HERCULANEA - dugi
Život

SPOJ VRHUNSKIH CHEFOVA I LOKALNIH NAMIRNICA

Održan ciklus “Show cooking – slow food” radionica: Tri jesenske večeri u Vižinadi pretvorile se u gastronomski doživljaj

Kroz tri petka zaredom, prostor Marastona ispunili su mirisi Istre, kreativna energija, vrhunske lokalne namirnice i chefovi Siniša Cerin, Gaia Zec i Gaja Bilas koji su svojim pristupom oduševili sve polaznike.


 
3 min
Istra24
foto: Sebastijan Skoko

Kroz tri petka zaredom, prostor Marastona ispunili su mirisi Istre, kreativna energija, vrhunske lokalne namirnice i chefovi Siniša Cerin, Gaia Zec i Gaja Bilas koji su svojim pristupom oduševili sve polaznike.

U prepoznatljivom Centru za posjetitelje Maraston, srcu povijesne jezgre Vižinade, tijekom studenog je održan novi ciklus kulinarskih radionica “Show cooking – slow food” koji je i ove godine potvrdio zašto Vižinada postaje jedno od najzanimljivijih eno-gastro odredišta u Istri.

foto: Sebastijan Skoko

Kroz tri petka zaredom, prostor Marastona ispunili su mirisi Istre, kreativna energija, vrhunske lokalne namirnice i chefovi koji su svojim pristupom oduševili sve polaznike. Radionice su bile zamišljene kao spoj tradicije i suvremenih kulinarskih tehnika, s naglaskom na sezonalnost i autentičnost istarskih proizvoda. U okruženju nekadašnje venecijanske palače, danas pretvorene u moderan centar gastronomskih doživljaja, sudionici su mogli učiti, kušati i promatrati kako nastaju jela koja osvajaju svojom jednostavnošću, dubinom okusa i kvalitetom sastojaka.

foto: Sebastijan Skoko

Prvu je radionicu vodio chef Siniša Cerin, koji je otvorio ciklus dojmljivim jelima pripremljenim u njegovom prepoznatljivom stilu. Polaznici su uživali u rajčici punjenoj burratom s tostiranim pistaciom, sporo kuhanim junećim obrazinama na kremi od krumpira uz hrskavi guanciale te millefoglie kao elegantnom desertu. Večer je dodatno obogatila vinska pratnja Giulio Ferenac Winesa i maslinova ulja Rinolio, čime je naglašena lokalna priča koju radionice nose.

foto: Sebastijan Skoko

Sljedećega petka kuhinju je preuzela Gaia Zec, mlada chefica čiji je stil kuhanja spoj nježnosti, modernih tehnika i dubokog poštovanja prema istarskim sastojcima. Sudionici su imali priliku doživjeti sezonski meni koji je uključivao trganog fazana u prošeku s kremastim žumanjak-pireom, roladu od zeca punjenu pestom od lisičarki i kestena te jesenski desert od bundeve, vanilije i smeđeg maslaca. Cjelokupno iskustvo zaokružilo je sljubljivanje s vinima Sosich i maslinovim uljima Vias Oliveti, stvarajući savršenu harmoniju okusa.

foto: Sebastijan Skoko

Ciklus je zaključen radionicom posvećenom biljnoj kuhinji, kojom je 28. studenog upravljala Sanja Bilas, autorica portala Veganistra.com. Njezin veganski meni donio je maštovitu i izrazito sezonsku paletu jela – od tagliatella u šugu s okusom mora, preko veganske interpretacije istarskog ombola s kiselim zeljem i kobasicama, do crostate s makom i butternut bundevom. Uz Sanjine kreacije poslužena su vina Bruno Ferenac i maslinova ulja OPG Bajkin, naglašavajući raznolikost i inovativnost istarske gastronomije.

foto: Sebastijan Skoko

Tri večeri u Marastonu pokazale su kako spoj vrhunskih chefova, lokalnih proizvođača i autentičnih namirnica može stvoriti iskustvo koje nadilazi klasičnu kulinarsku radionicu. Projekt “Show cooking – slow food” tako nastavlja promicati istarsku gastronomiju na moderan, živ i pristupačan način, ističući Vižinadu kao destinaciju koja njeguje tradiciju i istovremeno potiče kreativnost i održivost u kuhinji.

 

foto: Sebastijan Skoko

Radionice su održane u organizaciji Turističke zajednice općine Vižinada te uz podršku Upravnog odjela za turizam Istarske županije, čime se dodatno potvrđuje važnost razvoja cjelogodišnjeg eno-gastro turizma na području Vižinade.


Nastavite čitati

Istra
 

Predstavljen projekt luka Dajla-Belveder: sa 63 komunalna veza koristit će se za lokalni javni pomorski promet

Investiciju provodi Županijska lučka uprava Umag–Novigrad, a sufinancira se sredstvima Europske unije * Opseg projekta kojim se započinje modernizacija luke Dajla–Belveder obuhvaća izgradnju lukobrana, obalnog zida, istezališta za plovila te uređenje zaobalnog prostora, dok je predviđeno i postavljanje dvaju plutajućih gatova te produbljenje akvatorija radi postizanja sigurnijih uvjeta pristajanja za izletnička, ribarska i lokalna plovila

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.