Život

Nesvakidašnji prizor

Penjač na zidinama Arene. Radi li se o avanturistu ili je posao u pitanju?

Puležan Livio Nefat lani je u sklopu natječaja AMI-ja "Mileniji u susjedstvu" napisao tekst "Inicijacija" koji govori upravo o hodanju po gornjem rubu amfiteatra. To je bila svojevrsna inicijacija za brojne generacije pulskih dječaka i duboko je urezana u kolektivno sjećanje grada


 
2 min
Borka Petrović

Puležan Livio Nefat lani je u sklopu natječaja AMI-ja "Mileniji u susjedstvu" napisao tekst "Inicijacija" koji govori upravo o hodanju po gornjem rubu amfiteatra. To je bila svojevrsna inicijacija za brojne generacije pulskih dječaka i duboko je urezana u kolektivno sjećanje grada

Jutros oko 9 sati Puljani, ali i već brojni turisti, mogli su svjedočiti nesvakidašnjem prizoru - čovjeku kako se penje po unutarnjoj strani zidina drevne Arene.

Radi li se o profesionalcu koji 'samo' obavlja svoj posao; čišćenja ili održavanja ili pak o 'ludom avanturistu', provjerili smo kod ravnatelja Arheološkog muzeja Istre Darka Komše. Kako nam je, nakon provjere, kazao  - ipak je radni zadatak u pitanju.

- To je naš alpinist Petar Šajatović iz firme Macaklin čiji je obrt za visinske radove angažiran oko čišćenja na spomenicima. Radi se o redovnom održavanju koje će se ponoviti i u petak, kazao nam je Komšo dodajući kako uvijek ima 'onih hrabrih' koji se požele popeti na zidine, ali redari dobro na to paze.

Nisu, naime, neuobičajeni medijski napisi o turistima koji stradavaju radi veranja po zidinama kako bi 'okinuli savršen selfi'.

- Iako se nije pretjerano tako teško popeti se na prvu razinu, to nikako nije bezopasno i zato dobro pazimo na takve avanturiste. Zadnjih 50 godina nismo imali nikakvu nesreću niti takvih pokušaja ima puno, no još su živa sjećanja na pulske mladiće koji su opasnim hodanjem po Areni dokazivali svoju hrabrost, prisjetio se Komšo.

Puležan Livio Nefat lani je u sklopu natječaja AMI-ja "Mileniji u susjedstvu" napisao tekst "Inicijacija" koji govori upravo o hodanju po gornjem rubu amfiteatra. To je bila svojevrsna inicijacija za brojne generacije pulskih dječaka i duboko je urezana u kolektivno sjećanje grada.

Nažalost, dogodile su se i tragedije.

Stariji Puljani još se sjećaju jezivog događaja kada je mladić pao s Arene na šiljke ograde i tragično skončao. Stoga neke ovo i dalje ostane u sferi priča i prisjećanja, a penjanje ostavimo profesionalcima.


FOTO: Čitatelj

Nastavite čitati

Pula
 

Objavljen Javni poziv za dodjelu novčanih sredstava Zaklade za sport

Svrha Zaklade je promicanje i poticanje sportskih klubova na području Grada Pule iz ekipnih sportova kao i sportaša pojedinaca s prvenstvenim ciljem postizanja vrhunskih sportskih rezultata u seniorskoj konkurenciji na domaćim i međunarodnim natjecanjima, pomaganje darovitih i perspektivnih sportaša, promicanje Pule kao grada sportske izvrsnosti te podupiranje sportskih manifestacija i sportskih projekata od interesa za Pulu

Pula
 

ZAVRŠEN, ALI PRAZAN: Ni četiri mjeseca nakon svečanog otvorenja Dom 'Ruža Petrović' još nije useljen

Podsjetimo, štićenici doma, njih ukupno 41, u zgradu nekadašnjeg odjela psihijatrije preselili su se u ožujku 2022. godine, kada je započelo renoviranje matične zgrade. Prvotno je plan podrazumijevao boravak u privremenom smještaju tek godinu dana, no pri kraju tog roka postalo je jasno da će on biti probijen. Prvi razlog bio je ritam radova, a drugi - neuspješna potraga za stručnim kadrom

Pula
 

U tijeku pripreme za dogradnju Osnovne škole Šijana

U sklopu pripremnih radnji uklonit će se dio postojećih stabala te će se izvršiti zamjenska sadnja u znatno većem obimu. Sada će ukloniti 23 bora, dva cedra i jedan čempres, a zasadit će se više od 300 stabala, grmolikih vrsta lovora, pitospore i lavande

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.