Život

PROJEKT UDRUGE CELIVITA - ŽIVOT S CELIJAKIJOM

Pulska menza uskoro će studentima nuditi bezgluteinski jelovnik

Celijakija je najčešća kronična gastroenterološka bolest, a doktori upozoravaju da se o njoj premalo govori i premalo zna. Najveći problem je u tome što brojni oboljeli ne znaju da su bolesni, a ako se bolest ne liječi, mogu nastati ozbiljni zdravstveni problemi


 
2 min
Matea Čelebija
FOTO: Studentski centar Pula

Celijakija je najčešća kronična gastroenterološka bolest, a doktori upozoravaju da se o njoj premalo govori i premalo zna. Najveći problem je u tome što brojni oboljeli ne znaju da su bolesni, a ako se bolest ne liječi, mogu nastati ozbiljni zdravstveni problemi

Pulska menza uskoro će imati bezglutenski jelovnik. Dio je to šireg projekta Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koje u suradnji sa Studentskim centrima i studentima mijenja Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata s ciljem uvođenja novih i poboljšanja postojećih jelovnika.

Kako bi se oboljelima od celijakije znatno pomoglo, Udruga CeliVita - Život s celijakijom uključila se u aktivnost izrade bezglutenskih jelovnika i njihove implementacije u studentske menze, uključujući i onu pri pulskom sveučilištu.

U pulskoj studentskoj menzi trenutno su dvije vrste jelovnika - mesni i vegetarijanski.

Studenti trebaju ispuniti obrazac

Potrebno je znati točan broj studenata koji zahtijevaju zdravstveno uvjetovanu bezglutensku prehranu te su u tu svrhu izradili Obrazac o potrebama studenata na bezglutenskoj prehrani: https://forms.gle/XMjaGy4hpujCnfuq8.

Celijakija je najčešća kronična gastroenterološka bolest, a doktori upozoravaju da se o njoj premalo govori i premalo zna. Najveći problem je u tome što brojni oboljeli ne znaju da su bolesni, a ako se bolest ne liječi, mogu nastati ozbiljni zdravstveni problemi.

Gluten je protein koji se nalazi u pojedinim žitaricama. Najviše ga ima u pšenici, raži i ječmu te posljedično u njihovim proizvodima. Zbog svojih iznimnih svojstava gluten ima izrazito široku uporabu u prehrambenoj industriji

Celijakija sve zastupljenija među mladima

U Hrvatskoj je provedeno relativno malo studija o ovoj bolesti, stoga ne postoje konkretni podatci o udjelu stanovništva koji boluje od nje. Prema studiji koja je rađena u Međimurskoj županiji u razdoblju od deset godina, dobiveni rezultati pokazali su incidenciju klinički prepoznatljive celijakije 1.9 :1000 ili 1:519, a zastupljenost kod zdravih adolescenata je 1:280.

U ostatku svijeta primijećen je porast celijakije među mladima, što je posljedica brze prehrane koja uključuje pekarske proizvode, hrenovke te razne umake.


FOTO: Ilustracija

Nastavite čitati

Pula
 

VOZILA PUNA IZMETA, A ULICA SMRDI Nastavlja se dugogodišnji problem stanara Kolodvorske ulice u Puli

Zvučni rastjerivači bilo koje vrste su funkcionalni prvih nekoliko dana, a nakon toga, to se može tretirati kao bačeni novac. Razlog je taj, da se ptice jako brzo naviknu na zvuk, te shvate da se radi o varci koja im ne predstavlja opasnost, i shodno tome nastavljaju boraviti na toj lokaciji, poručuje dr. sc. Jelena Kralj, upraviteljica Zavoda za ornitologiju, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.