Život

PEACE I ANARHIJA PROTIV KUKASTOG KRIŽA

OKONČAN RAT GRAFITIMA U RAVENSKOJ Nacističko obilježje na Rivieri prvo prešarano pa trajno uklonjeno

Prošlog je tjedna na zidu osvanuo kukasti križ. Grad je skrnavljenje memorijalne ploče odmah osudio, ali bez vlasnika zgrade, rečeno je, nije se moglo odmah reagirati. U međuvremenu, stvar je u svoje ruke uzeo drugi anonimni 'umjetnik' precrtavši kukasti križ i docrtavši drugo znakovlje. Jutros je konačno, potvrdio nam je vlasnik zgrade, uklonjeno sve. Neka ovako i ostane


 
2 min
Maja Jokanović ⒸFOTO: Manuel Angelini

Prošlog je tjedna na zidu osvanuo kukasti križ. Grad je skrnavljenje memorijalne ploče odmah osudio, ali bez vlasnika zgrade, rečeno je, nije se moglo odmah reagirati. U međuvremenu, stvar je u svoje ruke uzeo drugi anonimni 'umjetnik' precrtavši kukasti križ i docrtavši drugo znakovlje. Jutros je konačno, potvrdio nam je vlasnik zgrade, uklonjeno sve. Neka ovako i ostane

Prošlog je tjedna na fasadi zgrade Hotela Riviera u Puli, točnije na njenom sjevernom pročelju u Ravenskoj ulici, osvanuo kukasti križ, a memorijalna ploča posvećena antifašističkom bordu Uldericu Mardeganiju - Carlu, unakažena je crnim sprejem.

"Grad Pula – Pola najoštrije osuđuje vandalski čin skrnavljenja memorijalne ploče posvećene antifašističkom borcu Uldericu Mardeganiu - Carlu u Ravenskoj ulici kao i uvredljivi grafit ispod nje", odgovorili su nam iz komunalne palače ubrzo nakon što je 'grafit' osvanuo na zidu no, iako je u pitanju spomen ploča od općeg interesa, dodali su, ona je ujedno smještena na privatnom posjedu, što je Grad onemogućilo da odmah ukloni neprimjereni grafit.

Prvi grafit

Ah, to privatno vlasništvo!

"Kako bismo čim prije to riješili, Grad Pula – Pola poduzima potrebne mjere u dogovoru s komunalnim redarstvom", rekli su nam u petak iz Grada.

No, dok se tražio službeni, zakonski način za rješavanje problema, stvar je u svoje ruke, kako to obično biva, uzeo novi ulični 'umjetnik' i riješio ga - zakonom ulice. Kukasti je križ tako za vikend prvo precrtan, a zatim i prefarban flekom bijele boje, da bi potom uz njega bila docrtana tri nova simbola - mira, anarhije i jednakosti, odnosno egalitarizma.

"Prepravljeni" grafit

I, iako se ljudski poriv da se nacistički simbol ukloni s gradske fasade može shvatiti, izostanak mogućnosti za brzom reakcijom bilo koje institucije pred prvenstvom privatnog vlasništva, čini se, lako može dovesti do toga da javne 'razmjene ideja' dovedu do trajnog uništenja gradskih zidova. U ovom slučaju, jednog od najljepših.

Problem je na kraju, srećom, riješio upravo onaj u čijem je dvorištu loptica ostala 'zaglavljena', a to je vlasnik zgrade. Arena Hospitality Grupa jutros nam je, naime, potvrdila da je grafit trajno uklonjen u što smo se i uvjerili. Neka ovako i ostane.


Nastavite čitati

Pula
 

(FOTO) U PULI ODRŽAN ŽUPANIJSKI LIDRANO Ovo su najbolji radovi upućeni na državnu razinu - od literarnih i novinarskih do radijskih emisija i školskih časopisa

Pararelno s nastupima na pozornici održavali su se okrugli stolovi sa članovima povjerenstava za odabir najboljih literarnih i novinarskih radova te oni za radijske emisije, dramsko scensko stvaralaštvo i školske časopise * Povjerenstva su prosuđivala radove, uratke i izvedbe ukupno 239 učenika, a na državnu razinu smotre LiDraNo 2024. upućeni su sljedeći radovi...

Pula
 

"TRKOM PROTIV NASILJA" na pulskoj Portarati obilježen Dan ružičastih majica

O nasilju je potrebno pričati kako bi osvijestili problem, među djecom, učiteljima i cijelim društvom. Problem je dosta zamagljen i zato se o njemu treba što više govoriti u javnosti, kako bi se borili protiv tog vida nasilja među djecom, poručila je Valentina Vuković profesorica tjelesnog odgoja iz pulske Osnovne škole Vidikovac

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.