Biznis

Još 4 godine Davidu Matthewu Smithu

Istaknuti australski kemičar ponovno izabran za ravnatelja Instituta Ruđer Bošković

Smith je podsjetio da se na Institutu trenutno provodi oko 300 kompetitivnih znanstvenih domaćih i međunarodnih projekata. Europski projektni portfelj dostigao je vrijednost od 110 milijuna eura. Potpisan je povijesni ugovor za kapitalni strukturni projekt O-ZIP koji nam donosi ulaganje u infrastrukturu IRB-a vrijedno 72 milijuna eura


 
3 min
HINA
David Matthew Smith (foto: Goran Stanzl / Pixsell)

Smith je podsjetio da se na Institutu trenutno provodi oko 300 kompetitivnih znanstvenih domaćih i međunarodnih projekata. Europski projektni portfelj dostigao je vrijednost od 110 milijuna eura. Potpisan je povijesni ugovor za kapitalni strukturni projekt O-ZIP koji nam donosi ulaganje u infrastrukturu IRB-a vrijedno 72 milijuna eura

Istaknuti australski kemičar David Matthew Smith ponovno je izabran za ravnatelja Instituta Ruđer Bošković, priopćili su danas s ovog instituta.

Prethodno četverogodišnje razdoblje obilježili su brojni globalni izazovi, ali i sjajni rezultati Instituta kao i sklapanje povijesnog ugovora za kapitalni infrastrukturni projekt Otvorene znanstveno-infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu (O-ZIP).

David Matthew Smith je podsjetio da je unatoč izazovima u proteklom razdoblju 'Ruđer' ostvario otprilike polovicu znanstvenog doprinosa Hrvatske u vodećim međunarodnim znanstvenim časopisima!

Podsjetio je da se na Institutu trenutno provodi oko 300 kompetitivnih znanstvenih domaćih i međunarodnih projekata. Europski projektni portfelj dostigao je vrijednost od 110 milijuna eura. Potpisan je povijesni ugovor za kapitalni strukturni projekt O-ZIP koji nam donosi ulaganje u infrastrukturu IRB-a vrijedno 72 milijuna eura.

Posljednjih četiri godina Institut je i dodatno učvrstio poziciju vodeće hrvatske institucije u smislu ugovaranja međunarodnih i domaćih projekata, a pokazao je izvrstan napredak u ugovaranju razvojnih projekata u suradnji s gospodarskim sektorom putem strukturnih fondova, i to s tvrtkama poput Belupa, Atlantic Grupe, Fidelte i Solvisa.

- Rastao je i broj publikacija, te smo ostvarili i značajne rezultate u 'priljevu mozgova' na našem Institutu kroz privlačenje stranih znanstvenika, znanstvenika povratnika ali, što me posebno veseli, i priljev doktoranda i poslijedoktoranada na Institutu Ruđer Bošković, dodao je David M. Smith. kojeg je Upravno vijeće Instituta izabralo na novo mandatno razdoblje od četiri godine, nakon što je razmatralo pozitivno mišljenje Natječajnog odbora i Znanstvenog vijeća.

Stabilnost, usklađivanje i napredak ključne su točke moje vizije IRB-a, dok su najveća snaga Instituta njegovi zaposlenici, izjavio je Smith nakon imenovanja za ravnatelja Instituta Ruđer Bošković.

Smith je istaknuti kemičar s velikim međunarodnim ugledom koji je u dosadašnjem radu objavio 68 znanstvena članka indeksirana u bazi podataka Web of Science (WoS) citirana 1691 puta s H-indeksom 21.

Znanstvenu karijeru započeo je na Australskom državnom sveučilištu (ANU) u Canberri, gdje je 1994. godine diplomirao kemiju i ekonomiju, a 1995. i magistrirao kemiju. Dobitnik je Dekanove nagrade za kemiju za najbolji doktorski rad 2000. godine, a nakon doktorata dolazi na poslijedoktorsko usavršavanje na IRB.

Dobio je brojne nagrade i priznanja, uključujući godišnju nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) 'Lavoslav Ružička' za 2008. godinu, kao i niz stipendija i donacija od kojih se ističu dvije stipendije Zaklade Alexander von Humboldt, uključujući poslijedoktorsku specijalizaciju u Münchenu od 2001. do 2004. godine, te donaciju iste zaklade u obliku računalnog klastera postavljenog na IRB-u.

Od značajnijih projekata u karijeri istaknuo se ulogom glavnog istraživača na projektu Europskog socijalnog fonda u programu za istraživačke stipendije za profesionalni razvoj mladih istraživača i poslijedoktoranada vrijednog dva milijuna kuna, kao i ulogom voditelja istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) COMPSOLS- MOLFLEX u vrijednosti 900 tisuća kuna.

Također, bio je glavni istraživač na projektu HRZZ-a za izobrazbu novih doktora znanosti i razvoja njihovih karijera vrijednog 480 tisuća kuna, a bio je i voditelj radnog paketa projekta unutar programa FP7 InnoMol ukupne vrijednosti 4,7 milijuna eura.


Nastavite čitati

Medved: Program Vlade jasno oslikava programe i HDZ-a i DP-a

Program vlade jasno oslikava i program HDZ-a i program Domovinskog pokreta, i u skladu s njime vjerujem da ćemo u iduće četiri godine kao stabilna vlada realizirati sve te programe”, izjavio je zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved 

Nakon medijskog istupa bivšeg ministra Banožića obitelj poginulog zgrožena: "To je sramotno, prevršio je svaku mjeru"

Obitelj je zgrožena ovim istupom i izjavama, ali još uvijek nisu spremni istupiti javno i reći sve što misle o ovom slučaju i izjavama bivšeg ministra. Vidite da ni dosad obitelj nije željela javno istupati, poštujući pravo svakoga da se obrani na sudu, ali nakon ovakvog istupa ponovno ćemo razmotriti situaciju i odlučiti se za daljnje korake - rekao je Hrvoje Šutalo

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.