Baštardini i Pravi

INVAZIVNE VRSTE U JADRANU

STIGLA DO OTOKA VISA Oko Istre još nije uočena riba PAUN

Znamo da je njen najsjeverniji nalaz bio kod Visa. Nadamo se da će tako ostati što duže, kažu iz Centra za invazivne vrste Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč


 
1 min
Sandra Zrinić Terlević
Pixabay

Znamo da je njen najsjeverniji nalaz bio kod Visa. Nadamo se da će tako ostati što duže, kažu iz Centra za invazivne vrste Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč

Nedavno je u splitski Institut za oeanografiju i ribarstvo prvi put poslana na analizu riba poznata pod nazivom vatrenjača, riba lav ili riba paun.

Riječ je o vrlo invazivnoj vrsti s indo-pacifičkog područja koja je poznata po tome da se izdašno hrani autohtonim ribljim vrstama i da se vrlo brzo širi Sredozemljem. U Jadranu su je ulovili ribari te je tako očito, nakon Crne Gore, stigla i do Dalmacije, a samo je pitanje vremena kada će stići i do Istre.

Stoga smo porečki Centar za invazivne vrste Instituta za poljoprivredu i turizam pitali imaju li saznanja o njenoj pojavi u moru oko Istre?

No, prema njihovim riječima za sada, na sreću, u moru oko Istre nije uočena niti ulovljena.

„Nasreću, dosad nismo imali dojava o pojavi ove vrste u sjevernom dijelu Jadrana. Znamo da je njen najsjeverniji nalaz bio kod Visa. Nadamo se da će tako ostati što duže", kažu iz CIV-a.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.