republika - dugi
Baštardini i Pravi

INVAZIVNE VRSTE U JADRANU

STIGLA DO OTOKA VISA Oko Istre još nije uočena riba PAUN

Znamo da je njen najsjeverniji nalaz bio kod Visa. Nadamo se da će tako ostati što duže, kažu iz Centra za invazivne vrste Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč


 
1 min
Sandra Zrinić Terlević
Pixabay

Znamo da je njen najsjeverniji nalaz bio kod Visa. Nadamo se da će tako ostati što duže, kažu iz Centra za invazivne vrste Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč

Nedavno je u splitski Institut za oeanografiju i ribarstvo prvi put poslana na analizu riba poznata pod nazivom vatrenjača, riba lav ili riba paun.

Riječ je o vrlo invazivnoj vrsti s indo-pacifičkog područja koja je poznata po tome da se izdašno hrani autohtonim ribljim vrstama i da se vrlo brzo širi Sredozemljem. U Jadranu su je ulovili ribari te je tako očito, nakon Crne Gore, stigla i do Dalmacije, a samo je pitanje vremena kada će stići i do Istre.

Stoga smo porečki Centar za invazivne vrste Instituta za poljoprivredu i turizam pitali imaju li saznanja o njenoj pojavi u moru oko Istre?

No, prema njihovim riječima za sada, na sreću, u moru oko Istre nije uočena niti ulovljena.

„Nasreću, dosad nismo imali dojava o pojavi ove vrste u sjevernom dijelu Jadrana. Znamo da je njen najsjeverniji nalaz bio kod Visa. Nadamo se da će tako ostati što duže", kažu iz CIV-a.


Nastavite čitati

HND: Predsjednik HDZ-a kvalificirao se kao Plenković opasnih namjera

"Podsjećamo kako je Plenkovićeva vlada itekako odgovorna za devastaciju medija i njihovo političko zarobljavanje od ljudi blisko povezanih s HDZ-om. posljednjim ispadima Plenković ponovo stavlja metu na čelo našim kolegicama i kolegama i HND će se protiv toga boriti na svaki način", piše u priopćenju koje potpisuje predsjednik HND-a Hrvoje Zovko".

Sindikat traži ostavku predsjednika Uprave Jadrolinije Davida Sopte

Naglašavaju da se kupuju stari i nesigurni brodovi, u koje se onda ništa ili malo ulaže, a to pokazuje primjer broda "Oliver" koji četiri mjeseca boravi u remontnom brodogradilištu, bez obzira što linija koju bi trebao održavati vapi za novim brodom, kao i druge linije koje Jadrolinija održava

NA IZBORNI DAN NEMA NASTAVE Sutra učenici u poslijepodnevnoj smjeni najduže do 18.30 sati

"S obzirom da se i na ovim izborima velik broj biračkih mjesta nalazi u osnovnim i srednjim školama, koja se u pravilu uređuju na dan koji prethodi izbornom danu, molimo vas da u školama u kojim će se nalaziti biračka mjesta, organizaciju odgojno-obrazovnog rada na dan 16. travnja organizirate na način da poslijepodnevna smjena traje najduže do 18.30 sati", stoji u dopisu Ministarstva znanosti i obrazovanja

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.