Život

600 glazbenika iz Hrvatske, Italije i Slovenije

(VIDEO) Sutra u Bujama 48. Susret Puhačkih orkestara Istre

U 14 sati sa trga Slobode u Bujama 'poteći' će parada u kojoj će se skupine predstaviti javnosti, dok se budu spuštale do Trga J.B.Tita u središtu grada, gdje će nakon mimohoda prisutni moću uživati u izvedbi hrvatske, talijanske i slovenske himne * U 16 sati kreću pojedinačni nastupi koji će trajati do 21 sat, nakon čega će se zabava nastaviti do kasno u noć uz grupu Bukaleta


 
2 min
Istra24
foto: Youtube

U 14 sati sa trga Slobode u Bujama 'poteći' će parada u kojoj će se skupine predstaviti javnosti, dok se budu spuštale do Trga J.B.Tita u središtu grada, gdje će nakon mimohoda prisutni moću uživati u izvedbi hrvatske, talijanske i slovenske himne * U 16 sati kreću pojedinačni nastupi koji će trajati do 21 sat, nakon čega će se zabava nastaviti do kasno u noć uz grupu Bukaleta

Sutra će se u Bujama održati 48. Susret Puhačkih orkestara Istre. Nastupit će čak 17 skupina s 561 sudionikom iz hrvatske, slovenske i talijanske Istre te s područja Kvarnera. Učesnici pristižu iz Buja, Doline, Buzeta, Izole, Kastva/Spinčići, Labina, Lovrana, Muggie/S. Barbare, Pazina, Pule, Rovinja, Sv.Antona, Sv.Lovreča, Vižinade, Vodnjana, Babića i Roča. Vijest je objavio portal Naša Bujština.

U 14 sati sa trga Slobode u Bujama 'poteći' će parada u kojoj će se skupine predstaviti javnosti, dok se budu spuštale do Trga J.B.Tita u središtu grada, gdje će nakon mimohoda prisutni moću uživati u izvedbi triju himni:

-       Hrvatska “Lijepa Naša”; izvodi – LG Sv. Lovreč Pazenatički

-       Talijanska “Inno di Mameli” izvode - LG ZT: Buje – Buie i Vižinada – Visinada

-       Slovenska “Zdravljica” izvode: PO Izola i Sv. Anton

 

Sljedit će razvrstavanje po instrumentima gdje će posjetitelji imati posebnu priliku poslušati i pogledati istovremeni nastup gotovo 600 glazbenika uz zajednički repertoar:

1. EU HIMNA “Oda Radosti – Inno alla gioia”

2. ISTARSKA HIMNA “Krasna Zemljo” – (dizanje zastave / govor domaćina)

3. Trieštine (narodne, arr. Corrado Morato) 

4. River of Babylon (autor Boney M., arr. Corrado Moratto) 

 

U 16 sati kreću pojedinačni nastupi koji će trajati do 21 sat, nakon čega će se zabava nastaviti do kasno u noć uz grupu Bukaleta.

- "Svi dobro znamo da glazba nikad nije poznavala granice, što dokazuju ovi 48. Susreti Puhačkih orkestara Istre, a posebno je to istinito ove godine kada možemo, stvarno, reći da su ovi Susreti bez granica! Čast nam je biti domaćin po drugi put ovog velikog eventa u našem malom, ali bogatom gradiću. Zahvaljujem svim sudionicima koji će nam se pridružiti i obogati naš Grad, još jednom, veseljem, ljubavlju, smijehom, dobrom voljom i pogotovo s puno lijepe glazbe! Uživajte svi zajedno jer kako je naša Limena glazba Zajednice Talijana Buje podsjetila: 'Glazba je poput života; može se stvarati samo na jedan način: Zajedno!', izjavio je gradonačelnik Vižintin.

Tradicija započeta davne 1976.

Susreti se odvijaju svake godine. Prvi je bio 07.03.1976. u Babićima. Od tada svaka limena skupina u drugom gradu gostuje i organizira susret koji okuplja puhačke orkestre i limene glazbe Istre i to ne samo kao hrvatske županije, već u geografskom smislu, uključujući slovenske i talijanske te kvarnerske.

Od uvijek je duh susreta bilo zajedništvo, a jezik koji je povezivao učesnike je bila glazba.

"Ponosni smo da će se ovogodišnji susret odvijati baš u Bujama, u pograničnom gradu, u godini kada su kontrole na granici maknute", izjavili su članovi organizacijskog odbora.

Buje su ugostile susret 2010. godine. Posebnost ovogodišnjeg susreta je da u programu osim hrvatske, talijanske i slovenske himne, baš kako bi se dala važnost "pada granica" odlučili su odsvirati i EU himnu, tj. Odu radosti.

Glavni organizatori ovogodišnjeg susreta su Zajednica Talijana Buje i Grad Buje koji je ujedno i pokrovitelj zajedno s Istarskom županijom. Veliki doprinos događaju su dali i razni sponzori i mnogi volonteri uključeni u organizaciju.


Nastavite čitati

Istra
 

DAN OTVORENIH VRATA VINSKIH PODRUMA Poznati vinari širom otvorili vrata svojih podruma

Dan otvorenih podruma je jedan lijepi event koji obogaćuje istarski vinsku scenu. Uz najavu moguće je dogovoriti osobnu edukaciju o našim vinima i proizvodnji. Pokušavamo gostima objasniti koje su naše vodilje i koje su naše strasti. Osim toga, može se samo doći i popiti čašu vina i uz DJ-a uživati u danu, rekao nam enolog Marko Krstačić iz vinarije Medea

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.