Život

Dan mimoza

Rak vrata maternice u Hrvatskoj godišnje odnese oko 120 života

stručnjaci su upozorili da se smanjio broj preventivnih pregleda i poručili da to hitno treba poboljšati jer je Hrvatska po stopi preživljavanja od te bolesti na 20. mjestu od 28. europskih država


 
3 min
HINA
FOTO: HINA

stručnjaci su upozorili da se smanjio broj preventivnih pregleda i poručili da to hitno treba poboljšati jer je Hrvatska po stopi preživljavanja od te bolesti na 20. mjestu od 28. europskih država

Na 15. Danu Mimoza i Tjednu borbe protiv raka vrata maternice stručnjaci su upozorili da se smanjio broj preventivnih pregleda i poručili da to hitno treba poboljšati jer je Hrvatska po stopi preživljavanja od te bolesti na 20. mjestu od 28. europskih država. 

"Rak vrata maternice u Hrvatskoj godišnje odnese oko 120 života od kojih čak 37 posto čine žene mlađe od 60 godina. Hrvatska se tako po stopi preživljavanja nalazi na lošem 20. mjestu od ukupno 28. europskih zemalja. Kako u budućnosti ne bismo bilježili crnje brojke, Hrvatska liga protiv raka kontinuirano sudjeluje u poticanju što bolje provedbe programa prevencije te bolesti koja se u većini slučajeva na vrijeme može spriječiti i uspješno liječiti", istaknuto je. 

Dan Mimoza i Tjedan borbe protiv raka vrata maternice stoga su, kako se navodi u priopćenju, protekli u znaku nikad važnije brige za vlastito zdravlje koje je u ovim izazovnim vremenima sve teže očuvati.

Stručnjaci, među kojima su bili i predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga i koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice Tatjana Nemeth-Blažić ukazali su na nikad važnije podizanje svijesti i hitno poboljšanje provođenja preventivnih pregleda kako njihov zabilježeni pad u budućnosti ne bi bio uzrok nepotrebnih smrti od raka vrata maternice.

"Prema izvješćima o učinjenim pregledima kod ginekologa u 2020. imamo manje zabilježenih pregleda u odnosu na prijašnja razdoblja. Zabilježeno je više kontakata na daljinu, putem telefona te izdavanja online uputnica. U pandemiji u kojoj se nalazimo zdravstveni sustav pokušao se što prije prilagoditi te su se sve aktivnosti nastojale vratiti u normalnu. Međutim, zdravstveni sustav i dalje je usmjeren na prevenciju i liječenje covida-19“, istaknula je Nemeth-Blažić.

Poručila je kako se raznim aktivnostima informiranja i edukacije potrebno osvijestiti žene i podsjećati ih kako je važno provoditi preventivne preglede, odnosno navesti ih na ono što one mogu same učiniti za sebe kako bi se bolest na vrijeme otkrila u najranijoj fazi kada je liječenje uspješnije.

Podsjetila je kako je dostupno cijepljenje protiv HPV-a u redovnom programu cijepljenja za učenike i učenice osmih razreda, a i dodatno cijepljenje svih srednjoškolaca i mladih do 25 godina koji se nisu uspjeli cijepiti. Provode se oportunistički preventivni pregledi kod ginekologa PAPA testom, ali i HPV testiranja koji su metode za rano otkrivanje premalignih promjena, rekla je Nemeth-Blažić. 

Specijalistica ginekologije i opstetricije Irena Barišić iznijela je predviđanja da će jedna od posljedica covid-19 pandemije u svijetu, nažalost, biti i porast smrtnosti od onkoloških bolesti.

"Mogući razlozi su odgođeno postavljanje dijagnoze ili produljeni tijek liječenja zbog preopterećenosti zdravstvenog sustava. Zbog toga moramo upravo sada još i više podizati svijest u javnosti o važnosti preventivnih pregleda", istaknula je.

Glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka Neda Ferenčić Vrban rekla je da bi se u narednoj godini svakako trebalo fokusirati na osnaživanje Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice. "U ruralnim područjima potrebno je osigurati zdravstveni kadar koji će omogućiti preventivne preglede svim ženama. Time bi se osiguralo da ženama bude dostupna zdravstvena zaštita koja im je zagarantirana Ustavom i pravom na zdravstvenu zaštitu, odnosno na preventivne programe za rano otkrivanje karcinoma", istaknula je.

Dan mimoza održao se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, a u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i zagrebačkim Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, uz podršku Ministarstva zdravstva i Škole Narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.