IT & Tech

zbog nestašice rastu cijene

Nestašica se nastavlja: koju ste cijenu spremni platiti za svoj primjerak iznimno traženog Playstationa 5?

Čini se kako će svoj primjerak i ove godine pronaći tek rijetki, najuporniji, ali i oni spremni izdvojiti svotu poprilično veću od one po kojoj se ista konzola prodavala prije nešto više od godinu dana


 
3 min
Sara Schmidt

Čini se kako će svoj primjerak i ove godine pronaći tek rijetki, najuporniji, ali i oni spremni izdvojiti svotu poprilično veću od one po kojoj se ista konzola prodavala prije nešto više od godinu dana

I dok Sony uredno reklamira nove, primamljive dizajne pripadajuće periferije, čini se kako je pronaći primjerak PlayStationa 5 otprilike jednak zgoditku na lutriji. Tako bar tvrde brojni fanovi koji već mjesecima čekaju obavijest o novoj pošiljci popularne konzole kojoj se vesele već preko 400 dana odnosno od 12. studenog 2020. kada je izašla na tržište.

Podsjećamo, konzola se diljem svijeta rasprodala u manje od sat vremena dok ju je u Hrvatskoj bilo nemoguće prednaručiti već dvadesetak minuta od trenutka puštanja na tržište. Od tada ju je gotovo nemoguće dobiti neovisno o tome gdje se u svijetu nalazili. Razlog tomu je nestašica čipova koja je naglo porasla tijekom 2020. nakon što su i privatni korisnici i tvrtke požurili kupovati nova računala, laptope, tablete, mobilne i druge uređaje kako bi radili, učili i upravljali zdravstvenom skrbi na daljinu tijekom pandemije.

Primjeraka ima, ali po dvostruko većoj cijeni

Danas, više od godinu dana kasnije, konačno stižu prve obavijesti o novim, iznimno ograničenim količinama. I dok se na dan prve prednarudžbe digitalna verzija konzole u paketu s godinu dana članarine na PlayStation Plus mogla kupiti po cijeni od 3900 kuna, novi paketi digitalnih verzija s dodatnim kontrolerom (ali bez godišnje članarine) prodaju se po cijeni od 4200 kuna i više, ovisno o ponudi. 

S druge strane, manje popularna verzija koja uključuje disk, a čija je cijena od početka nešto viša od cijene digitalne, može se kupiti po cijeni od 5600 pa sve do vrtoglavih 8800 kuna. Drugim riječima, ljubitelji konzola pandemijsku krizu mogu prebroditi uživajući u najnovijim gaming hitovima. Pitanje je samo vrijedi li im za istu izdvojiti jednu poprilično dobru plaću.

A dok, čini se, svi pokušavaju iskoristiti nestašicu ne bi li zaradili koju kunu više, mi se pitamo koliko još vremena mora proći da nabavka iste prestane nalikovati igri najbržeg prsta?

Dobavljači još uvijek nemaju nikakve informacije

Upit smo poslali Sancti Domenici kao i Svijetu Medija koji na to pitanje nemaju konkretne odgovore, ali svakako ohrabruju upornost i prednaručivanje zbog ograničenosti zaliha.

− Posljednju pošiljku primili smo uoči Božića kad smo dobili dvije digitalne konzole za rezervaciju i tri za slobodnu prodaju. Međutim, one su prodane isti dan. Konzola s diskom bilo je nešto više budući da je potražnja za istima generalno puno manja − rekli su nam iz Svijeta medija u Puli.

Svi oni koji nisu voljni vlastito vrijeme trošiti na žestoku online potragu, predbilježbe i prepiske s domaćim dobavljačima u nadi da će svoj primjerak dobiti po koliko toliko prihvatljivoj cijeni, PlayStation 5 u slobodnoj prodaji, bez predbilježbi i mjeseci čekanja, mogu očekivati najranije u drugoj polovici 2022. što možda i nije najgora stvar uzmemo li u obzir da se spominje dolazak PlayStation 5 Pro i Slim verzija od kojih bi neke mogle nuditi i 8K gaming iskustvo.

Nema sumnje kako je pandemija definitivno poslužila kao hladni tuš kad je u pitanju problem opskrbe za proizvodnju i distribuciju elektroničkih proizvoda bez kojih više teško možemo zamisliti svakodnevni život.

Zapadni tehnološki giganti pomalo signaliziraju korake u tom smjeru pa je tako Intel najavio investiciju od 20 milijardi dolara u nove tvornice mikročipova, ne samo za vlastite potrebe već i za druge tvrtke no za takve reforme bit će potrebne godine, ako ne i desetljeća. Kako god da bilo, za svoj ćete se PlayStation ipak morati malo strpjeti.


FOTO: Burst.shopify.com

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.