli su iz Liječničke komore.

Vezano za dodatke prehrani koji sadrže male, nutritivne doze joda (ispod 1 mg), a koji se mogu bezreceptno kupiti u ljekarnama, u HLK naglašavaju da je njihovo uzimanje prije takvih incidenata potpuno besmisleno i beskorisno.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.