Crna kronika

TRAŽIO 500 TISUĆA DOLARA

Zbog hakerskog napada na A1 policija će prijaviti maloljetnog Slavonca

Prema pisanju medija haker je od teleoperatera tražio uplatu u kriptovaluti, točnije 150 ethereuma vrijednih oko 500 tisuća dolara, prijeteći da će objavi bazu s osobnim podacima korisnika na dark webu


 
1 min
HINA
Foto Hina

Prema pisanju medija haker je od teleoperatera tražio uplatu u kriptovaluti, točnije 150 ethereuma vrijednih oko 500 tisuća dolara, prijeteći da će objavi bazu s osobnim podacima korisnika na dark webu

Policija je potvrdila da je Služba kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije, od prijave hakerskog napada, intenzivno radila na utvrđivanju identiteta počinitelja kojega sumnjiče za oštećenje računalnih podataka i pokušaj iznude.

Prema pisanju medija, haker je od teleoperatera tražio uplatu u kriptovaluti, točnije 150 ethereuma vrijednih oko 500 tisuća dolara, prijeteći da će objaviti bazu s osobnim podacima korisnika na dark webu.

"Mjere i radnje poduzete tijekom dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja kao i poduzete analize digitalnih tragova, rezultirale su relevantnim informacijama o mogućem počinitelju kaznenih djela kojima je oštećena tvrtka A1", priopćila je policija.

Dodaju da su stoga u ponedjeljak obavili "pretragu doma, pokretnih stvari (računala, pametni telefon i dr.) i korisničkih računa osobe za koju se sumnja da je počinitelj kaznenih djela na štetu TD A1 Hrvatska".

"Osoba za koju se sumnja da je počinitelj je maloljetna osoba te iz razloga zaštite privatnosti nismo u mogućnost iznositi više podataka. Kriminalističko istraživanje se nastavlja", zaključila je policija.

Prošlog tjedna policija je potvrdila da "poduzima mjere iz svoje nadležnosti" radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica vezanih za hakerski napad kojim je kompromitiran dio osobnih podataka korisnika mobilne mreže A1 Hrvatska.

A1 Hrvatska je ranije izvijestio da je policiji u srijedu prijavio "sigurnosni incident", odnosno hakerski napad kojim je komprimitiran dio osobnih podataka najmanje 100.000 korisnika te mreže, no ne i informacije o bankovnim karticama i računima korisnika.


Nastavite čitati

Andrej Plenković: "Ozbiljno doživljavamo prijetnje bombama"

Hrvatski je premijer danas u Tirani rekao da sve prijetnje, pa tako i prijetnje postavljenim bombama u više državnih institucija, doživljava ozbiljno te da institucije provode istragu, a naglasio je i da nitko neće uspjeti u destabilizaciji države * Podsjetio je i da stalno govori o ozbiljnim sigurnosnim prijetnjama "koje sad više nisu iznimka nego su kontinuirane" * Predsjednik Milanović je jutros rekao da autore dojava treba "locirati i uhiti"

Milanovic: "Europska misija vojne pomoći Ukrajini je upitna"

Predsjednik je rekao da je ta misija, koju zagovara hrvatska vlada, “ pravno upitna sa stajališta prava Europske unije. Za mene je Europska unija definitivno nakon svih ovih godina prije svega jedna trgovinska asocijacija, nije obrambeni savez * Dodao je kako bi on „uvijek poslušao gdje je narod, a onda donio odluku“, referirajući se na rezultate ankete po kojoj se oko 58 posto hrvatskih građana protivi obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.