Crna kronika

korištenje mobitela sužava vidno polje

Pažnja: Policija sutra u Puli od 9 do 14 sati kontrolira pojas i - uporabu mobitela

Prošle se godine u Puli dogodilo 607 prometnih nesreća, u kojima je sedam osoba poginulo, 39 ih je teško ozlijeđeno, a 203 osobe zadobile su lakše tjelesne ozljede; utvrđeno 2.518 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te čak 3.503 prekršaja nepropisne uporabe mobitela


 
2 min
Zoran Angeleski

Prošle se godine u Puli dogodilo 607 prometnih nesreća, u kojima je sedam osoba poginulo, 39 ih je teško ozlijeđeno, a 203 osobe zadobile su lakše tjelesne ozljede; utvrđeno 2.518 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te čak 3.503 prekršaja nepropisne uporabe mobitela

Iza nas je, kako navodi policija, još jedan miran vikend u prometu - u Istri su evidentirane tri prometne nesreće, od kojih jedna s ozlijeđenim osobama i dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. U prometnim nesreća dvije osobe zadobile su lake tjelesne ozljede.

Tijekom vikenda kontrolirano je ukupno 340 vozača/vozila. Iz prometa je isključeno devet vozača i jedno vozilo. Policijski službenici utvrdili su 152 prekršaja, od kojih  nepropisna brzina 90 prekršaja; nekorištenje sigurnosnog pojasa 13 prekršaja; upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola sedam prekršaja; korištenje mobitela za vrijeme vožnje deset prekršaja i ostali prekršaji 32 prekršaja.

Prometna policija sutra će u Puli kontrolirati koriste li vozači i putnici sigurnosni pojas te nepropisnu uporabu mobitela za vrijeme vožnje

Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu, Postaja prometne policije Pula će sutra (u utorak) od 9 do 14 sati, provesti prometnu akciju ''Kontrola korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela''.

Osim nekorištenja pojasa, posljednjih nekoliko godina kao jedan od glavnih uzročnika stradavanja u cestovnom prometu, javlja se i distrakcija, najčešće zbog korištenja mobitela i drugih uređaja tijekom vožnje. Naime, mobitel ometa vozače i odvraća im pozornost s ceste, a upotreba mobitela kod većine vozača može dovesti do usporavanja reakcija. Vozači koji koriste telefone tijekom vožnje imaju suženo vidno polje, što dovodi do neuočavanja nekih informacija u prometu poput znakova i drugih vozila.

Prošle se godine na području Postaje prometne policije Pula dogodilo 607 prometnih nesreća, u kojima je sedam osoba poginulo, 39 ih je teško ozlijeđeno, a 203 osobe zadobile su lakše tjelesne ozljede. Djelatnici prometne policije u 2021. godini utvrdili su ukupno 17.086 prekršaja, od čega 2.518 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, što je 32 posto više nego prethodne godine, te 3.503 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, što je 14 posto više nego prethodne godine.

Također, korištenje ugrađenih sigurnosnog pojasa zakonska je obaveza svih vozača, putnika na prednjem i putnika na stražnjim sjedalima u motornim vozilima. Kako su sigurnosni pojasevi namijenjeni odraslim osobama, djecu se treba prevoziti u posebnim sigurnosnim sjedalicama odnosno dječjim autosjedalicama.


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.