Baštardini i Pravi

ŽIVI U PLIĆAKU

Vatreni crv namnožio se u Jadranu: "Ispušta neurotoksine, može izazvati bol i iritaciju, čak i izazvati djelomičnu paralizu"

Zbog zagrijavanja mora sve ih je više, a broj im raste i u sjevernom Jadranu


 
2 min
Istra24
Foto: Screenshot Dnevnik Nova TV

Zbog zagrijavanja mora sve ih je više, a broj im raste i u sjevernom Jadranu

Čekinje vatrenog crva, poput bodlji kaktusa, pune su neurotoksina. Onome tko stane na tu životinju, to bi moglo pokvariti godišnji odmor. Zbog zagrijavanja mora sve ih je više, a raste njihov broj i u sjevernom Jadranu, koji im je do nedavno bio prehladan, javlja reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

"Vatreni crv ispušta neurotoksine koje prilikom uboda u dodiru s kožom ispušta i može izazvati bol i iritaciju. Kod nekih ljudi može čak izazvati djelomičnu paralizu određenog dijela tijela", upozorila je za Dnevnik Nove TV biologinja Tamara Sović Čalić.

Nije novost u Jadranu, kažu znanstvenici, no posljednjih se godina iznimno namnožio, dolazi u pliće more i penje se sve sjevernije, a biologinja napominje kako je zanimljiv po tome što se uopće ne skriva. Kod nas je, navodi se u prilogu Nove TV, stigao sve do otoka Krka i Cresa.

"Neki dan je potvrđen slučaj i u Trstu. Najbolje ga je ne dirati i izbjegavati bilo kakav kontakt. Svakim danom tijekom ljetnih mjeseci kupači će ga primjećivati sve pliće", objasnio je ronilac Velimir Vrzić.

Razlog je sve toplije more. A nema ni značajnog predatora. Sve to u paketu ide mu na ruku, a neke lokacije posebno su mu drage.

"Posljednjih godina zabilježili smo da je značajan porast populacije na području Komiže, na otoku Visu, isto tako Rogoznice gdje izlaze i na same obale, na same plaže", rekla je Maja Krželj, pročelnica Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu za Dnevnik NOVE TV.

Strah se zato uvukao među kupače.

"Moram reći da me strah, čim vidim da je nešto nepoznato ja ne ulazim, ostanem vani, eventualno se malo smočim", kaže Larisa iz Pule.

Ne muče muku samo kupači s njime. Glavobolje zadaje i ribarima.

"Ribari bez svog ulova ostaju na svakodnevnoj bazi jer je na južnom Jadranu toliko raširen da jednostavno je opasnost po ekonomiju i ribarstvo", rekao je ronilac Vrzić za Dnevnik Nove TV.

Ubodete li se na njega, liječnici savjetuju ispiranje alkoholom, a u slučaju jačih rakcija, odite kod liječnika.


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.