Baštardini i Pravi

PULSKI VRTIĆ TITTI JEDINSTVEN JE U ISTRI

(VIDEO) Uz psa je sve lakše i zabavnije. Pas je motivator i odgajatelj, onaj koji će prvi nešto odraditi

Ova labradorka je terapijski pas i pas pomagač. Za to je prošla strogu selekciju, godinu i pol dana bila u obitelji na socijalizaciji, a onda je nakon treninga održan prijenos na stručnog voditelja terapijskog psa, odnosno odgojiteljicu Evu. Zajedno su položili stručni ispit, a svakih šest mjeseci imaju superviziju


 
5 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini
Toni, Matija, Leonora i Eleonora i - Peggy

Ova labradorka je terapijski pas i pas pomagač. Za to je prošla strogu selekciju, godinu i pol dana bila u obitelji na socijalizaciji, a onda je nakon treninga održan prijenos na stručnog voditelja terapijskog psa, odnosno odgojiteljicu Evu. Zajedno su položili stručni ispit, a svakih šest mjeseci imaju superviziju

U vrtić dolazi svaki dan, od ponedjeljka do petka. Ovdje je na pola radnog vremena - četiri sata. Popodne ponovo "radi" u vrtiću, terapije s djecom s posebnim potrebama.

Ona je trogodišnja crna labradorka Peggy. U valdebečki vrtić "Titti" stigla je prije osam mjeseci, posredstvom Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Punopravni član obitelji i vrtića

- Peggy je kod nas zapravo stigla posve slučajno, preko noći. Naša odgojiteljica Eva Kadlec ima dijete s poteškoćama u razvoju, a kako su u našu vrtićku grupu integrirana i djeca s poteškoćama, a sam vrtić ima i senzornu sobu, kada nam se ukazala prilika da dobijemo psa iz ove udruge, čije je edukacija financirana preko europskog projekta, nismo puno razmišljali.

Spletom okolnosti stigla je kod nas i svi smo je preko noći prihvatili kao punopravnog člana vrtića, priča nam ravnateljica Sabina Vidos Vitasović. Napominje da Peggy živi s Evom, a tijekom dana boravi u vrtiću.

Ova labradorka je terapijski pas i pas pomagač. Za to je prošla strogu selekciju, godinu i pol dana bila u obitelji na socijalizaciji, a onda nakon treninga održan je prijenos na stručnog voditelja terapijskog psa, odnosno odgojiteljicu Evu. Zajedno su položili stručni ispit, a svakih šest mjeseci imaju superviziju.

Pas pomagač devetogodišnjem Noi

- Kod nas doma Peggy je pas pomagač mom sinu, devetogodišnjaku s posebnim potrebama i živi s nama kao svaki drugi kućni ljubimac. No, svakoga dana ujutro i popodne dolazi u vrtić i provodi terapije senzorne integracije, priča nam Eva napominjući kako je u cijeloj priči katkada lako zaboraviti da je ona zapravo radni pas. I to pas koji obožava svoj posao.

- Jako voli dolaziti u vrtić. Ako samo pomisli da taj dan ne ide sa mnom sjedi pred vratima i čeka, prepričava nam Eva dodajući da su nedavno bile u samoizolaciji pa joj je to jako teško palo.

Na pitanje na koji način točno Peggy pomaže djeci (osim smijehom koji se stalno ori oko nas) Eva veli kako je ona jako velik motivator djeci s poteškoćama, čak bolji nego sami roditelji.

- Moj Noa, na primjer, ima poteškoća u komunikaciji i nekad ne želi napraviti neke stvari. Ako mu se kaže da opere zube, on to neće htjeti, ali ako zube pere i Peggy, onda nema problema. Zbog Peggy će sve pojesti, probati učiniti nešto što inače ne bi, potruditi se, a radi nje osjeća potrebu i brigu što povoljno utječe na njegov kognitivni razvoj, priča nam ova majka te dodaje:

"Uz psa je sve lakše, sve zabavnije. Pas je motivator i odgajatelj, onaj koji će prvi nešto odraditi, s njom svaka aktivnost ide lakše. Peggy kod djece podiže razinu empatije, uči ih socijalnim vještinama, a vježbaju i motoriku, veli Eva.

Neizmjerna sreća i veselje

Da je u vrtić donijela, osim ponešto dlaka, i neizmjernu sreću i radost potvrđuju svi, a vlasnica Sabina ponosna je na to što su se svi roditelji bez ikakvih problema složili da u vrtić stigne ovo četveronožno biće.

- Popodne na terapijama imamo 30-ak djece iz cijele Istre. U vrtiću i igraonici njih još 35. Puno je to roditelja, karaktera, ali svi su se uvjerili koliko nas ovaj pas obogaćuje, veli Sabina dodajući da je bilo djece koja su se u početku bojala psa, ali su to vrlo brzo prebrodila.

Joj, ljubi me opet....

"Nemoj Peggy, sve ćeš nas pojest". "Joj, ljubi me opet" - sve odzvanja od dječjeg smijeha. Na dražesnu labradoricu reagiraju čak i djeca u spektru autizma.

A Peggy - dok mi "odrasli" pričamo, baca se s djecom u bazen sa šarenim lopticama.

"Nemoj Peggy, sve ćeš nas pojest". "Joj, ljubi me opet" - sve odzvanja od dječjeg smijeha. Na dražesnu labradoricu reagiraju čak i djeca u spektru autizma.

Djevojčica Eleonora priča nam kako je Peggy jutros prala zube, a najviše se voli s njom igrati lopticama. Eleonora pak vrtić više voli upravo zbog psa, a Matija je uz nju naučio priječi senzornu stazu, na što je jako ponosan.

Ona je, slušamo, mazna, poslušna, nikada ne reagira krivo čak i ako ju djeca počupaju, nagaze joj na rep... odlično razumije svaku situaciju. Toliko je dobra s djecom da su neki roditelji odlučili i sami nabaviti psa pomagača.

- Najteže je zapravo voditi se time da je to pravi radni pas. Zato ju uvijek izvodim vani ja, svaki dan imamo kratke treninge poslušnosti, uvijek joj dajem iste upute. Uvijek i svugdje ide s nama, kao član obitelji. Ona nije običan pas. Ona zna da uvijek mora stati na pješačkom, i ako sam ja s njom, i ako je s njom moj sin sam. Ona zna da ne smije vući, da se hoda polako. Peggy je pomagač djeci s posebnim potrebama, zaključuje Eva.

Ona nije običan pas. Ona zna da uvijek mora stati na pješačkom, i ako sam ja s njom, i ako je s njom moj sin sam. Ona zna da ne smije vući, da se hoda polako. Peggy je pomagač djeci s posebnim potrebama

Eva Kadlec

Na pitanje kako ju doživljava okolina, Eva veli da su iskustva većinom pozitivna, no bilo je mjesta i ljudi koji nisu bili blagonakloni prema njoj.

Eva i Peggy

- Eva ima svoju iskaznicu i kao pas pomagač ima pravo ući i biti svugdje, a to nekima nije jasno. Idemo s njom u bolnicu, u banku, u dućane, autobus, u knjižaru, no bilo je situacija kada nas nisu prihvatili. Jednom su nas u Zagrebu čak izbacili iz igraonice, veli Eva no dodaje kako je takve situacije neće pokolebati jer želi osvijestiti javnost što su to psi pomagači i zašto su toliko bitni.

"Možda će moje dijete jednog dana imati svog psa pomagača, Peggy i ja utrt ćemo im put", zaključuje Eva.

Kako se djeca igraju s Peggy pogledajte u videu:


Nastavite čitati

Pula
 

PULSKA ŠKOLA ŠIJANA DOBIVA DODATNO KRILO Šest novih učionica konačno će omogućiti rad u jednoj smjeni. Ravnateljica Tomljanović: "Ovome se svi radujemo! "

Moram pohvaliti projektante jer su prekrasno sve uklopili u cjelokupni ambijent i prostor. Lijepo smo surađivali; zanimale su ih naše potrebe, a mi smo tražili njihova stručna rješenja. Jer, na kraju je važno da taj prostor bude održiv, rekla nam je ravnateljica, dodavši i da je posebno sretna što oba vanjska igrališta ostaju u funkciji, a novi će ulaz, namijenjen najmlađima, rasteretiti onaj opasni, bočni iz Vodovodne ulice

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.