Život

Podržao ih i Grad Poreč

Žene poduzetnice u Istri: "Tržište je jako izazovno, no mi smo spremne"

Prvih nekoliko mjeseci od započinjanja posla su poprilično teški, prvenstveno zbog konkuriranja na tržištu i dolaska klijenata, stoga je svaka novčana potpora dobrodošla, rekla nam je Marijana Kordić, porečka poduzetnica početnica


 
3 min
Matea Čelebija

Prvih nekoliko mjeseci od započinjanja posla su poprilično teški, prvenstveno zbog konkuriranja na tržištu i dolaska klijenata, stoga je svaka novčana potpora dobrodošla, rekla nam je Marijana Kordić, porečka poduzetnica početnica

Marijana Kordić majka je troje djece te je zbog optimizacije vremena odlučila pokrenuti vlastiti posao vizualnog marketinga i poslovnog savjetovanja, pokrenuvši tvrtku MK Visual u listopadu 2020. godine.

Kako nam je rekla, putem Zavoda za zapošljavanje dobila je potporu za samozapošljavanje u visini od 75 tisuća kuna te dvije potpore Grada Poreča, onu za subvencioniranje vrtića na šest mjeseci te subvencioniranje žena poduzetnica početnica, pomoću koje je uredila radni prostor.

- Prvih nekoliko mjeseci od započinjanja posla su poprilično teški, prvenstveno zbog konkuriranja na tržištu i dolaska klijenata, stoga je svaka novčana potpora dobrodošla, rekla nam je Marijana te dodala da joj je najveća motivacija bilo raspolaganje slobodnim vremenom i rad od kuće, a i imala je potrebu za kreativnim izražavanjem. Poslovanjem je zadovoljna, tržište je jako izazovno i, kako nam je rekla, treba biti spreman na njegove izazove.

- Ovo je jako dobar potez Grada jer je lijepo znati da se misli na žene poduzetnice početnice, a veseli me što se najavljuju i druge mjere potpore, rekla nam je Marijana.

Uvedena i nova mjera - besplatni vrtić za prvih šest mjeseci poslovanja

Poduzetnice se informira i motivira da se okušaju u poduzetništvu, a odobravaju im se i bespovratne financijske potpore za troškove pokretanja poslovanja, primjerice troškove marketinga, zatim potpore za obvezne doprinose, za nabavu dugotrajne imovine, za digitalizaciju poslovanja, za troškove pripreme EU projekta i slično, a od ove godine uvedena je i nova mjera - besplatni vrtić za dijete u prvih šest mjeseci poslovanja

Potporom Grada Poreča, Tamara je kvalitetnije opremila svoj salon

Tamara Teodorović salon za masažu Relax Zone Sensus otvorila je u rujnu prošle godine nakon dugogodišnjeg rada u ugostiteljstvu.

Uslijed pandemije koronavirusa ostala je bez posla jer se njezin posao najviše bazirao na organizaciju društvenih događanja.

Tamara Teodorović
Potaknuta poticajima za samozapošljavanje, upisala je tečaj za maserku te otvorila svoj salon.

Od Zavoda za zapošljavanje dobila je potporu od 55 tisuća kuna, a potom i dvije od Grada Poreča - za nabavu dugotrajne imovine te mjeru sufinanciranja mjesečnih troškova.

- Potpore funkcioniraju na način da mi Grad refundira 50 posto mjesečnih troškova, mogu se ostvariti i u većem iznosu, ali ja nisam za tim imala potrebu. Poticaji od Grada su mi dobrodošli, jer su mi dali sigurnost za podmirivanje brojnih mjesečnih troškova, a isto tako mogla sam si priuštiti kvalitetnije preparate i opremu. Da nisam dobila poticaje, vjerojatno bih morala kupiti jeftinije proizvode za salon, rekla nam je Tamara.

Tamara je u pomoć potpore Grada, svoj salon za masažu uredila kvalitetnijom opremom
- Poslom sam zadovoljna s obzirom na to sam početnik, a već sam gotovo popunila kapacitete. Naglasila bih pozitivnu konkurenciju na tržištu, u kojoj smo si svi međusobna podrška, najviše u vidu savjeta, ali i preusmjeravanju klijenata, ispričala nam je Tamara.

Poticaj i drugim ženama za pokretanjem vlastitog posla

Kako napominje pročelnica porečkog Upravnog odjela za gospodarstvo i EU fondove Morena Mičetić Fabić, poznato je da je u Hrvatskoj premali postotak žena među poduzetnicima.     

- Zato Poreč, kao Grad prijatelj ženskog poduzetništva, posebnu pozornost usmjerava upravo na otkrivanje i jačanje poduzetničkog potencijala kod žena. Uvode se posebne mjere i provode aktivnosti posebno usmjerene na žene, izjavila je Mičetić Fabić, dodavši da Grad Poreč prati svjetske trendove te se uključuje u nacionalne i međunarodne mreže koje potiču žensko poduzetništvo.

- U skoroj budućnosti nadamo se i prijavi EU projekta upravo u području jačanja ženskog poduzetništva gdje bismo htjeli uvesti nove, financijski još izdašnije mjere i aktivnosti, zaključila je pročelnica porečkog Odjela za gospodarstvo i EU fondove.


FOTO: Privatni albumi

Nastavite čitati

Istra
 

Povratak u antička vremena na valbandonskoj plaži

Za ljubitelje dobre hrane, manifestacija "Rimski Valbandon" nudi jedinstvenu gastro ponudu. Posjetitelji će imati priliku kušati meni star 2000 godina, sastavljen od mesa, ribe, priloga, lubenica i mulsuma – autentičnog rimskog vina s medom. Ovaj kulinarski doživljaj omogućit će vam da se prepustite okusima prošlosti i uživate u delicijama koje su nekoć bile sastavni dio rimskih gozbi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.