Život

OD TRADICIJSKIH DO BEZGLUTENSKIH I VEGANSKIH

SLADOLED U PULI OD DVA DO PETNAEST EURA Ljetna osvježavajuća slastica postaje sve unosniji poslovni pothvat

Kupci naših sladoleda su pretežno domaći i zbog njih smo odlučili zadržati stare cijene. Naši gosti znaju za to, te nam se vraćaju i tu su od početka do kraja sezone, naravno, ima i stranih gostiju. Sladoledi koje mi proizvodimo su potpuno domaći i tako to traje od 1965. godine. Tradicija je duga i pokušavamo biti odlični, odnosno najbolji, poručuje Izrazim Garipi iz slastičarnice Stoja


 
3 min
Dean Mladenović ⒸFOTO: Dean Mladenović

Kupci naših sladoleda su pretežno domaći i zbog njih smo odlučili zadržati stare cijene. Naši gosti znaju za to, te nam se vraćaju i tu su od početka do kraja sezone, naravno, ima i stranih gostiju. Sladoledi koje mi proizvodimo su potpuno domaći i tako to traje od 1965. godine. Tradicija je duga i pokušavamo biti odlični, odnosno najbolji, poručuje Izrazim Garipi iz slastičarnice Stoja

Sladoled je zasigurno najomiljenija slastica u ljetnim mjesecima, osvježava i okrepljuje, te je postao najtraženiji i najprodavaniji proizvod na tržištu, a samim time i unosan poslovni pothvat mnogobrojnih slastičarnica i ugostiteljskih objekata u Puli.

Slastičarnicama koje rade tijekom cijele godine, ovih vrućih dana, pridružile su se i mnoge usko specijalizirane, baš za prodaju sladoleda, pa je ponuda i više nego bogata.

Naime, mnoštvo okusa i 'šarena' ponuda ove omiljene slastice više se ne bazira samo na klasičnim okusima vanilije, čokolade, jagode i šumskog voća, kao prije par desetljeća, sada se na meniju mogu naći veganski, bezglutenski, oni bez šećera za dijabetičare te cijela paleta raznih okusa.

Kupci izbor okusa baziraju na svojim preferencijama, a kako nam navode oni nešto stariji, oni se drže klasičnih okusa, dok mladi vole eksperimentirati, pa je shodno tome široka paleta ponuđenih okusa postala sveprisutna u svim slastičarnicama.

Na kratkom potezu od početka Kandlerove ulice pa do Portarate ima sedam specijaliziranih slastičarna i to samo za sladolede, ispred svake od njih je veći ili manji red za poslasticom koja svojom slatkoćom i svježinom krijepi i osvježava.

Kakve su cijene sladoleda? Ono što se može vidjeti iz ponude je da se cijene jedne kuglice pretežno kreću od dva, dva i pol eura, a ima i kuglica koje skoče do tri i pol eura, pa čak i pet, ali kako nam navode, radi se o sladoledima koji bivaju obogaćeni raznim preljevima i dodacima sa smrznutim voćem i jestivim dekoracijama, što je dodatno dekorirano s kornetima, koji već sami za sebe predstavljaju poslasticu bogatu kalorijama.

Postoje varijante koje dižu cijenu i do 15 eura, ali takvi sladoledni kupovi doista izgledaju kao bogati obrok koji vas može držati cijeli dan bez da pojedete išta drugo. Slastičari kažu kako ih rijetko tko naruči.

Jedna od najstarijih slastičarnica u Hrvatskoj je 'Fortuna' s tradicijom dugom 96 godina, a u Puli posluju od 1948. godine te ih svakodnevno posjećuje mnoštvo Puležana i turista.

Vlasnik Lirim Ramadani nam kaže da su cijene sladoleda zadržali na prošlogodišnjim, odnosno na dva eura, te da kupaca ima, kako domaćih, tako i sve više stranih.

Slastičarnica Fortuna

U pulskom autokampu Stoja nedavno je otvoren 'Coffee, wine & tapas bar'. Kuglica sladoleda brenda 'Carte D'Or' na ovoj prestižnoj lokaciji stoji dva eura.

Mirsad Mulalić iz bara nam kaže da će uskoro u ponudi imati i domaći sladoled iz buzetske tvrtke 'Ošo' koja slovi kao renomirani proizvođač domaćih slastica, te najavljuje da će on biti nešto skuplji.

Mirsad Mulalić

Niti tridesetak metara dalje nalazi se slastičarnica 'Stoja' s uskoro šezdesetgodišnjom tradicijom.

Vlasnik slastičarnice Izrazim Garipi ističe da su cijene sladoleda zadržali na prošlogodišnjoj razini od dva eura, unatoč tome što je jako puno stavki za proizvodnju sladoleda išlo gore.

- Kupci naših sladoleda su pretežno domaći i zbog njih smo odlučili zadržati stare cijene. Naši gosti znaju za to, te nam se vraćaju i tu su od početka do kraja sezone, naravno, ima i stranih gostiju. Sladoledi koje mi proizvodimo su potpuno domaći i tako to traje od 1965. godine. Tradicija je duga i pokušavamo biti odlični, odnosno najbolji, poručuje Garipi.

Slastičarnica Stoja


Nastavite čitati

Pula
 

Dvojezično izdanje: u petak predstavljanje knjige "Collana - Kolajna" Tina Ujevića u talijanskom prijevodu Puležana Uga Vesselizze

Uz autora o ovom dvojezičnom, talijansko-hrvatskom izdanju koji je objavila izdavačka kuća Ronzani editore, govorit će Boris Domagoj Biletić koji je napisao: "Imajući nešto dulji pa, usuđujem se napisati, i temeljitiji uvid u vrlo skrupulozan, temeljit, precizan i točan rad Uga Vesselizze (Pula, 1967.) na prepjevu, a ne tek šturom prijevodu, Tinove Kolajne izražavam radost što će i ovim izdanjem, želio bih vjerovati i nadati se, dvije susjedne, stare i razvijene kulture s obiju strana Jadrana postati bar još malo povezanijima"

Pula
 

NE ODUSTAJU OD BORBE Građani Pule jasno dali do znanja da ne žele kamenolom usred grada

Kamenolomu usred grada nije mjesto, a građani Pule ne žele biti građani drugog reda. To je naša poruka za Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije, koje tek treba odlučiti o planiranom kamenolomu, a koje ovim prosvjedom pozivamo da zaustave zahvat koji nekima nosi profit, a štete i narušenu kvalitetu života, okoliša i zdravlja mnogima, poručila je Dunja Mickov iz Zelene Istre

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.