Biznis

Očuvanje stabilnog tečaja

HNB intervenirao na deviznom tržištu prodajom 171 milijuna eura

To je prva devizna intervencija HNB-a još od 16. lipnja 2021. godine


 
1 min
HINA
Foto: Twitter HNB

To je prva devizna intervencija HNB-a još od 16. lipnja 2021. godine

Hrvatska narodna banka (HNB) u srijedu je intervenirala na deviznom tržištu te je u cilju očuvanja stabilnosti tečaja kune poslovnim bankama prodala 171 milijun eura po prosječnom tečaju 7,562505 kuna za jedan euro, čime je iz domaćeg financijskog sustava "izvukla" 1,29 milijardi kuna. 

"Hrvatska narodna banka danas je intervenirala prodajom deviza u cilju očuvanja stabilnosti tečaja, pri čemu je prodano 171 milijuna eura po prosječnom tečaju 7,562505", navedeno je u kratkoj objavi na internetskoj stranici HNB-a.

To je prva devizna intervencija HNB-a još od 16. lipnja 2021. godine.

U međuvremenu, kuna je na tečajnoj listi HNB-a utvrđenoj u srijedu, u odnosu na tečajnicu od utorka, ojačala prema euru za neznatnih 0,0001 posto.

Srednji tečaj eura na današnjoj tečajnici središnje banke, koja se primjenjuje od četvrtka, iznosi 7,560528 kuna.

Inače, u domaćem financijskom sustavu rekordna je likvidnost, koja se kreće oko 80 milijardi kuna.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.