Baštardini i Pravi

Dio obitelji

Ukrajinci u zbijeg vode i ljubimce: Keks, Lea i Mara na sigurnom u Poljskoj

Mnoge žene koje kod Medyke prelaze granicu iz Ukrajine u Poljsku povrh velikih putnih torbi nose i životinje, no postoje i mnogo učinkovitiji načini da se mačke i psi dovedu na sigurno mjesto


 
3 min
HINA
Foto. HINA

Mnoge žene koje kod Medyke prelaze granicu iz Ukrajine u Poljsku povrh velikih putnih torbi nose i životinje, no postoje i mnogo učinkovitiji načini da se mačke i psi dovedu na sigurno mjesto

Jorkširski terijeri Lea i Keks među izbjeglicama su koji iz ratom zahvaćene Ukrajine pristižu u Poljsku i nakon prelaska granice s vidnim olakšanjem skakuću oko nogu svoje vlasnice.

Dio su veće skupine pasa, mačaka i papiga koji s vlasnicima bježe pred ratom.

"Kod kuće su uglavnom na jastuku. Maleni su i njihova tijela i zdravlje zaista nisu prikladni za ovo putovanje”, rekla je njihova vlasnica Ana Zacepa.

"No oni su poput djece i jednostavno ih ne možeš ostaviti”, kazala je Zacepa dok je Keks znatiželjno njuškao naokolo, a Lea ga oprezno slijedila.

"Zasigurno su se ludo bojali jer ne razumiju što se događa i zašto se to događa nama”, rekla je Zacepa, jedna od milijuna izbjeglica koji su napustili Ukrajinu.

Na graničnom prijelazu Medyka, Zacepa je rekla da se ona, Lea i Keks namjeravaju malo odmoriti u Poljskoj prije nego što razmisli o svojoj budućnosti.

Tatjana Timčuk, koja živi blizu Kijeva, stigla je u Poljsku sa svojom majkom i mlađim bratom, ali i s kornjačom Glavatom i mačkom Simonom.

"Nismo ih mogli napustiti pa smo ih ponijeli sa sobom. Imali smo i pse, no oni su ostali kod kuće s djedom”, kazala je Timčuk.

"Živjeli smo 10 kilometara od Kijeva, ondje su bili slobodni u sretnoj kući”, dodala je.

Siva mačka Mara oprezno promatra svijet izvan plavo-bijelog transportera. Iz Kijeva je došla s Lianom Getman i njezine dvije kćeri.

"Bila je stvarno uplašena i pretpostavljam da sada razumije da se odvija katastrofa i podupire nas koliko može”, rekla je Getman.

"Zavijala je dok su nas evakuirali iz Kijeva, zavijala je polovicu našeg puta, no onda je shvatila da je dobro, da je s nama i sad je mirna”, dodala je.

Umorni i uplašeni

Mnoge žene koje kod Medyke prelaze granicu iz Ukrajine u Poljsku povrh velikih putnih torbi nose i životinje, no postoje i mnogo učinkovitiji načini da se mačke i psi dovedu na sigurno mjesto.

U skloništu za životinje u predgrađu obližnjeg grada Przemysla, Joanna Puchalsa-Tracz primila je 38 pasa i 32 mačke iz Ukrajine u samo jednom danu. Iz Kijeva ih je u nekoliko automobila dovezla njemačka organizacija Bijela šapa.

"Umorni su i uplašeni i još uvijek ne žele jesti, moraju se odmoriti i malo razgledati i možda će se ovdje oporaviti”, rekla je Puchalsa-Tracz nadvikujući se s lavežom i mijaukom životinjskih izbjeglica.

Melanie Vogelei iz Bijele šape ne spašava samo životinje iz ukrajinskih skloništa, nego i ukrajinske volontere.

"Iskoristili su priliku za bijeg i sa sobom uzeli sve životinje. Imamo malo utočište u Njemačkoj i sve naše ukrajinske i njihove životinje ćemo odvesti onamo”, rekla je Vogelei.

Sklonište u Przemyslu uskoro će povećati svoje kapacitete, rekla je Puchalska-Tracz i dodala da je uspostavila punkt u blizini velikog izbjegličkog centra u središtu grada, koji 24 sata dnevno pruža pomoć životinjama.

"Mnogi vlasnici putuju sa svojim psima i mačkama i nemaju ništa za njih. U velikoj žurbi napuštaju domove. Pa nakon posla ovdje, idem do centra kako bi tim životinjama odnijela nešto hrane”, rekla je.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.