Život

odazovite se na preventivne preglede

Tihi, nevidljiv ubojica: u Istri od raka debelog crijeva godišnje umre - 100 osoba!

Ovaj je karcinom nevidljiv i tihi ubojica: mnogi, koji imaju početne oblike te bolesti, nemaju nikakvih smetnji i misle da su zdravi, jer se bolest dugo razvija bez ikakvih znakova. Upravo je za zdrave osobe osmišljen Nacionalni program kojem je glavni cilj otkriti i odstraniti polipe te time spriječiti rak. Više od 90 posto oboljelih od ovog raka može se izliječiti ako se bolest rano otkrije i liječi


 
4 min
Borka Petrović
Rak je izliječiv, ako je otkriven na vrijeme

Ovaj je karcinom nevidljiv i tihi ubojica: mnogi, koji imaju početne oblike te bolesti, nemaju nikakvih smetnji i misle da su zdravi, jer se bolest dugo razvija bez ikakvih znakova. Upravo je za zdrave osobe osmišljen Nacionalni program kojem je glavni cilj otkriti i odstraniti polipe te time spriječiti rak. Više od 90 posto oboljelih od ovog raka može se izliječiti ako se bolest rano otkrije i liječi

Rak debelog crijeva je vodeća je maligna bolest u ukupnoj populaciji Istarske županije, za kojim slijedi rak pluća; rak debelog crijeva je na drugom mjestu kod muškaraca (iza raka pluća) i kod žena (iza raka dojke). U Europi je ovaj rak na drugom mjestu kod žena, a na trećem mjestu kod muškaraca.

Kasno otkrivanje - velika smrtnost

U Istarskoj županiji od raka debelog i završnog crijeva prosječno godišnje obolijeva 173 osoba (105 muškog i 68 ženskog spola), a umire 100 osoba (61 muškog i 39 ženskog spola).

U ukupno oboljelima od raka, rak debelog i završnog crijeva čini 15 posto, a slijedi rak pluća s 13 posto. Rak debelog i završnog crijeva drugi je vodeći uzrok smrti od raka, odmah nakon raka pluća.

U Istarskoj županiji (i Hrvatskoj) stope incidencije i smrti zbog raka debelog i završnog crijeva i dalje su visoke. Po standardiziranoj stopi smrtnosti od ovog raka Hrvatska je nažalost na drugom mjestu u Europi (30/100.000), iza Mađarske (33), a prosjek EU je 18/100.000. U Istarskoj županiji su stope smrtnosti (oko 24) malo niže od hrvatskih, ali previsoke u odnosu na prosjek EU.

Plava vrpca i plava boja simboliziraju borbu protiv raka debelog crijeva

Osnovni razlog za visoku smrtnost u RH je kasno otkrivanje - u trenutku dijagnoze oko 10 posto raka debelog i 13 posto završnog crijeva je lokalizirano, znači rano otkriveno (u SAD-u 40 posto).

Za usporedbu, rak dojke otkriven je u lokaliziranom stadiju u Hrvatskoj kod 44 posto žena. Kod uznapredovalog raka osobama se ugrađuje stoma (kolostoma tj. mjesto gdje je debelo crijevo izvedeno na površinu trbušne šupljine), oni su zbog toga često stigmatizirani u društvu, a stomu je moguće izbjeći redovitim preventivnim pregledima. 

Svatko može oboljeti

Svatko može oboljeti od raka debelog crijeva, upozoravaju iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Samo oko 20 do 25 posto oboljelih ima pozitivnu obiteljsku anamnezu ili osobno imaju bolest crijeva koja pogoduje razvoju raka (ulcerozni kolitis ili Crohnova bolest). Međutim, čak 75 do 80 posto oboljelih nije imalo rak u obitelji, već je jedini rizični čimbenik kod njih bila dob. Naime, rizik od razvoja raka debelog crijeva znatno raste nakon 40. godine života,  a  90 posto svih kolorektalnih karcinoma otkrije se u osoba starijih od 50 godina.

Spori proces tijekom kojeg se dobroćudne tvorbe (polipi) pretvaraju u rak debelog crijeva pruža jedinstvenu mogućnost  za sprečavanje i rano otkrivanje promjena. Redovitim preventivnim pregledima otkrivaju se i odstranjuju polipi te time sprječava rak. 

Kolorektalni karcinom nevidljiv je i tihi ubojica: mnogi, koji imaju početne oblike te bolesti, nemaju nikakvih smetnji i misle da su zdravi, jer se bolest dugo razvija bez ikakvih znakova.

Upravo je za zdrave osobe osmišljen Nacionalni program kojem je glavni cilj otkriti i odstraniti polipe te time spriječiti rak. Više od 90 posto oboljelih od ovog raka može se izliječiti ako se bolest rano otkrije i liječi.

Odazovite se pozivu na testiranje krvi u stolici

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva počeo je u Istarskoj županiji u siječnju 2008. godine. Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije šalje na kućne adrese osobama oba spola u dobi 50 do 74 godine pozive za uključivanje u Program. 

U tijeku je peti ciklus pozivanja koji će obuhvatiti osobe rođene 1947. - 1971. godineZa vrijeme pandemije, osim u vrijeme lock-downa, nije bilo obustave Programa, a nije bilo ni smanjenja sudjelovanja osoba u Programu.

Do sada su pozvani rođeni 1961.-1971. godište i  1947.-1948.godište. Osobe koje su već bile testirane u prošlom ciklusu, dobit će kuvertu s materijalima za slanje uzoraka stoliceautomatski po isteku dvije godine. Svi ostali koji se žele uključiti mogu to učiniti pismeno kuvertom s plaćenom poštarinom (slanje potpisananog pristanka). 

Na kućnu adresu Nastavni zavod će im poslati sav potreban materijal te upute za uzimanje i dostavu uzoraka stolica. Materijal, poštarina i telefonski pozivi su za korisnike besplatni.

Besplatni info telefon

Na besplatnom info-telefonu Nastavnog zavoda 0800 202 000 od ponedjeljka do petka od 12 do 15 sati medicinske sestre daju informacije o Programu, primaju zahtjeve za uključivanje u Program i slanje potrebnog materijala, pružaju stručnu pomoć u provedbi svih koraka u Programu. Upiti se mogu poslati i na e-mail: javno.zdravstvo2@zzjziz.hr

 


FOTO: Dusko Marusic/PIXSELL

Nastavite čitati

Svijet
 

Britanski kralj Karlo ima rak

Karlo (75), koji je postao kralj u rujnu 2022. nakon smrti svoje majke kraljice Elizabete, "posve je pozitivan" u vezi sa svojim liječenjem i raduje se povratku na pune javne dužnosti što je prije moguće, priopćila je palača

Svijet
 

WHO: Sve veći teret raka prikriva nejednakost među bogatim i siromašnim zemljama

IARC je također rekao da različite vrste raka sada sve više utječu na stanovništvo kako se mijenja način života. Na primjer, rak debelog crijeva sada je treći najčešći rak i drugi po broju smrtnih slučajeva. Kolorektalni rak je posebno povezan s godinama, kao i čimbenicima načina života poput pretilosti, kao i pušenja i upotrebe alkohola

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.