Biznis

Nakon oštrog pada

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street porastao na početku tjedna

Burzovni su indeksi siječanj, ipak, završili s najvećim mjesečnim gubitkom od ožujka 2020. godine


 
2 min
HINA

Burzovni su indeksi siječanj, ipak, završili s najvećim mjesečnim gubitkom od ožujka 2020. godine

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle, drugi dan zaredom, no burzovni su indeksi siječanj, ipak, završili s najvećim mjesečnim gubitkom od ožujka 2020. godine.

Dow Jones ojačao je jučer 406 bodova ili 1,17 posto, na 35.131 bod, dok je S&P 500 skočio 1,89 posto, na 4.515 bodova, a Nasdaq indeks 3,4 posto, na 14.239 bodova.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje korekciji cijena dionica, nakon oštrog pada prethodnih tjedana.

Unatoč snažnom rastu u posljednja dva dana, Dow Jones završio je siječanj s gubitkom od 3,3 posto, dok je S&P 500 potonuo 5,3, a Nasdaq indeks gotovo 9 posto.

Za S&P 500 i Nasdaq to je bio najveći mjesečni gubitak od ožujka 2020. godine, kada je tržišta uzdrmalo izbijanje pandemije koronavirusa.

Posljedica je to prilagodbe cijena dionica budućem okruženju u kojemu bi američka središnja banka mogla zaoštriti monetarnu politiku agresivnije nego što se očekivalo.

Nakon poruka čelnika Feda prošloga tjedna, očekuje se da će središnja banka ključne kamate povećati u ožujku, po prvi put od prosinca 2018. godine.

U istom bi mjesecu središnja banka mogla okončati program kupnje obveznica, a potom početi i smanjivati svoje bilance.

Procjenjuje se da bi u ovoj godini Fed mogao povećati kamate u pet navrata, s obzirom da se inflacija kreće na najvišim razinama u 40 godina i da i dalje postoje 'čepovi' u nabavnim lancima, koji podržavaju rast cijena roba.

„Zaključak je da će kamate morati rasti, dok će dionice kompanija koje su dosad previše porasle ići na dolje. Kako rastu troškovi poslovanja, primjerice za plaće, tako će ulagači tražiti sektore koji se mogu bolje nositi s inflatornim pritiscima. Teže će, pak, biti sektorima koje u budućnosti imaju perspektivu, ali sada imaju negativni tijek gotovine”, kaže Decio Nascimento, direktor u tvrtki Norbury Partners.

I dok će gubitak monetarnih poticaja negativno utjecati na tržište, podršku bi mu mogao pružiti daljnji oporavak gospodarstva.

Pozitivno na tržište utječu i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,02 posto, na 7.464 boda, no frankfurtski DAX porastao je 0,99 posto, na 15.471 bod, a pariški CAC 0,48 posto, na 6.999 bodova.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.