Komunal

LABINSKA TRŽNICA ZA RUŠENJE STEREOTIPA

BOGATSTVO BOJA I MIRISA Labinski Markat nezaobilazna stanica domaćima i turistima. Muškarci ovdje peku pite, a žene rade u mesnici

Uoči današnjeg blagdana Tijelova brojni su Labinjani, a i njihovi gosti, pohrlili na gradski Markat. Zelena tržnica i nova ribarnica u prizemlju, uz brojne trgovine i dvije mesnice na katu, jučer su činile pravu malu košnicu u čijem je šarenilu uživala i naša ekipa


 
3 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini

Uoči današnjeg blagdana Tijelova brojni su Labinjani, a i njihovi gosti, pohrlili na gradski Markat. Zelena tržnica i nova ribarnica u prizemlju, uz brojne trgovine i dvije mesnice na katu, jučer su činile pravu malu košnicu u čijem je šarenilu uživala i naša ekipa

Voće i povrće iz domaćeg uzgoja, svježi sir i mliječne prerađevine, pekmezi, marmelade, džemovi, domaći sokovi, slasni bureci, mirisno cvijeće i prodavači dobrog raspoloženja - više nego dovoljno razloga za posjetiti labinsku tržnicu, popularni Markat, ako vas put nanese do Selanove ulice.

To znaju i turisti kojih u Labinu već ima popriličan broj, a mnogi se i sasvim dobro poznaju s prodavačima i zakupcima koji ovdje rade i po nekoliko desetljeća.

Mesnica obitelji Licul na labinskoj tržnici otvorena je 1. srpnja 1970. Više od 50 godina Labinjani ovamo dolaze po svježe meso, a posljednjih gotovo 20 godina uz Tedija Licula u mesnici radi i njegova kći Lorena. U međuvremenu zaposlili su i djelatnicu Dušicu tako da prolaznicima više nije nimalo čudno vidjeti žene za ovim pultom.

Lorena, Tedi i Dušica

Mesnica Licul ruši stereotipe

- Nekad znaju pitati kako to da žena radi u mesnici, ali većina se naučila na nas. Turistima zna biti posebno zabavno. Malo nam je teška obrada mesa, ali sve ostalo radimo posve samostalno. U prodaji i pripremi ravne smo muškarcima. Iako sam ja zapravo kuharica po zanimanju. Međutim, u struci nisam mogla naći posao i tako sam došla ovdje, veli nam Lorena.

Posao, kažu, ide dobro, a na labinskom Markatu konkurira im još samo jedna mesnica – „Jelen“.

Vječna enigma o "bureku" sa sirom...

Za bureke u prizemlju tržnice mesa tako ima i više nego dovoljno.

Sinap Hodža

Sinap Hodža ovdje već punih 30 godina vodi obrt "Placa" u kojem sprema i prodaje panine, krofne, pizze, pite i bureke.

Sir, jabuke i špinat - također su namirnice koje rado nabavlja u svom neposrednom susjedstvu.

- Najbolje ide burek s mesom, naravno. Njega svi vole. Na vječno pitanje postoji li burek sa sirom – ili je to ipak samo pita – ne znam što bih vam rekao. U Bosni bi, naravno, rekli da je burek samo onaj s mesom, kaže Hodža te zaključuje: „Svi narodi ga vole, ali Nijemci najviše!“

Svi zasigurno vole i domaće proizvode. Zna to jako dobro i Višnja Zajec koja svoj OPG na tržnici predstavlja već 25 godina.

Višnja Zajec

"Najbolje ide ono oko čega se najviše potrudiš"

- Od voća imamo samo jagode, a od povrća uistinu sve. Radimo mnogo domaćih proizvoda; voćnih sokova i namaza, slatke i ljute feferone, kisele krastavce, salsu i ajvar. Na ajvar smo nekako najponosniji. To nam je jedan od najboljih proizvoda. Sve sami radimo, beremo, kuhamo, pakiramo… Mislim da najviše ide prodaja onoga oko čega se najviše potrudiš, a s ajvarom i salsom je najviše posla, veli Zajec.

Tijekom godina stekli su stalne mušterije pa tako i brojne turiste koji diljem svijeta nose namaze i ajvare s labinske tržnice.

Predblagdanska kupovina ribe

Mnogi od njih još nisu bili u novom, renoviranom prostoru ribarnice u koji su sami zakupci i prodavači ušli tek prije dva tjedna nakon polugodišnjih radova.

Timka Korijan

- Uoči praznika mnogi su došli po ribu, iako ćemo mi i za Tijelovo biti tu do podne. U ponudi imamo orade, brancine, dagnje, tune, lignje, kozice... Naravno, tuna i kozice su najskuplje. Koštaju 180 kuna kila. Digle su nam se nabavne cijene pa smo i mi malo digli svoje, ali svega za par kuna, veli Timka Korijan ispred obrta "Zubatac" koji vodi već dva desetljeća.

Poslijepodne će šarena labinska košnica biti znatno mirnija i tiša no jučer, ali već sutra ponovno kreće užurbana kupovina Markatom uoči novog lipanjskog vikenda.


Nastavite čitati

Istra
 

Epulon, Tito, Tuđman i..Puntere

Županijska skupština je danas usvojila proračun težak 276 milijuna eura,a za lijepu vijest se pobrinuo antropolog Andrea Matošević kojem je pripala nagrada za njegovu, vrlu "pulsku knjigu" "Kolos Jadrana. Industrijski film i brodogradilište Uljanik u drugoj polovici XX. stoljeća” * Sutra: Nakon osnivanja građanskih patrola i pratećih ksenofobnih izjava na društvenim mrežama, istražili smo koliki je udio stranih radnika u kriminalnim djelima počinjenim u Puli * Posjetili smo službeni pulski azil, sklonište za napuštene životinje, a razgovarali smo i s povjerenikom za Istarsku i Primorsko-goransku županiju sindikata Tiger koji je, s razlogom, u nedjelju prosvjedovao u Zagrebu

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.