Život

podrška oboljelima od epilepsije

U Puli danas obilježen Dan ljubičaste vrpce

Na pulskoj tržnici učenici Medicinske škole Pula i djelatnici pulskog Doma zdravlja prolaznicima su mjerili tlak, a i oni koji su željeli znati nešto vise o epilepsiji mogli su to saznati na štandu s ljubičastim plakatima i balonima


 
1 min
Borka Petrović

Na pulskoj tržnici učenici Medicinske škole Pula i djelatnici pulskog Doma zdravlja prolaznicima su mjerili tlak, a i oni koji su željeli znati nešto vise o epilepsiji mogli su to saznati na štandu s ljubičastim plakatima i balonima

U Puli je danas obilježen Dan ljubičaste vrpce, Svjetski dan podrške oboljelima od epilepsije. Na pulskoj tržnici učenici Medicinske škole Pula i djelatnici pulskog Doma zdravlja prolaznicima su mjerili tlak, a i oni koji su željeli znati nešto vise o epilepsiji mogli su to saznati na štandu s ljubičastim plakatima i balonima.

Nakon tržnice na Portarati su se okupili oboljeli od ove bolesti te učenici i profesorice kako bi zajedno obilježili ovaj dan.

Inače, 26. ožujka je takozvani “ljubičasti dan”, dan kada se širom svijeta ljubičastom bojom iskazuje solidarnost s osobama koje imaju epilepsiju.

Epilepsija je poremećaj živčanog sustava koji se događa zbog prekomjernog i nepravilnog izbijanja živčanih impulsa u mozgu. Jedna je od najčešćih kroničnih neuroloških bolesti.

Očituje se epileptičnim napadajima – iznenadnim epizodama poremećene motorike, senzibiliteta, ponašanja, percepcije, a u određenom broju slučajeva i svijesti. Tijekom napadaja mogu se javiti grčevi mišića, smetnje osjeta, njuha, vida ili sluha kao i određeni stupanj poremećaja svijesti.


FOTO: Pixell/Srećko Niketić

Nastavite čitati

Pula
 

PULJANKA LEONIDA KOVAČ NA ZADNJEM "DORUČKU": „Sajam je jedno od rijetkih mjesta gdje je dopuštena sloboda mišljenja“

Ovogodišnje, 29. izdanje Sajma zatvorio je Korado Korlević, veliki astronom, jedan od mikrokozmosa Istre. On je u Crvenom salonu, koji nikad u sajamskoj povijesti nije bio tako pun, u programu PRistrani Histrokozmosa održao dojmljivo predavanje „Od magične zemlje do plesa mrtvaca“ i na kraju svima u publici dao domaću zadaću: da učine sve što mogu da ovaj svijet bude bolji

Pula
 

Gradska knjižnica i čitaonica Pula pokreće volonterski program, traže se volonteri

Na Međunarodni dan volontera Gradska knjižnica i čitaonica Pula pokreće volonterski program, objavljuje svoje Smjernice za volontere i poziv za volontiranje u Knjižnici * Knjižnica trenutno traži volontere i poziva sve zainteresirane za održavanje kreativnih i informatičkih radionica u Čitaonici kluba umirovljenika i za pomoć na radionicama na Odjelu za djecu i mlade

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.