Život

POPIS JE DUG...

U Puli obilježen Dan činjenja dobrih djela

Udruga Djeca za bolji svijet, kao partner svjetske organizacije Good Deeds Day, treću godinu zaredom organizira događaj Svjetski dan činjenja dobrih djela. Grad Pula je sve svoje osnovne škole kojima je osnivač uključio u navedeni događaj, a učenici su proveli jučer čitav niz aktivnosti s ciljem činjenja dobrih djela


 
5 min
Istra24

Udruga Djeca za bolji svijet, kao partner svjetske organizacije Good Deeds Day, treću godinu zaredom organizira događaj Svjetski dan činjenja dobrih djela. Grad Pula je sve svoje osnovne škole kojima je osnivač uključio u navedeni događaj, a učenici su proveli jučer čitav niz aktivnosti s ciljem činjenja dobrih djela

Udruga Djeca za bolji svijet, kao partner svjetske organizacije Good Deeds Day, treću godinu zaredom organizira događaj Svjetski dan činjenja dobrih djela. Grad Pula je sve svoje osnovne škole kojima je osnivač uključio u navedeni događaj, a učenici su proveli jučer čitav niz aktivnosti s ciljem činjenja dobrih djela.

Učenici OŠ Šijana uredili su prostorije Društva distrofičara Istre, izveli su kulturno-umjetnički program u Domu Vila Maria te su organizirali dobrovoljno darivanje krvi u suradnji s Hrvatskim Crvenim križom. Tijekom posjeta kvartovskom kafiću čitali su priče i pjesme te prezentirali Malu školu mikroskopiranja, a izradili su i predmete za prodajni sajam te prikupljena sredstva donirali za Marijine obroke.

Učenici OŠ Veli Vrh posjetili su Sklonište za životinje i donirali napuštene životinje te čistili šumicu na Tivoliju i okoliš škole. Također, prikupljali su školski pribor za potrebite učenike. Učenici razredne nastave OŠ Veli Vrh odabrali su anonimnog prijatelja i cijeli tjedan ga darivaju sitnicama, a na kraju tjedna će za svakog učenika u razredu morati pogoditi tko je bio njihov anonimni prijatelj. PŠ Štinjan je organizirala razmjenu knjiga na trgu i posjet štićenicima doma Alfredo Štiglić za koje su priredili kratak program.

Učenici OŠ  Kaštanjer su svojim radom pridonijeli sadnji sadnica, kompostiranju, zalijevanju, čišćenju vrta i ostalim potrebnim poslovima u urbanom vrtu Gregovica. Cilj volontiranja u Društvenom centru Gregovica je osnažiti mlade da djeluju na održivi razvoj, podići njihovu svijest o okolišnim i klimatskim promjenama i izazovima, osvijestiti kako njihovo ponašanje utječe na okoliš te ih naučit nove vještine koje pružaju mogućnosti za daljnje volontiranje i rad u zelenim sektorima. Učenici petih razreda pisali su pozitivne poruke koje su postavili na javni prostor za oglašavanje (stupovi oglašavanja u parku, zidovima...), a učenici šestih razreda razveselili su starački dom prigodnim poklonima i programom te skupili igračke za djecu koje će pokloniti bolničkom dječjem odjelu. 

U OŠ Stoja učenici su posjetili djecu u Centru za rehabilitaciju Down sindrom centar Pula i odnijeli slikovnice djeci predškolskog uzrasta te se poigrali s njima. Učenici petih i šestih razreda u okviru Građanskog odgoja skupljaju hranu za životinje koju će odnijeti u Sklonište za napuštene životinje grada Pule, a učenici sedmih razreda pomažu učenicima razreda oko težih zadaća i učenja. Školska grupa Humanitarci čistila je školsko i košarkaško igralište u blizini škole.

Učenici OŠ Vidikovac upriličili su priredbu za korisnike Doma Alfredo Štiglić.

Učenici OŠ Monte Zaro, koji su članovi grupe Humanitarci kreativci, posjetili su staricu od 102 godine i djevojku koja boluje od distrofije mišića, odnijeli su im radove, obrok i družili se s njima. Također, sudjelovali su u aktivnosti „Lov na filantropsko blago Pule“ jer već su educirani o temi „filantropija“ i o poznatim filantropima Pule te su svoj razred o istoj temi informirali i potaknuli ostale učenike na humanitarnu akciju prikupljanja školskog materijala za štićenike Doma za nezbrinutu djecu Ruža Petrović iz Pule. Učenici predstavnici razreda posjetit će i odnijeti im prikupljene donacije.

Učenici OŠ Centar skupljali su hranu za Sklonište za životinje te hranu, higijenske i druge potrepštine za humanitarnu udrugu Naš San Njihov Osmijeh. Također, učenička zadruga škole je organizirala prodajnu izložbu, a dobivena će sredstva donirati Udruzi cerebralne paralize Istarske županije u Puli (za liječenje Luke, člana udruge). Kako bi razveselili djecu u Dječjem domu Ruže Petrovića, upriličili su posjet Domu.

Učenici Škole za odgoj i obrazovanje Pula, ovisno o dobnoj skupini, uključili su se u ovaj događaj kroz pet aktivnosti: čišćenje Mornaričkog parka, čišćenje okoliša Društvenog centra Rojc, čišćenje šetnice Vjeverica, prikupljanje donacija i predaja istih za udrugu Naš San Njihov Osmijeh te posjet azilu za napuštene životinje i donacija hrane koje su prikupili kao i slastice za pse i mačke koje su sami pripremili.

Učenici OŠ Giuseppina Martinuzzi organizirali su čišćenje kupališta Stoja.

Učenici OŠ Veruda su prikupljali higijenske potrepštine i konzerve hrane koje će dostaviti prihvatilištu za beskućnike Pula, posjetili su Down Centar Pula te darovali djeci slikovnice koje su sami izradili. Također su izradili poruke za bolesnu djecu na odjelu pedijatrije i ostale bolesnike OB Pula, a roditelji i učenici su zajedničkim snagama uredili školsko dvorište.

Učenici u produženom boravku OŠ Tone Peruško priključili su se humanitarnoj akciji "Za Mihaela", a cilj je djeci ukazali na važnost humanitarnih akcija, pomaganja, nesebičnosti, darivanja i različitosti. Organizirali su šetnju u povodu te humanitarne akcije te kupili počasni startni broj 1000 za četiri skupine produženog boravka, razgovarajući s učenicima o različitostima, ali i o važnosti humanitarnih akcija. U akciji "Za Mihaela" učenici su donirali svatko po deset centi ili praznu bocu koju su nastavnici unovčili te skupili deset eura, a nakon toga roditelji su donirali još sredstava te su kupili još nekoliko brojeva. Tako su, noseći startni broj 1000 koji su sami oslikali i napravili, šetali do Mandrača.

Učenici 8.a razreda postali su prijatelji djeci koja odrastaju bez roditelja u SOS Dječjem selu Hrvatska. Razrednica im je na satu razrednika pričala o važnosti uključivanja u humanitarne akcije u koju su se više puta uključivali te o životu djece u SOS Dječjem selu. Sakupljeni novac donirali su za potrebe djece koja odrastaju bez roditelja, ali uz predivne SOS mame.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.