Život

PRIJEM U POREČU

Obilježavanje ustrojavanja 154. istarske brigade Hrvatske vojske

Na svom ratnom putu brigada je imala jednog poginulog pripadnika i nekoliko ranjenih


 
2 min
Istra24

Na svom ratnom putu brigada je imala jednog poginulog pripadnika i nekoliko ranjenih

Članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i 154. brigade Hrvatske vojske iz Poreča susreli su se danas s gradonačelnikom Lorisom Peršurićem u povodu obilježavanja 32 godine ustrojavanja brigade. Tog 1. prosinca 1991. godine, 154. brigada ustrojena je temeljem odluke ministra obrane Republike Hrvatske u Pazinu te je sastavljen od vojnih obveznika Buzeštine, Labinštine, Pazinštine, Poreštine te s područja Bujštine.

Predsjednik porečkog ogranka UDVDR-a i zapovjednik Mirko Buić zahvalio se na dobroj suradnji i želji da se sjećanje na doprinos u Domovinskom ratu uvijek održi. Prisjetili su se i svih javnih ustanova i privatnih tvrtki koje su uvelike pomogle brigadi na ratnom putu u smislu opreme i potrepština, tako i u današnjoj podršci u realizaciji ideja.

Kako je rekao gradonačelnik, zahvalnost ali i vrlo dobra suradnja između Grada i 154. brigade traje već godinama, a u posljednje je vrijeme rezultirala otvaranjem „Obale 154. brigade Hrvatske vojske“ na porečkoj Peškeri i predstavljanjem monografije o 3. bataljunu 154. brigade, čime je svečano obilježeno 25 godina postojanja brigade, dok je u 2018. u Novoj Vasi otkriven spomenik svim braniteljima Poreštine.

- Ponosan sam da je odaziv u Istri bio veći od 90 posto, što je među najvišima u Hrvatskoj. Iako nismo izravno bili zahvaćeni ratom, dali smo svoj veliki doprinos. Zbog svog moralnog i vrijednog djelovanja u Domovinskom ratu 154. brigada i danas uživa veliki ugled, a svi stanovnici Istre i Poreštine mogu biti ponosni na svoje hrabre vojnike, rekao je gradonačelnik, a potom je Mirko Buić podsjetio na povijest 154. brigade HV-a. Na svom ratnom putu brigada je imala jednog poginulog pripadnika i nekoliko ranjenih.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.