Crna kronika

SLIJEDIO JE UPUTE "BROKERA"

UMAG: Prevaren prilikom ulaganja u kriptovalute, platio porez na dobit koju nikad nije ostavrio

Praćenjem stanja kroz aplikacije koje je prilikom ulaganja morao instalirati, oštećeni je dobio informaciju kako je zaradio više desetaka tisuća eura te ga je navodni broker tražio da uplati porez na dobit kako bi mu se novac mogao isplatiti. Počinitelj je čak oštećenog pokušao navesti da sklopi brzi kredit kako bi dobio novac za plaćanje poreza na dobit.


 
2 min
Istra24
Ilustracija: Pixabay

Praćenjem stanja kroz aplikacije koje je prilikom ulaganja morao instalirati, oštećeni je dobio informaciju kako je zaradio više desetaka tisuća eura te ga je navodni broker tražio da uplati porez na dobit kako bi mu se novac mogao isplatiti. Počinitelj je čak oštećenog pokušao navesti da sklopi brzi kredit kako bi dobio novac za plaćanje poreza na dobit.

Umaška policija istražuje prijevaru prilikom trgovanja s kriptovalutama. Naime, 58-godišnjak je prijavio da je početkom listopada na društvenoj mreži naišao na oglas koji nudi uslugu zastupanja prilikom kupovina dionica te se registrirao svojim osobnim podacima. Kontaktirao ga je navodni broker koji ga je naveo da na računalu instalira aplikacije kojima bi kontrolirao trgovinu kriptovalutama, a muškarac mu je prethodno ustupio preslike osobnih dokumenata i bankovnih kartica. Praćenjem stanja kroz aplikacije, oštećeni je dobio informaciju kako je zaradio više desetaka tisuća eura te ga je navodni broker tražio da uplati porez na dobit kako bi mu se novac mogao isplatiti. Počinitelj je čak oštećenog pokušao navesti da sklopi brzi kredit kako bi dobio novac za plaćanje poreza na dobit.
Kada je pokušao dobiti isplatu navodne zarade, 58-godišnjak je shvatio da je prevaren za više tisuća eura. Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za počiniteljem.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac.
Neki od znakova koji ukazuju da biste mogli ostati bez svog novca su kada vas navodi brokeri uvjeravaju da je riječ o sigurnoj i lakoj zaradi te da je u tijeku akcija koju treba odmah iskoristiti. Uporni su i nagovaraju vas na trgovanje makar nemate u tome iskustva i uvjeravaju vas da je riječ o jednostavnom načinu trgovanja. Još jedan od znakova da bi se moglo raditi o prijevari je i kada na trgovinskoj platformi nema jasno navedenih kontakata kojima se možete odmah obratiti, a brojevi s kojih vas zovu brokeri nisu iz Hrvatske te ih na njih ne možete povratno kontaktirati. Više savjeta o tome kako izbjeći investicijske prijevare, možete saznati na informativnom letku.

Policija također upozorava građane da budu oprezni sa svojim osobnim podacima te da ne ustupaju nepoznatim osobama preslike svojih dokumenata i bankovnih kartica. Isto tako ne bi trebali ustupati podatke o broju bankovne kartice, PIN broju i troznamenkastom CVV broju na poleđini bankovne kartice. U slučaju zlouporabe bankovne kartice građani bi trebali odmah obavijestiti banku koja im je izdala karticu, a ako su oštećeni kaznenim djelom ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djela, potrebno je obavijestiti policiju na broj 192.


Nastavite čitati

Istra
 

Paliaga media days

Tekući problem IDS-a je događaj iz Rovinja u kojem su sudjelovali gradonačelnik iz redova te stranke Marko Paliaga i lokalni ugostitelj Gordan Jurić koji optužuje Paliagu za fizički napad. Ujutro donosimo kronologiju postupanja aktera i policije u ovom nesvakidašnjem slučaju * Odjavljujemo se s fotografijom boškarina, simbolom one Istre, ugrožene ali još žive, koja nije imala nikakve veze s betonizacijom obale, bazenima na selu, apartmanizacijom i overturizmom

Istra
 

KANFANARSKA JAKOVLJA: Fešta i smotra istarskih volova 27. srpnja

Manifestacija, jedna od najvećih i najpoznatijih fešti Istre, ove godine slavi svoje 34. izdanje i obećava nezaboravan provod za sve posjetitelje. Fešta će se održati posljednje subote u srpnju, točnije 27. srpnja, s bogatim i raznovrsnim programom koji će trajati cijeli tjedan.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.