Život

podrška oboljelima od epilepsije

U Puli danas obilježen Dan ljubičaste vrpce

Na pulskoj tržnici učenici Medicinske škole Pula i djelatnici pulskog Doma zdravlja prolaznicima su mjerili tlak, a i oni koji su željeli znati nešto vise o epilepsiji mogli su to saznati na štandu s ljubičastim plakatima i balonima


 
1 min
Borka Petrović

Na pulskoj tržnici učenici Medicinske škole Pula i djelatnici pulskog Doma zdravlja prolaznicima su mjerili tlak, a i oni koji su željeli znati nešto vise o epilepsiji mogli su to saznati na štandu s ljubičastim plakatima i balonima

U Puli je danas obilježen Dan ljubičaste vrpce, Svjetski dan podrške oboljelima od epilepsije. Na pulskoj tržnici učenici Medicinske škole Pula i djelatnici pulskog Doma zdravlja prolaznicima su mjerili tlak, a i oni koji su željeli znati nešto vise o epilepsiji mogli su to saznati na štandu s ljubičastim plakatima i balonima.

Nakon tržnice na Portarati su se okupili oboljeli od ove bolesti te učenici i profesorice kako bi zajedno obilježili ovaj dan.

Inače, 26. ožujka je takozvani “ljubičasti dan”, dan kada se širom svijeta ljubičastom bojom iskazuje solidarnost s osobama koje imaju epilepsiju.

Epilepsija je poremećaj živčanog sustava koji se događa zbog prekomjernog i nepravilnog izbijanja živčanih impulsa u mozgu. Jedna je od najčešćih kroničnih neuroloških bolesti.

Očituje se epileptičnim napadajima – iznenadnim epizodama poremećene motorike, senzibiliteta, ponašanja, percepcije, a u određenom broju slučajeva i svijesti. Tijekom napadaja mogu se javiti grčevi mišića, smetnje osjeta, njuha, vida ili sluha kao i određeni stupanj poremećaja svijesti.


FOTO: Pixell/Srećko Niketić

Nastavite čitati

Pula
 

Predavanje Gorana Blaževića: Ekspedicija na devi kroz pustinju Rub al Khali

Druga knjiga Gorana Blaževića „Karavana“ donosi priču o nesvakidašnjem iskustvu prelaska jedne od najvećih svjetskih pustinja, Rub al Khali u Saudijskoj Arabiji. Nakon „Svilima“, knjige o njegovom 3300 km dugom pješačenju od Jordana do Hrvatske, Blažević je ovoga puta 650 km pijeska prešao – na leđima jedne deve.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.