Život

zbog nestašica krvi u KBC Rijeka

U Labinu pomogli spasiti živote: 64 građana darovalo krv, njih 11 prvi put

Prvi put krv je darovalo 11 osoba, a to su Adriano Atanasković, Ivan Farkaš, Luka Hrvatin, Thomas Katičić, Olivera Krištofić, Leana Licul Beroš, Irina Načinović, Klara Načinović, Noel Primožić, Silvia Stepančić i Ivan Verbanac. "Zahvaljujemo svima koji su se odazvali pozivu i pomogli spasiti živote", poručuju iz labinskog Crvenog križa


 
2 min
Zoran Angeleski
Prvo darivanje krvi - Irina Načinović

Prvi put krv je darovalo 11 osoba, a to su Adriano Atanasković, Ivan Farkaš, Luka Hrvatin, Thomas Katičić, Olivera Krištofić, Leana Licul Beroš, Irina Načinović, Klara Načinović, Noel Primožić, Silvia Stepančić i Ivan Verbanac. "Zahvaljujemo svima koji su se odazvali pozivu i pomogli spasiti živote", poručuju iz labinskog Crvenog križa

Šezdeset i četiri Labinjanki i Labinjana darovalo je krv na prekjučerašnjoj akciji darivanja, organizirane zbog nestašica krvi u KBC Rijeka.

- Zahvaljujemo svima koji su se odazvali pozivu i pomogli spasiti živote, poručuju iz labinskog Crvenog križa.

Prvo darivanje krvi: Thomas Katičić i Ivan Farkaš

Akciji je prethodio apel za svim, a pogotovo za nula krvnim grupama, ali i prethodno relativno lošiji odaziv darivatelja zbog činjenice da velik dio građana u izolaciji, samoizolaciji ili oporavku od Covida koji su imali u razdoblju kraćem od 28 dana, koliko treba proći da bi se darovala krv.

Luka Hrvatin - također prvo iskustvo

Na ovoj akciji, gotovo svaki peti darivatelj krv je darovao prvi puta (11 osoba), a to su Adriano Atanasković, Ivan Farkaš, Luka Hrvatin, Thomas Katičić, Olivera Krištofić, Leana Licul Beroš, Irina Načinović, Klara Načinović, Noel Primožić, Silvia Stepančić i Ivan Verbanac.

Silvia Stepančić

Sljedeća akcija darivanja krvi u Labinu održat će se u subotu, 5. ožujka.

ŠTETI LI DARIVANJE KRVI ZDRAVLJU?

Darivanje krvi, navode u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu, ne šteti zdravlju ako se provedu svi propisani postupci pri odabiru darivatelja krvi.

Noel Primožić

Svaka zdrava osoba između 18 i 65 (70) godina starosti može bez opasnosti za svoje zdravlje darovati krv, tri do četiri puta tijekom jedne godine.

Zdrav organizam darivatelja krvi vrlo brzo u potpunosti nadoknađuje količinu i sve sastavne dijelove darovane krvi: već unutar 24 sata organizam nadoknadi tekući dio krvi - plazmu i njene sastojke, broj trombocita i leukocita. Eritrociti se nadoknade unutar četiri do šest tjedana.

Ivan Verbanac

Kako se navodi na stranicama Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, krv može darivati svaki čovjek dobrog općeg zdravstvenog stanja, i to uz ove smjernice:

Dob: od 18 do 65 godina, do 60 godina ako krv daje prvi put, do 70 godina jednom do dvaput godišnje nakon pregleda i odluke liječnika specijalista transfuzijske medicine.

Tjelesna težina: iznad 55 kg, proporcionalna visini.

Tjelesna temperatura: do 37°C.

Krvni tlak: sistolični 100 do 180 mm Hg, dijastolični 60 do 110 mm Hg.

Puls: 50 do 100 otkucaja u minuti.

Hemoglobin: muškarci 135 g/L, žene 125 g/L.

Muškarci u Hrvatskoj, pune krvi, smiju dati krv do četiri puta godišnje, s razmakom između darivanja od tri mjeseca.

Žene, darivateljice pune krvi, smiju dati krv do tri puta godišnje, s razmakom između darivanja od četiri mjeseca.


Foto: Gradsko društvo Crveni križ Labin

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.