IT & Tech

osnovao ga Rus Pavel Durov

Telegram po broju korisnika u Rusiji prestigao WhatsApp

Vlasnik WhatsAppa Meta Platforms na sudu je u Rusiji pod optužbom da je „ekstremistička organizacija“, pa vlasti aktivno promoviraju aplikaciju Telegram nakon što su zabranile inozemne platforme poput Facebooka, Instagrama i Twittera


 
1 min
HINA
Ilustracija Pixabay

Vlasnik WhatsAppa Meta Platforms na sudu je u Rusiji pod optužbom da je „ekstremistička organizacija“, pa vlasti aktivno promoviraju aplikaciju Telegram nakon što su zabranile inozemne platforme poput Facebooka, Instagrama i Twittera

Telegram je u Rusiji prestigao WhatsApp i postao najpopularnija platforma za instant komunikaciju, objavila je u ponedjeljak ruska telekomunikacijska tvrtka Megafon.

Vlasnik WhatsAppa Meta Platforms na sudu je u Rusiji pod optužbom da je „ekstremistička organizacija“, pa vlasti aktivno promoviraju aplikaciju Telegram nakon što su zabranile inozemne platforme poput Facebooka, Instagrama i Twittera.

Ruska vojna operacija u Ukrajini dodatno je pogoršala postojeće sporove između inozemnih tehnoloških tvrtki i Moskve. 

Megafon, jedan od četiri najvećih ruskih teleoperatera, objavio je analizu mobilnog internetskog prometa koji pokazuje da je udio Telegrama narastao na 63 posto u prva dva tjedna ožujka s 48 posto koliko iznosio u istom razdoblju u veljači.

WhatsAppov udio je pao s 48 na 32 posto, priopćio je Megafon.

Prosječni korisnik Telegrama konzumirao je 101 megabajt podataka dnevno u usporedbi s 26 na WhatsAppu. 

Telegram je osnovao Rus Pavel Durov i ta je aplikacija već dugo popularna platforma za informiranje Rusa. Gotovo svi veći mediji, vladine agencije i javne ličnosti imaju svoje kanale na toj mreži. 

Njegova popularnost „narasla je nakon restrikcija pristupa drugim aplikacijama za komunikaciju i društvenim mrežama“, objavio je Megafon, dodavši kako se rast broja korisnika bilježi od 24. veljače, dana kad je Rusija započela svoju invaziju u Ukrajini.


Nastavite čitati

Svijet
 

UNESCO upozorava da bi AI mogao poticati antisemitizam nijekanjem Holokausta

Generativna umjetna inteligencija, poput chatbota ChatGPT-ja, temelji se na internetskim podacima, sadržaju koji može odvesti na krivi trag i u kojemu je prisutna ljudska pristranost. To bi također moglo dovesti do pogrešnog navođenja informacija o određenim događajima i pojačavanja predrasuda, navodi se u izvješću UNESCO-a

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.