Baštardini i Pravi

ribarski najlon izazvao nekrozu crijeva

Uginuo Žorž, glavata želva koja se liječila u Aquariumu Pula

Postmortalnom analizom utvrđeno je da se u probavilu Žorža nalazio ribarski najlon od 40-tak centimetara koji se nije mogao dijagnosticirati na rendgenskoj snimci. Najlon je izazvao nekrozu od preko 90 posto crijeva koja, na žalost, nije bila izlječiva


 
1 min
Borka Petrović

Postmortalnom analizom utvrđeno je da se u probavilu Žorža nalazio ribarski najlon od 40-tak centimetara koji se nije mogao dijagnosticirati na rendgenskoj snimci. Najlon je izazvao nekrozu od preko 90 posto crijeva koja, na žalost, nije bila izlječiva

Žorž, jedinka glavate želve (Caretta caretta) koja je  29.  prosinca 2021. stigla u Centar za oporavak morskih kornjača u vrlo teškom stanju uginula je, izvijestili su u četvrtak iz Aquariuma Pula.

- Kako bi saznali razlog smrti, jedinku smo predali Hrvatskom veterinarskom institutu gdje su predstojnik Odjela za patologiju, dr.sc. Željko Mihaljević i dr.med.vet. proveli autopsiju.

Postmortalnom analizom utvrđeno je da se u probavilu Žorža nalazio ribarski najlon od 40-tak centimetara koji se nije mogao dijagnosticirati na rendgenskoj snimci. Najlon je izazvao nekrozu od preko 90 posto crijeva koja, na žalost, nije bila izlječiva te jedinki nije bilo spasa, navode sa žaljenjem iz pulskog akvarijuma.

Da se prisjetimo, Žorž je pronađen 21. prosinca 2021. na obalama otoka Visa te mu je amputirana desna, prednja peraja. Bio je vidno neuhranjen pri čemu je primijenjen i poseban protokol ishrane.

Iz Aquariuma su se zahvalili Hrvatskom veterinarskom institutu kao i svim ostalim suradnicima koji su pomagli u spašavanju Žorža. Nažalost, ribarski najlon mu je presudio.


Nastavite čitati

Pula
 

(VIDEO) DOVRŠAVA SE ZAHTJEVAN PROJEKT Za pet dana otvara se važno raskrižje kod pošte

"Riječ je o strašno zahtjevnom projektu. Iako su ronioci ulazili prije otkopavanja u kanal Pragrande, pravo se stanje vidi tek kad se napravi rupa. Morali smo sanirati nešto jako staro. Taj je kanal izgradila Austro-Ugarska. Pojavljivale su nam se nepredviđene instalacije (telefonske, električne, oborinske, vodovodne) za koje se nije znalo jesu li u funkciji pa se trebalo ispitivati. Za kišnih dana se nije moglo raditi ni vani, ali ni unutra. Jer, znate, kanal je cijelo vrijeme bio u funkciji", kaže direktor pulskog Vodovoda Edo Krajcar pojašnjavajući desetodnevno prekoračenje radova

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.