Crna kronika

sve je više životinja na cesti

ISTRIJANKA KOD BUZETA NALETJELA NA SRNU Tko je odgovoran za nastalu štetu?

Divljač je na cestu istrčala iznenada te vozačica nije imala mogućnost izbjeći nalet na srnu. Zbog toga je tužitelj procijenio da za štetu nije odgovorna vozačica, već Lovačko društvu Oprtalj na čijem se terenu dogodila nesreća


 
3 min
Dražen Majić
Foto: Muralist.hr

Divljač je na cestu istrčala iznenada te vozačica nije imala mogućnost izbjeći nalet na srnu. Zbog toga je tužitelj procijenio da za štetu nije odgovorna vozačica, već Lovačko društvu Oprtalj na čijem se terenu dogodila nesreća

Istarski vozači i vozačice u zadnje se vrijeme često susreću divljač koja učestalo istrčava na cestu. Samo u jednom danu u studenom ove godine na istarskim se cestama dogodilo pet nesreća u kojima su sudjelovale životinje.

Na istarskim prometnicama godišnje se zabilježi oko 400 naleta vozila na divljač. Jeleni, srneća divljač ili divlje svinje svakodnevno ugrožavaju sigurnost sudionika u prometu. Takvi susreti ponekad mogu biti vrlo opasni i izazvati značajnu materijalnu štetu.

Zanimljiv prometni slučaj završio je na Trgovačkom sudu u Pazinu. Croatia Osiguranje tužilo je Lovačko društvo Vepar iz Oprtlja sa zahtjevom da im isplate 6.500 eura. U tužbi navodi da se 26. lipnja 2021. godine dogodila prometna nezgoda kada je pred vozilo marke BMW X2 pulskih registracija kojim je upravljala Lada U., a koja se kretala državnom cestom D-44 (Ponte Porton – Buzet), oko 300 metara prije naseljenog mjesta Rušnjak, sa područja lovišta tuženika iskočila divljač i udarila u vozilo, čime je na vozilu nastala materijalna šteta.

Tužitelj je kao kasko osiguravatelj navedenog vozila po polici osiguranja isplatio osiguraniku, trgovačkom društvu Vodoprivreda d.o.o., naknadu štete u spomenutom iznosu.

Divljač je na cestu istrčala iznenada te vozačica nije imala mogućnost izbjeći nalet na srnu, dakle niti tehnički izbjeći sudar. Zbog toga je tužitelj procijenio da za štetu nije odgovorna vozačica, već Lovačko društvu Oprtalj na čijem se terenu dogodila nesreća.

Iz Lovačkog društva odbili su tužbu uz obrazloženje da tužitelj ničime ne dokazuje da bi divljač, ako je o divljači uopće riječ, potekla iz lovišta tuženika. Tuženik nije bio obaviješten o štetnom događaju niti je pronađena bilo kakva ozlijeđena ili uginula divljač koja bi se mogla dovesti u vezu sa ovim događajem. Naime, cesta prolazi između dva lovna područja a tužitelj u tužbi nije označio točno mjesto sudara.

Stoga je sutkinja pazinskog Trgovačkog suda Tijana Licul prihvatila obrazloženje Lovačkog društva i odbila tužbu.

Inače, Zakon o lovstvu u članu 80, određuje da za štetu nastalu naletom vozila na divljač odgovara se na sljedeći način: odgovornost preuzima vozač ako se utvrdi da je upravljao vozilom protivno odredbama propisa kojima je uređeno područje o sigurnosti prometa na cestama i postojećim prometnim znakovima izričitih naredbi.

Drugo, odgovornost je lovoovlaštenika na čijem je lovištu nastala šteta ako se utvrdi da je šteta nastala zbog provođenja lova.

Treće,  odgovorna je pravna osoba ovlaštena upravljati javnom cestom prema odredbama Zakona o cestama, ukoliko javna cesta nije označena prometnom signalizacijom i opremom sukladno posebnim propisima.


Nastavite čitati

Istra
 

TO JE PRIJATELJSTVO Uvijek na dva ista mjesta na stadionu. Pino i Bruno: "Obožavamo nogomet, navijamo za Istru"

Vitalni u osmom desetljeću života, zajedno se druže još od osnovne škole Neven Kirac, danas OŠ Šijana. "Svi su me zvali Jerković", veli Pino Gergorić, s jasnom aluzijom na legendarnog Hajdukovca. Igrao je za Istru halfa u generaciji Pržiklasa, Poldrugovca, Sergia Scorie, Cukona, Grgete * U mlađim danima sam putovao na utakmice u Rijeku, Zagreb, Beograd. Išli bi avionom do Beograda, pogledali utakmicu i vratili se doma. I nije bilo skupo, veli nam Bruno Lupetina

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.