Život

tužna vijest za hrvatsko glumište

Umrla glumica Mirjana Majurec

Od 1972. godine, kao studentica zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti stipendistica je GDK "Gavella". U stalnom je angažmanu tog teatra u Frankopanskoj od završetka Akademije dramske umjetnosti, 1976. godine, a prvi put nastupila je već 1973. godine u predstavi "Holderlin"


 
2 min
HINA
Foto Hina Mirjana Majurec (s lijeva)

Od 1972. godine, kao studentica zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti stipendistica je GDK "Gavella". U stalnom je angažmanu tog teatra u Frankopanskoj od završetka Akademije dramske umjetnosti, 1976. godine, a prvi put nastupila je već 1973. godine u predstavi "Holderlin"

Glumica Mirjana Majurec umrla je u subotu ujutro u dobi od 70 godini nakon duge i teške bitke s karcinomom, potvrdilo je Gradsko dramsko kazalište (GDK) Gavella.

Mirjana Majurec rođena je u Splitu 23. kolovoza 1952. godine. 

Od 1972. godine, kao studentica zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti stipendistica je GDK "Gavella". U stalnom je angažmanu tog teatra u Frankopanskoj od završetka Akademije dramske umjetnosti, 1976. godine, a prvi put nastupila je već 1973. godine u predstavi "Holderlin".

U Gavelli je glumila u još 26 predstava, kao što su "Scapinove spletke" J. B. P. Molierea, "Zagrljaj" Ranka Marinkovića, "Skup" Marina Držića, "Gospoda Glemabajevi" Miroslava Krleže, "San Ivanjske noći" Williama Shakespearea.

U 2013. glumila je u predstavi "Candide ili optimizam" Voltairea, a 2009. u autorskom projektu Filipa Šovagovića "Ilijada 2001.".

Gostovala je i u drugim kazalištima diljem Hrvatske. U &td igrala je u predstavama: "Don Juan" - Mollierea,  Kafkinom "Procesu", Orwelloj "1884".

Ostvarila je zapažene uloge i na Splitskom ljetu te Dubrovačkim ljetnim igrama.

Glumila je i predstavama varaždinskog HNK te zagrebačkih Histriona.

Snimila je velik broj TV drama, TV serija (Ima nade za nomade, Nepokoreni grad, U registraturi, Velo Misto, Neveni, Grlom u jagode, Tale, Komedijice, Naši i vaši itd.)

Prva filmska uloga bila joj je u filmu "Psihopati" 1974. godine, a glumila je i u filmovima "Izbavitelj", "Kraljeva završnica", "Kad mrtvi zapjevaju" i "Ispod crte".

Glumila je i u televizijskim serijama "Kapelski kresovi". Za ulogu Bibe u seriji "Naši i vaši" dobila je nominaciju za Nagradu hrvatskog glumišta.  

Mirjana Majurec dobila je od Sterijinog pozorja nagradu za najbolju glumicu za uloga Grube (SKUP, redatelj: Kosta Spaic) te četiri Gavelline nagrade - Skup, Djeca sunca, Amadeus, Prljave ruke.

Dobitnica je i Nagrade grada Zagreba – Amadeus. 


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.