Dan u Istri bit će sunčan, uz malu do umjerenu naoblaku
Temperatura zraka u blagom porastu
U radionicama koje je vodio poznati chef Gianpaolo Sardot sudjelovali su učenici od 1. do 4. razreda: izrađivali domaće krokete od krumpira, koji će se moći uvrstiti i u školski meni * „Ovakve su radionice izuzetno vrijedne jer potiču kod djece svijest o zdravoj prehrani, lokalnim namirnicama i važnosti tradicije", rekao je ravnatelj škole Predrag Brkić
U radionicama koje je vodio poznati chef Gianpaolo Sardot sudjelovali su učenici od 1. do 4. razreda: izrađivali domaće krokete od krumpira, koji će se moći uvrstiti i u školski meni * „Ovakve su radionice izuzetno vrijedne jer potiču kod djece svijest o zdravoj prehrani, lokalnim namirnicama i važnosti tradicije", rekao je ravnatelj škole Predrag Brkić
U srijedu, 26. studenoga, u Osnovnoj školi Jože Šuran u Kašteliru održana je edukativna radionica pod nazivom „Valorizacija ekološkog grampera kroz školske recepte“, u suradnji s Općinom Kaštelir-Labinci i Turističkom zajednicom.
Radionica je dio projekta koji financira Istarska županija – Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo, a temeljem kojega je Općini Kaštelir-Labinci dodijeljeno 2.000 eura za promociju lokalne poljoprivrede, ekološke proizvodnje i gastronomske baštine, odnosno, za projekt “Valorizacija ekološkog grampera kroz školske recepte”. S obzirom na to da je gramper već etabliran kao lokalni brend i simbol zajednice, projekt dodatno naglašava važnost njegove valorizacije u svakodnevnoj prehrani i obrazovanju djece.
„Kroz ovakve projekte povezujemo djecu s lokalnom proizvodnjom i hranom koju sami mogu pripremiti, razumjeti i zavoljeti. Ponosni smo na naše gramper-nasljeđe, ali još više na to što ga prenosimo najmlađima, na jednostavan, zabavan i edukativan način“, rekao je načelnik Đulijano Petrović.
U radionicama koje je vodio poznati chef Gianpaolo Sardot sudjelovali su učenici od 1. do 4. razreda. Aktivnost je započela kratkom anketom u kojoj su učenici navodili koja jela najviše vole pripremati, a potom su, uz pomoć učiteljica i školskog osoblja, izrađivali domaće krokete od krumpira, koji će se moći uvrstiti i u školski meni. Edukativnom dijelu pridružile su se i vrijedne djelatnice škole Ljupka Matić, Branka Rioža i Davorka Rosić, čime je dodatno osnažena veza između škole i lokalne gastronomske tradicije. Poseban trenutak radionice bio je uručenje donacije od 1.000 eura ravnatelju škole, Predragu Brkiću – sredstva su prikupljena tijekom ovogodišnje Gramperijade, popularne manifestacije posvećene upravo krumpiru.
„Ovakve su radionice izuzetno vrijedne jer potiču kod djece svijest o zdravoj prehrani, lokalnim namirnicama i važnosti tradicije. Djeca su bila jako motivirana i uživala su u svakom koraku pripreme. Zahvaljujemo Općini Kaštelir-Labinci i Turističkoj zajednici na suradnji, kao i na donaciji u iznosu od 1.000 eura, koja će nam biti dragocjena za daljnje aktivnosti u školi. Vjerujem da ćemo i ubuduće zajednički raditi na projektima koji povezuju obrazovanje i lokalnu zajednicu.“, zahvalio je ravnatelj Brkić.
Donirani novac škola će iskoristiti za kupnju domaćih, lokalnih namirnica u kaštelirskoj Butigi, i od njih će u školskoj kuhinji nastati ukusna i nadasve zdrava jela za učeničke obroke. Time će se na još jedan lijep način ponovno zatvoriti krug održivosti u lokalnoj zajednici, po čemu je Općina Kaštelir-Labinci nadaleko poznata.
Temperatura zraka u blagom porastu
Kajin: "Grad priča o tome da bi se gradio ili da bi se za te namjene prenamijenila zgrada gdje je Čušić (pok. Mladen Vivoda, Kajinov prijatelj još iz školskih dana i njegov vjenčani kum, op. a.) nekada imao 'Lessandro'" * Opovrgavajući gradnju, glavni imam Posavljak kaže: "Pa u Buzetu je već četvrta generacija ljudi. To su čestiti ljudi koji rade svoj posao, žive svoj život i odgajaju svoje obitelji. I sad oni rade bauk od nas. To nije bilo nikad dok je bio i Flego i Žulić, to je sve bilo aman zaman, ljepota. A sad nekakvi problemi"
Promovirali su Istru i vinare
Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.
Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.