Hum - dugi
Život

SUGERIRAJU ZNANSTVENICI

Ukusno i korisno: Kemikalija pronađena u tamnoj čokoladi povezana sa sporijim biološkim starenjem

Iako stručnjaci ne bi savjetovali ljudima da jedu više čokolade, rekli su da bi nalazi mogli pomoći u otkrivanju svakodnevnih namirnica koje "sadrže tragove zdravijeg i duljeg života"


 
2 min
HINA
Ilustracija/foto Pixabay

Iako stručnjaci ne bi savjetovali ljudima da jedu više čokolade, rekli su da bi nalazi mogli pomoći u otkrivanju svakodnevnih namirnica koje "sadrže tragove zdravijeg i duljeg života"

Kemikalija pronađena u tamnoj čokoladi mogla bi pomoći u usporavanju starenja, sugeriraju znanstvenici.

Studija je proučavala razine teobromina - spoja koji se nalazi u kakaovcu - u krvi i usporedila ih s markerima biološkog starenja, koji pokazuju koliko je tijelo staro u smislu zdravlja i funkcija, a ne godina života.

Iako stručnjaci ne bi savjetovali ljudima da jedu više čokolade, rekli su da bi nalazi mogli pomoći u otkrivanju svakodnevnih namirnica koje "sadrže tragove zdravijeg i duljeg života".

Teobromin je "relativno neistraženi prehrambeni fitonutrijent" koji je povezan sa zdravstvenim prednostima i produljenim životnim vijekom, rekli su znanstvenici, prenosi agencija dpa.

Međutim, provedeno je ograničeno istraživanje o njegovom utjecaju na ljude.

Analiza, koju su proveli stručnjaci s King's Collegea u Londonu, obuhvatila je 509 ljudi u Britaniji i 1160 ljudi iz studije Kora u Njemačkoj.

Znanstvenici su rekli da su pronašli "značajnu povezanost" između razine teobromina u krvi i sporijeg biološkog starenja.

Vodeći znanstvenik na King's Collegeu u Londonu Ramy Saad, koji je ujedno i doktor kliničke genetike, rekao je: "Ovo je vrlo uzbudljivo otkriće, a sljedeća važna pitanja su što stoji iza ove povezanosti i kako možemo dalje istražiti interakcije između prehrambenih metabolita i našeg epigenoma. Ovaj pristup mogao bi nas dovesti do važnih otkrića o starenju, i šire, o uobičajenim i rijetkim bolestima.“

Jordana Bell, profesorica epigenomike na King's Collegeu u Londonu, rekla je: „Naša studija pronalazi veze između ključne komponente tamne čokolade i duljeg ostajanja mlađima. Iako ne kažemo da bi ljudi trebali jesti više tamne čokolade, ovo istraživanje nam može pomoći da shvatimo kako svakodnevna hrana može sadržavati tragove za zdraviji i dulji život.“

Znanstvenici su također testirali druge molekule pronađene u kakau i kavi, ali sugeriraju da je učinak specifičan za teobromin.

Tim sada istražuje je li učinak na biološko starenje jedinstven za teobromin ili spoj stupa u interakciju s drugim kemikalijama u tamnoj čokoladi, poput polifenola.

Polifenoli su snažni antioksidansi koji se nalaze i u voću, povrću, čaju, kavi i vinu.


Nastavite čitati

Svijet
 

Zelenskij: Nema izbora u Ukrajini bez primirja

Izbori u vrijeme rata nisu dozvoljeni, no Zelenskij je pod sve većim pritiskom američkog predsjednika Donalda Trumpa da se oni održe. Ukrajinski predsjednik, čiji je mandat istekao prošle godine, u utorak je rekao da je spreman na njih ako američki i europski partneri garantiraju sigurnost tijekom njihovog održavanja, kao i da bi se mogli održati u idućih 60 do 90 dana

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.