Pulska menza uskoro će imati bezglutenski jelovnik. Dio je to šireg projekta Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koje u suradnji sa Studentskim centrima i studentima mijenja Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata s ciljem uvođenja novih i poboljšanja postojećih jelovnika.
Kako bi se oboljelima od celijakije znatno pomoglo, Udruga CeliVita - Život s celijakijom uključila se u aktivnost izrade bezglutenskih jelovnika i njihove implementacije u studentske menze, uključujući i onu pri pulskom sveučilištu.
U pulskoj studentskoj menzi trenutno su dvije vrste jelovnika - mesni i vegetarijanski.
Potrebno je znati točan broj studenata koji zahtijevaju zdravstveno uvjetovanu bezglutensku prehranu te su u tu svrhu izradili Obrazac o potrebama studenata na bezglutenskoj prehrani: https://forms.gle/XMjaGy4hpujCnfuq8.
Celijakija je najčešća kronična gastroenterološka bolest, a doktori upozoravaju da se o njoj premalo govori i premalo zna. Najveći problem je u tome što brojni oboljeli ne znaju da su bolesni, a ako se bolest ne liječi, mogu nastati ozbiljni zdravstveni problemi.
Gluten je protein koji se nalazi u pojedinim žitaricama. Najviše ga ima u pšenici, raži i ječmu te posljedično u njihovim proizvodima. Zbog svojih iznimnih svojstava gluten ima izrazito široku uporabu u prehrambenoj industriji
Celijakija sve zastupljenija među mladima
U Hrvatskoj je provedeno relativno malo studija o ovoj bolesti, stoga ne postoje konkretni podatci o udjelu stanovništva koji boluje od nje. Prema studiji koja je rađena u Međimurskoj županiji u razdoblju od deset godina, dobiveni rezultati pokazali su incidenciju klinički prepoznatljive celijakije 1.9 :1000 ili 1:519, a zastupljenost kod zdravih adolescenata je 1:280.
U ostatku svijeta primijećen je porast celijakije među mladima, što je posljedica brze prehrane koja uključuje pekarske proizvode, hrenovke te razne umake.