Baštardini i Pravi

upozorili veterinari

PARVOVIRUS NA PODRUČJU BALA Oboljelo već devet pasa. Cijepite svoje ljubimce!

Parvovirusna infekcija je opasna zarazna bolest štenadi i mladih pasa. Ako se ne prepozna na vrijeme i pravovremeno ne reagira, često rezultira uginućem ljubimca. Što je ljubimac mlađi to su simptomi izraženiji i bolest je teža. Zato ovu bolest često nazivaju i 'ubojicom štenadi'


 
1 min
Borka Petrović
Ilustracija/Pixabay

Parvovirusna infekcija je opasna zarazna bolest štenadi i mladih pasa. Ako se ne prepozna na vrijeme i pravovremeno ne reagira, često rezultira uginućem ljubimca. Što je ljubimac mlađi to su simptomi izraženiji i bolest je teža. Zato ovu bolest često nazivaju i 'ubojicom štenadi'

Iz Veterinarske ambulante Rovinj pozivaju vlasnike pasa na oprez.

- Na području Bala već nekoliko dana  nam pristižu psi pozitivni na parvovirus!  Radi se redom o štencima u dobi 3 do 5 mjeseci koji nisu bili cijepljeni protiv zaraznih bolesti pasa. Do današnjeg dana, razboljelo se čak devet pasa!


Stoga iz veterinarske upozoravaju vlasnike necijepljenih pasa da obrate pozornost te se, kod pojave prvih simptoma krvavog proljeva, povraćanja, odbijanja hrane ili potištenosti odmah jave u veterinarsku ambulantu Rovinj na dijagnostiku i liječenje.

Parvovirusna infekcija je opasna zarazna bolest štenadi i mladih pasa. Ako se ne prepozna na vrijeme i pravovremeno ne reagira, često rezultira uginućem ljubimca. Što je ljubimac mlađi to su simptomi izraženiji i bolest je teža. Zato ovu bolest često nazivaju i 'ubojicom štenadi'.

Pas se najčešće zarazi u direktnom kontaktu sa zaraženim psom, njuškanjem anusa ili izmeta, no i vlasnici mogu sa sobom virus donijeti kući na odjeći i obući. Dakle, glavni izvor infekcije su bolesni psi te okolina i predmeti kontaminirani njihovim izmetom, pa su svi psi u potencijalnoj opasnosti.


Nastavite čitati

Istra
 

SPOMEN DOM NA RUŠNJAKU Zašto je od gradnje 1978. godine do danas neriješen imovinsko-pravni status?

"Do mene su sredinom 70-ih došli ljudi iz grada i rekli da bi na ovoj lokaciji trebalo izgraditi spomen dom, a da će se to meni nadoknaditi novčano ili zamjenom za drugu zemlju" rekao je vlasnik čestice Vladimir Radić. Kasnije se ispostavilo da novaca za otkup zemlje u gradskom proračunu nema, a ni zamjena se nije realizirala. I tako je to išlo do kraja 80-ih godina kada je Jugoslavija prestala postojati. Danas, nakon skoro pola stoljeća, stanje je i dalje nepromijenjeno

Istra
 

Uspostavljena je i svečano otvorena poduzetnička zona Barban – Krvavci III

Ovaj je zahvat temelj je razvoja malog i srednjeg poduzetništva koji već sada donosi nova radna mjesta * Projekt je obuhvatio izgradnju odgovarajuće komunalne infrastrukture unutar zone, odnosno izvedbu prometnih površina i nogostupa, vodovodne mreže i oborinske odvodnje te javne rasvjete i DTK mreže * Ukupna mu je vrijednost je 8.211.779,86 kuna, dok je od toga bespovratnih EU sredstava 85% odnosno 6.980.012,88 kuna

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.