republika - dugi
Biznis

Ne može zbog EUropske direktive

Marić nije za niži PDV na gorivo; Zorić (HUP) za "plutajuće" stope

Marić je rekao da smo danas svjedočili padu maloprodajnih cijena pogonskih goriva, a da su se cijene nafte na svjetskim tržištima koliko-toliko ustabilile


 
5 min
HINA
Foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Marić je rekao da smo danas svjedočili padu maloprodajnih cijena pogonskih goriva, a da su se cijene nafte na svjetskim tržištima koliko-toliko ustabilile

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak da europska direktiva ne omogućava snižavanje PDV-a na gorivo, a i da treba gledati ukupnu sliku, jer se iz istog poreza financira niz izdataka, dok glavni direktor HUP-a Damir Zorić smatra da bi na gorivo trebalo uvesti plutajuću stopu PDV-a.

Marić je rekao da smo danas svjedočili padu maloprodajnih cijena pogonskih goriva, a da su se cijene nafte na svjetskim tržištima koliko-toliko ustabilile.

"Međutim, i sami znamo da je ona dosta dinamična, Hrvatska na nju ne može utjecati (...) a ukoliko ostane na ovoj razini onda možemo sigurno očekivati i smirivanje pritiska, ali isto tako, kao i sve vrijeme do sada, biti spremni ako dođe do nekih značajnijih pogoršanja, i opet po potrebi biti tu", izjavio je potpredsjednik Vlade Marić novinarima u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), gdje je nazočio predstavljanju Druge nacionalne studije o stanju nefinancijskog izvješćivanja u RH za 2019. i 2020. godinu.

Marić je podsjetio da strukturu cijene čine tri osnovne komponente, a to je cijena koštanja, zajedno s maržom koju zaračunavaju prodavači i distributeri, zatim trošarinski sustav, koji je Vlada korigirala u posljednje vrijeme, te naposljetku porez na dodanu vrijednost (PDV).

Kada je riječ o potonjem, Marić je istaknuo da europska direktiva ne predviđa niti omogućava snižene stope PDV-a na pogonska goriva, a za to se ne zalaže ni on kao ministar financija.

"Iz tog istog PDV-a se financira čitav niz naših izdataka i rashoda. U svakom slučaju, mislim da trebamo gledati ukupnu sliku", poručio je Marić.

Zorić: PDV od goriva državi donosi jako puno

Glavni direktor HUP-a Damir Zorić se pak u segmentu energenata zalaže za odlučniju poreznu politiku te uvođenje plutajuće stope PDV-a.

"Cijenu goriva u ovom trenutku najviše 'devastira' visoka stopa PDV-a, koja donosi sve više s obzirom na rast osnovice i mislimo da je zrelo vrijeme da se u tom smjeru reagira. Osnova svega je maksimalno zaštititi standard građana", poručio je Zorić.

Ocijenio je da prosječni građanin nije možda do kraja ni upoznat što sve plaća u litri goriva. "Pola je za gorivo, pola je za sve ostalo, a kad se podvuče crta, na to sve ide i 25 posto PDV-a. Tako, kada ta osnovna cijena raste, taj PDV državi zapravo donosi jako puno i smatramo da tu treba uvesti jednu plutajuću stopu, da se ta cijena drži dolje", smatra Zorić, dodajući da je država intervenirala u trošarine, što je po HUP-u možda zadnje u što je trebala dirati.

Neće doći do problema u opskrbi i nestašica

Upitan o trenutnoj većoj potražnji za određenim proizvodima u dućanima, poput ulja, Zorić je ocijenio da je, s obzirom na situaciju, takva reakcija ljudi prirodna, iako prema svim saznanjima, poteškoća u opskrbi ne bi smjelo biti.

"Sukladno politikama koje vrijede za ovakve prilike, hrvatske zalihe se povećavaju", izjavio je Zorić, dodajući da je opskrba funkcionirala i u mnogo težim uvjetima od trenutnih.

Stoga, Zorić je poručio građanima da ne čine nepotrebne stvari, čime izazivaju paniku. "Roba ima dovoljno i bit će svega što nam je potrebno, no po kojim cijenama ćemo to plaćati, to je sad drugo pitanje", ustvrdio je.

O situaciji oko hrane, kako po pitanju cijena tako i "psihoze" oko nestašice, novinari su pitali i ministra Marića, na što je on poručio da, unatoč izazovnim i neizvjesnim vremenima u kojima se nalazimo, nema nikakve potrebe za "ishitrenim i naglim mjerama i aktivnostima", pri čemu se referirao i na građane koji u posljednje vrijeme pojačano u mjenjačnicama kupuju eure.

"Unatoč svim izazovima, naši opskrbni lanci su dobri, maloprodajni lanci korektno rade svoj posao, a što se tiče hrane i bilo kojih drugih potrepština, neće doći do problema u opskrbi i nestašica", izjavio je Marić.

Rekao je da nisu upitne ni isplate mirovina iz državnog proračuna, dok, kada je riječ o padu vrijednosti neto imovine obveznih mirovinskih fondova (OMF) krajem veljače za 3,1 milijardu kuna u odnosu na siječanj ove godine, Marić je rekao da će to najbolje objasniti oni sami.

Marić: U izjavi Stiglitza nisam vidio ništa oprečno onom što Vlada već radi

Na pitanje o izjavi nobelovca Josepha Stiglitza da bi Hrvatska možda mogla pričekati s uvođenjem eura, Marić je rekao da je Stiglitz na globalnoj razini jedan od većih autoriteta u ekonomskoj znanosti, zahvalio mu je na komentaru, apostrofirajući da u njegovoj izjavi nije vidio ništa oprečno od onog što Vlada već i radi.

"Ovo što je on rekao Vlada i radi, promišlja i promišljali smo dugo vremena i smatramo da je put Hrvatske prema euru adekvatan i dobar korak za ovako visoko euroizirano društvo, unatoč svim okolnostima koje se po putu događaju. I dalje smatramo da će koristi od uvođenja eura biti puno veće od samih troškova. Međutim, da bi se koristi što više materijalizirale a troškovi čim više umanjili, zato je potrebno činiti sve potrebne prilagodbe", rekao je Marić.

Naime, Stiglitz je prošli tjedan rekao hrvatskim novinarima u Bruxellesu da bi Hrvatska trebala pričekati s uvođenjem eura jer bi šteta mogla biti veća od prednosti zbog šokova koji se događaju u svijetu, a različito utječu na zemlje.

"To je otvoreno pitanje. Iz ekonomskog kuta gledanja, potencijalni benefiti od uvođenja eura mnogo su ograničeniji od potencijalnih troškova. Postoje argumenti zašto bi trebalo pričekati s ulaskom u eurozonu. No, o tim stvarima odlučuje politika", izjavio je između ostalog Stiglitz.

Upitan o prihvatu izbjeglica iz Ukrajine, kojih je u Hrvatsku dosad pristiglo oko 9.000, Marić je rekao da još neće izlaziti s konkretnim brojkama o financijskom dijelu tog poduhvata, pri čemu dosta toga ovisi i o daljnjim trendovima, a sva predviđanja govore da će taj broj rasti.

"No, Hrvatska će pokazati svoju solidarnost, to uopće nije pitanje", poručio je Marić.


Nastavite čitati

Most uvjeren da će imati ključnu političku ulogu nakon izbora

Grmoja je zamjerio komercijalnim televizijama što nisu organizirale predstavljanje stranaka u udarnim terminima. Dodao je: "Zašto, ako Andrej Plenković ne želi doći, ne pozovu pet predstavnika relevantnih političkih stranaka da govore u udarnom terminu. Ako ne organizirate sučeljavanje zato što Plenković ne želi doći, onda tvrdim da vi igrate za Plenkovića samim tim postupcima"

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.