Baštardini i Pravi

Cjeloživotno učenje i praćenje svjetskih trendova

Novi uređaji na korist ljubimcima: Značajne novosti u kirurgiji veterinarske ambulante Hajster iz Pule

Niti najbolji uređaji na svijetu ne znače ništa, ako mi kao operateri nismo osposobljeni za rad na njima i baš zato jako puno ulažemo u edukaciju cijelog tima koji sudjeluje u operativnim zahvatima, poručio je doktor Hajster


 
4 min
Dean Mladenović

Niti najbolji uređaji na svijetu ne znače ništa, ako mi kao operateri nismo osposobljeni za rad na njima i baš zato jako puno ulažemo u edukaciju cijelog tima koji sudjeluje u operativnim zahvatima, poručio je doktor Hajster

Poznata pulska veterinarska ambulanta "Hajster" instalirala je dva nova uređaja koja će značajno dodatno unaprijediti kirurške zahvate na ljubimcima.

Radi se o anesteziološkom visoko sofisticiranom Mindray WATO EX-20 uređaju s kompletnim monitoringom vitalnih funkcija pacijenta, te laparoskopski uređaj Storz koji je vodeći brand u endoskopiji s kojim od 1. lipnja ambulanta započinje s laparoskopskim kastracijama kuja.

To je minimalno invazivna operacijska tehnika koja ima brojne prednosti u odnosu na klasičnu kiruršku tehniku, kao što su manji rez, minimalna trauma, brži oporavak, manji rizik od infekcije, manja postoperativna bolnost, kraće trajanje operacije i mnoge druge prednosti na korist ljubimca.

Operacijska sala s novim uređajima

Na koji način novi uređaji u ambulanti poboljšavaju operativne zahvate, ispričao nam je doktor Henri Hajster, kako bi samu tehniku rada odnosno operaciju što bolje laičkim rječnikom približio vlasnicima ljubimaca.

Minimalno invazivna tehnika

Laparaskopija je minimalno invazivna tehnika te je puno zahvalnija za samog pacijenta nego klasična. U klasičnoj kastraciji kuje, rez zna biti od 7 do 10, a kod nekih većih pasa 12 i više centimetara ovisno o dostupnosti jajnika.

- Kod kuja koje su gojaznije te imaju više masnog tkiva pa su nam jajnici slabije dostupni ili se radi o kraćim ligamentima kojima su jajnici povezani, treba puno više prostora, pa i sam rez mora biti veći. U laparoskopiji govorimo o rezovima u milimetrima, znači od pet do sedam milimetara, pohvalio je doktor Hajster laparoskopsku tehniku te opisao kako se radi takav operativni zahvat:

"Radimo dva manja reza, kroz jedan se uvodi optika-kamera, a kroz drugi rez-otvor uvode se radni instrumenti. Na kraju operacije koristimo medicinsko ljepilo za kožu, te nema potrebe za klasičnim šavovima. Prednosti su : smanjena mogućnost infekcije, znatno kraće trajanje zahvata te uglavnom nema potrebe za nošenjem ovratnika. Generalno zbog svega navedenog to je za životinju manja trauma, poručio je Hajster."

Doktor Henri Hajster

Za operatere koji obavljaju ovakve zahvate, laparaskopija nije jednostavnija tehnika, već puno zahtjevnija. Zahtjeva specijalizaciju za takav rad, jer kirurg nema u rukama tkivo s kojim radi, već se sve odvija preko instrumenata.

Pravilan izraz kod uklanjanja dijela ili cijelog reproduktivnog trakta je kastracija. U žargonu je ostao naziv da se kod mužjaka vrši kastracija, a kod ženki sterilizacija.

"Steriliziraju se instrumenti, površine i slično, tako da se u oba slučaja radi o kastraciji poručio je Hajster" i opisao što se uklanja prilikom kastracije kuja:

- Uglavnom prilikom kastracije govorimo o ovariotomiji, znači uklanjamo samo jajnike, a maternicu ako postoje indikacije za to. Bilo da se radi o manjoj životinji od 10 kg ili većoj od 50 i više kilograma tehnika je identična, poručio je doktor Hajster.

Važnost edukacije i suradnje

Edukacija je uz same uređaje najvažniji segment, pa stoga ambulanta Hajster radi na cjeloživotnom učenju i praćenju svjetskih trendova u veterinarskoj medicini.

"Edukaciju za laparoskopske operacije kao i za neurokirurške i ortopedske pohađao sam u njemačkim edukativnim centrima Aesculap Akademija i edukativni centar Eickemeyer. Posebno želim naglasiti višegodišnju suradnju te učenje od jednoga od najboljih neurokirurga i ortopeda u regiji, a to je doktor Milan Matko iz Slovenije, te naravno neizbježna suradnja s Veterinarskim fakultetom u Zagrebu, kazao je Hajster."

Doktor Hajster

Uređaj za anesteziju donosi stanje bez svijesti i boli

Većina ljudi jako je vezana za svoje ljubimce i to ne skrivaju, pa shodno tome očekuju da operativni zahvat prođe sa što manjim traumama za životinju, kako fizičkim, tako i psihičkim. Veliku ulogu u operativnom zahvatu ima anesteziologija.

U ambulanti "Hajster" rade se svi oblici anestezije, a već punih 14 godina radi se inhalaciona anestezija.

Shodno toj brizi vlasnika ljubimaca, doktor Hajster objašnjava što se koristi prilikom anestezije: "Kako bi postigli stanje bez svijesti i boli, mišićne relaksacije, bez refleksa, moramo koristiti spomenutu anesteziju. Naime postoje plinovi, izofluran i sevofluran, koji dolaze u pluća i anesteziraju životinju. Ne postoji idealan anestetik, ali da bi u konačnici imali sve navedeno koristimo različite najučinkovitije metode i lijekove, opisao je Hajster što se koristi u anesteziji ljubimca u njihovoj ambulanti."

Monitoring prati vitalne funkcije pacijenta

Novi uređaj za anesteziju u potpunosti je prilagođen potrebama ljubimca, od dobi životinje, vrste pa do samog operativnog zahvata. Koncipiran je da osigurava visoki stupanj sigurnosti za vrijeme anestezije.

- Uz uređaj za anesteziju investirali smo i u monitoring jer jedno bez drugog ne ide, a zašto? Zato što u svakom trenutku operacije možemo pratiti stanje pacijenta, rad srca, disanje, zasićenost krvi kisikom, tlak, temperaturu, te još puno parametara pohvalio je Hajster mogućnosti novog uređaja i naglasio važnost visokosofisticirane tehnologije u operativnim zahvatima.

Prošle godine obavljeno više od 800 operativnih zahvata

- S obzirom na opseg operacija, naime, samo prošle god smo izvršili više od 800 operativnih zahvata, bio nam je potreban ovakav uređaj. Operacije kralježnica i ortopedski zahvati koje izvodimo zahtijevaju visokosofisticiranu tehnologiju koja sve to može pratiti i omogućiti meni kao operateru jedan vid slobode za vrijeme operacije, kazao je Hajster i za kraj zaključio:

"Sve to ne bi bilo moguće bez timskog rada te permanentnog usavršavanja iz područja anesteziologije koju vodi doktor Ivo Kokalj te educiranog tehničkog osoblja."


Foto: Specijalistička veterinarska ambulanta "Hajster"

Nastavite čitati

Pula
 

(VIDEO) DOVRŠAVA SE ZAHTJEVAN PROJEKT Za pet dana otvara se važno raskrižje kod pošte

"Riječ je o strašno zahtjevnom projektu. Iako su ronioci ulazili prije otkopavanja u kanal Pragrande, pravo se stanje vidi tek kad se napravi rupa. Morali smo sanirati nešto jako staro. Taj je kanal izgradila Austro-Ugarska. Pojavljivale su nam se nepredviđene instalacije (telefonske, električne, oborinske, vodovodne) za koje se nije znalo jesu li u funkciji pa se trebalo ispitivati. Za kišnih dana se nije moglo raditi ni vani, ali ni unutra. Jer, znate, kanal je cijelo vrijeme bio u funkciji", kaže direktor pulskog Vodovoda Edo Krajcar pojašnjavajući desetodnevno prekoračenje radova

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.