Prvi fast food otvoren je u Puli 1963. godine, objavljeno je jučer u Facebook grupi "Istarsko gospodarstvo kroz vrijeme", a koja je podijelila fotografiju objavljenu u grupi "Pula u doba Jugoslavije".
Riječ je dakako o prodavaonici Mirne u Zagrebačkoj ulici (preko puta nekadašnjeg Gavrilovića) u kojoj se 70-tih i 80-tih godina prošlog stoljeća prodavala svježa, ali i smrznuta i riba u škatuletama. Tu su se pripremali i frigani kalamari i srdelice od kojih je mirisala cijela ulica.
Kako u grupi navodi Alida Perkov, od 1963. do 1967. godine prvi poslovođa bio je Ivan Klunić (ujedno je bio i poslovođa riblje tržnice do 1967.). Prodavačice su bile gospođa Klaudia i Ana Boljun. Navodno Ližnjanke.
- U butigi Mirna - ispostavi tvornice Mirna Rovinj - prodavali su se 'za van' frigani kalamari s kruhom i pićem. Lijepi ukras u samoj butigi bila je mala fontana oblijepljena keramičkim mozaikom. Neki su se prisjetili da su u njoj plivale i žive ribice.
U butigi je bilo samo jedan-dva barska stola, da se ne pretvori u oštariju, ali su se ljudi rado okupljali, piše se u grupi o butigi koje će se, s nostalgijom, sjetiti mnogi Puležani.
U mnoštvu komentara i sjećanja svi su se složili - nikad nakon toga nisu jeli ukusnije i mekanije frigane lignje. Prodavale su se ovdje, naveli su, i frigane zere, a mnogi su u ovaj dućančić svraćali na marendu nakon što bi se s roditeljima vraćali s tržnice ili pak studenti i školarci nakon nastave.
Divne li uspomene.
Naslovnu fotografiju '90-tih, kada je radnja već bila zatvorena, snimio je Diego Bosusco Ptica.