Voće i povrće iz domaćeg uzgoja, svježi sir i mliječne prerađevine, pekmezi, marmelade, džemovi, domaći sokovi, slasni bureci, mirisno cvijeće i prodavači dobrog raspoloženja - više nego dovoljno razloga za posjetiti labinsku tržnicu, popularni Markat, ako vas put nanese do Selanove ulice.
To znaju i turisti kojih u Labinu već ima popriličan broj, a mnogi se i sasvim dobro poznaju s prodavačima i zakupcima koji ovdje rade i po nekoliko desetljeća.
Mesnica obitelji Licul na labinskoj tržnici otvorena je 1. srpnja 1970. Više od 50 godina Labinjani ovamo dolaze po svježe meso, a posljednjih gotovo 20 godina uz Tedija Licula u mesnici radi i njegova kći Lorena. U međuvremenu zaposlili su i djelatnicu Dušicu tako da prolaznicima više nije nimalo čudno vidjeti žene za ovim pultom.
Lorena, Tedi i Dušica
Mesnica Licul ruši stereotipe
- Nekad znaju pitati kako to da žena radi u mesnici, ali većina se naučila na nas. Turistima zna biti posebno zabavno. Malo nam je teška obrada mesa, ali sve ostalo radimo posve samostalno. U prodaji i pripremi ravne smo muškarcima. Iako sam ja zapravo kuharica po zanimanju. Međutim, u struci nisam mogla naći posao i tako sam došla ovdje, veli nam Lorena.
Posao, kažu, ide dobro, a na labinskom Markatu konkurira im još samo jedna mesnica – „Jelen“.
Vječna enigma o "bureku" sa sirom...
Za bureke u prizemlju tržnice mesa tako ima i više nego dovoljno.
Sinap Hodža
Sinap Hodža ovdje već punih 30 godina vodi obrt "Placa" u kojem sprema i prodaje panine, krofne, pizze, pite i bureke.
Sir, jabuke i špinat - također su namirnice koje rado nabavlja u svom neposrednom susjedstvu.
- Najbolje ide burek s mesom, naravno. Njega svi vole. Na vječno pitanje postoji li burek sa sirom – ili je to ipak samo pita – ne znam što bih vam rekao. U Bosni bi, naravno, rekli da je burek samo onaj s mesom, kaže Hodža te zaključuje: „Svi narodi ga vole, ali Nijemci najviše!“
Svi zasigurno vole i domaće proizvode. Zna to jako dobro i Višnja Zajec koja svoj OPG na tržnici predstavlja već 25 godina.
Višnja Zajec
"Najbolje ide ono oko čega se najviše potrudiš"
- Od voća imamo samo jagode, a od povrća uistinu sve. Radimo mnogo domaćih proizvoda; voćnih sokova i namaza, slatke i ljute feferone, kisele krastavce, salsu i ajvar. Na ajvar smo nekako najponosniji. To nam je jedan od najboljih proizvoda. Sve sami radimo, beremo, kuhamo, pakiramo… Mislim da najviše ide prodaja onoga oko čega se najviše potrudiš, a s ajvarom i salsom je najviše posla, veli Zajec.
Tijekom godina stekli su stalne mušterije pa tako i brojne turiste koji diljem svijeta nose namaze i ajvare s labinske tržnice.
Predblagdanska kupovina ribe
Mnogi od njih još nisu bili u novom, renoviranom prostoru ribarnice u koji su sami zakupci i prodavači ušli tek prije dva tjedna nakon polugodišnjih radova.
Timka Korijan
- Uoči praznika mnogi su došli po ribu, iako ćemo mi i za Tijelovo biti tu do podne. U ponudi imamo orade, brancine, dagnje, tune, lignje, kozice... Naravno, tuna i kozice su najskuplje. Koštaju 180 kuna kila. Digle su nam se nabavne cijene pa smo i mi malo digli svoje, ali svega za par kuna, veli Timka Korijan ispred obrta "Zubatac" koji vodi već dva desetljeća.
Poslijepodne će šarena labinska košnica biti znatno mirnija i tiša no jučer, ali već sutra ponovno kreće užurbana kupovina Markatom uoči novog lipanjskog vikenda.