Život

57. Šokačko sijelo

Županjom prošla jedna od najstarijih pokladnih povorki kontinentalne Hrvatske

"Ljudima je u ovom gradu Šokačko sijelo najvažnije. Kako da vam kažem? Ovdje možete podignuti cijenu odvoza smeća, bit će malo kritike, međutim, ako Sijelo bude loše gradonačelnik je naprosto neuspješan”, kazao je pomalo u šali županjski gradonačelnik Damir Juzbašić


 
2 min
HINA
Foto: Nacionalno

"Ljudima je u ovom gradu Šokačko sijelo najvažnije. Kako da vam kažem? Ovdje možete podignuti cijenu odvoza smeća, bit će malo kritike, međutim, ako Sijelo bude loše gradonačelnik je naprosto neuspješan”, kazao je pomalo u šali županjski gradonačelnik Damir Juzbašić

Oko 800 sudionika prošlo je u nedjelju ulicama Županje u tradicionalnoj pokladnoj povorci koja se održava u sklopu 57. Šokačkog sijela, najstarije i najveće tradicijske priredbe županjskoga kraja.

Županjska pokladna povorka jedna je od najstarijih priredbi Šokačkog sijela koje ove godine traje do 13. veljače i ujedno je jedna od najstarijih pokladnih povorki u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

„Siguran sam da se od Šokačkog sijela ne živi kao što se živi od plaće, ali je nešto što je najvažnije izvan onog „vjera, ljubav, domovina”. Ljudima je u ovom gradu Šokačko sijelo najvažnije. Kako da vam kažem? Ovdje možete podignuti cijenu odvoza smeća, bit će malo kritike, međutim, ako Sijelo bude loše gradonačelnik je naprosto neuspješan”, kazao je pomalo u šali županjski gradonačelnik Damir Juzbašić.

On je s pozornice u središtu grada pred brojnim posjetiteljima dao pristanak da povorka krene, prethodno pročitavši "Zapovjedi carice Marije Terezije o održavanju pokladne povorke".

Županjskim gradskim trgovima i ulicama prošli su konjanici i dvadeset i pet konjskih zaprega te fijakera iza kojih je slijedilo oko 800 maškara, članova pokladnih skupina iz kontinentalnog dijela Hrvatske i Nina te iz Poljske, Njemačke i Sjeverne Makedonije, gostiju 57. Šokačkog sijela.

U sklopu te manifestacije koja je ove godine posvećena šokačkoj tradiciji uzgoja konja, od 2. veljače održano je dvadesetak folklornih, kulturnih, gospodarskih i zabavnih priredbi koje su pobudile veliko zanimanje posjetitelja.

„Smisao je da se tradicija očuva, da temelji ostanu - folklor, kulturno umjetnička društva i tambura, a u to se ubacuju elementi modernog. Tako da smo napravili spoj tradicionalnog i modernog, što se pokazalo dobrim, ljudi su dolazili ne samo iz okolnih mjesta, nego i drugih županija, pa i s mora”, kazao je direktor Ureda Turističke zajednice grada Županje Kruno Šarić. Dodao je kako je u desetak dana Šokačkog sijela kroz Županju prošlo oko 30.000 posjetitelja.

Tradicionalno, manifestacija će završiti Seljačkom zabavom, u utorak, pred blagdan Pepelnice ili Čiste srijede kojom u katoličkoj crkvi započinje vrijeme korizme.


Nastavite čitati

Sabor sutra raspravlja o demografskoj revitalizaciji Hrvatske

U predloženoj se strategiji govori i o učinkovitoj integraciji doseljenika u hrvatsko društvo, odnosno o osiguravanju kvalitetnih uvjeta za rad i život u novoj sredini. Uz to, dokument predviđa smanjenje emigracije te povratak dijaspore i recentnih iseljenika u zemlju

HND pozvao premijera Plenkovića da prestane prozivati novinare

''Premijer Plenković nije i ne može biti glavni urednik hrvatskih medija'', ističu u novinarskoj strukovnoj organizaciji. Pojasnili su i kako je uloga novinara, novinarki i medija da propituju osobe na položaju moći i ukazuju na nepravilnosti u sustavu jer na taj način čuvaju demokraciju i drže odgovornima pred javnošću osobe izabrane da obnašaju funkcije vlasti

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.