IT & Tech

Nova akvizicija

Span preuzeo Ekobit za 37,4 milijuna kuna

Span je ugovor o toj kupoprodaji potpisao jučer, 14. ožujka, u transakciji vrijednoj gotovo 37,4 milijuna kuna, pri čemu iz tvrtke ističu kako je dio kupoprodajne cijene, koji ovisi o poslovnim rezultatima Ekobita u 2022. godini, podložan usklađenju


 
3 min
HINA
Ilustracija: Šima Kastelc

Span je ugovor o toj kupoprodaji potpisao jučer, 14. ožujka, u transakciji vrijednoj gotovo 37,4 milijuna kuna, pri čemu iz tvrtke ističu kako je dio kupoprodajne cijene, koji ovisi o poslovnim rezultatima Ekobita u 2022. godini, podložan usklađenju

Domaća IT tvrtka Span preuzela je softversku tvrtku Ekobit iz Zagreba za oko 37,4 milijuna kuna, što dodatno osnažuje tržišnu poziciju Spana nepunih šest mjeseci nakon uvrštenja dionica na Zagrebačku burzu i omogućava dalje širenje poslovanje i rast, izvijestili su u utorak iz Spana.

Span je ugovor o toj kupoprodaji potpisao jučer, 14. ožujka, u transakciji vrijednoj gotovo 37,4 milijuna kuna, pri čemu iz tvrtke ističu kako je dio kupoprodajne cijene, koji ovisi o poslovnim rezultatima Ekobita u 2022. godini, podložan usklađenju.

Prema odluci dosadašnjih vlasnika Ekobita, dio cijene u iznosu od oko 3,27 milijuna kuna bit će plaćen dionicama Spana u svrhu ispunjenja Plana dodjele dionica radnicima Ekobita, navodi se u priopćenju.

U povodu te kupnje, iz Spana podsjećaju da je jedan od glavnih ciljeva njihovog IPO-a bio osigurati daljnje širenje i rast poslovanja te da je akvizicija Ekobita snažan korak u tom smjeru i u potpunosti u skladu sa Spanovom strategijom rasta.

Predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović tu akviziciju komentira "odličnom vijesti" za sve njihove dionike, zaposlenike, korisnike i dioničare, poručujući da je razvoj softverskih rješenja jedan od četiri strateška segmenta Spanovog poslovanja.

"Pridruživanjem Ekobita upravo taj dio sada dodatno osnažujemo. U potpunosti smo komplementarni, radimo na istim tehnologijama pa udruživanje znanja i iskustva donosi korist za sve. Budući da sličan pristup dijelimo i kada je riječ o brizi za zaposlenike, vjerujem da ćemo se i u tom dijelu smisleno nadopunjavati, dijeleći potvrđeno dobre prakse", naglasio je Dujmović.

Tvrtka Ekobit je specijalizirana za razvoj softverskih rješenja, stoga njihova ekspertiza dolazi do izražaja i kroz vrijedno intelektualno vlasništvo, ističu iz Spana.

"Ulazeći u 30. godinu rada i razvoja naprednih softverskih rješenja, u Ekobitu smo odlučili da je vrijeme za iskorak. Pridruživanje Spanu gledamo kao priliku za novu dimenziju u razvoju poslovanja, a s obzirom na naše bogato iskustvo u izradi softverskih rješenja siguran sam da će ova akvizicija zbog sinergijskog učinka koje donosi dati snažan pečat i otvoriti neke nove prilike u daljnjem poslovanju Grupe", rekao je predsjednik Uprave Ekobita Goran Glišić.

Preuzimanjem Ekobita, koji svoje usluge primarno isporučuje zapadnoeuropskim korisnicima, Span proširuje poslovanje, posebice na DACH regiju (Austrija, Njemačka, Švicarska), a unutar Span Grupe, Ekobit nastavlja poslovati s postojećom Upravom kao samostalan poslovni subjekt, ističu iz Spana.

Span je jedna od vodećih hrvatskih IT kompanija, prisutna na tržištu posljednjih 29 godina. Span trenutno zapošljava 603 stručnjaka i jedan je od najvećih IT izvoznika, koji tri četvrtine svojih prihoda ostvaruje na inozemnom tržištu. U suradnji sa 40 međunarodnih partnera, posluje s više od 1200 korisnika. 

Ekobit je jedna od vodećih hrvatskih kompanija specijaliziranih za razvoj softvera, trenutno zapošljava 70-ak stručnjaka u svoja dva ureda u Zagrebu i Varaždinu, ostvarujući više od 70 posto prihoda na zapadnoeuropskom tržištu, podatci su iz priopćenja.

(Hina) xtam ybn


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.