Komunal

PAZIN I BUZET PROTIV NOVOG CJENIKA

Godine lošeg upravljanja stigle na naplatu: KAŠTIJUN POVEĆAO CIJENU ZA 40 POSTO!

Nova cijena usluge zbrinjavanja i obrade miješanog komunalnog otpada po prijedlogu Kaštijuna d.o.o. je 762 kn/t za komunalna društva koja voze otpad direktno na Kaštijun i 812 kuna za komunalna društva koja koriste usluge pretovarne stanice


 
3 min
Danijela Bašić-Palković

Nova cijena usluge zbrinjavanja i obrade miješanog komunalnog otpada po prijedlogu Kaštijuna d.o.o. je 762 kn/t za komunalna društva koja voze otpad direktno na Kaštijun i 812 kuna za komunalna društva koja koriste usluge pretovarne stanice

Na zadnjoj sjednici Nadzornog odbora Kaštijuna, većinom glasova i jednim suzdržanim (Valerio Drandić) usvojen je Zaključak o prihvaćanju Odluke o davanju suglasnosti na Cjenik usluge.

Nova cijena usluge zbrinjavanja i obrade miješanog komunalnog otpada po prijedlogu Kaštijuna d.o.o. je 762 kn/t za komunalna društva koja voze otpad direktno na Kaštijun i 812 kuna za komunalna društva koja koriste usluge pretovarne stanice.

To je povećanje od 40% u odnosu na dosadašnju cijenu. Akumulirani gubitak društva od početka rada do zaključno sa krajem 2021. godine iznosio je 24.664.336 kuna. 

Prethodna uprava predvidjela je gubitak u 2021. godini od 8 milijuna kuna, a nova uprava uspjela je smanjiti taj gubitak na oko 1,5 milijuna kuna.

Koviljka Aškić

Nove cijene komentirala je predsjednica Nadzornog odbora Kaoviljka Aškić.

- U 2022. godini predvidjeli smo dobit od 1,5 milijuna kuna. Moj prijedlog i prijedlog Uprave bio je da povećanje cijene bude za količine iznad vrijednosti koje smo dobili izračunom temeljem broja stanovnika za pojedine gradove i općine, uzimajući u obzir i udio u vraćanju kredita društva. Na koordinaciji načelnika, gradonačelnika i direktora komunalnih društava, taj prijedlog nije prihvaćen s argumentima da solidarno trebamo svi snositi teret turizma, jer od njega cijela županija, a time i svi stanovnici Istre, imaju koristi. Po predloženom modelu, manju cijenu (dosadašnju cijenu) plaćali bi Pazin, Buzet, Vodnjan i većim dijelom godine Labin, rekla je Aškić i dodala:

- Kada smo krajem prošle godine radili navedene kalkulacije, nismo uzeli u obzir ovako veliko povećanje energenata kojemu sada svjedočimo. Budući da bez novih cijena Kaštijun može ubuduće samo povećati gubitak, a plan je pozitivno poslovanje u ovoj godini i smanjenje ukupnog, akumuliranog gubitka kao i prestanak širenja neugodnih mirisa, NO i Uprava pristali su na model obračuna cijena koji je predložila većina načelnika i gradonačelnika Istre. Po dosadašnjem ugovoru, bez pristanka na ovakav prijedlog cjenika, primjena novog cjenika mogla bi se odužiti do 1. listopada, a na ovaj način, postignut je dogovor da se novi cjenik primjenjuje već od 1. srpnja ove godine. Ovakvom prijedlogu cjenika usprotivili su se Pazin i Buzet, kazala je Aškić.

Kako bi motivirali komunalna društva na bolji rad, odnosno, na smanjenje količina otpada koje dovoze na Kaštijun, u novom prijedlogu Ugovora, dodana je odredba kojom će financijski penalizirati ona komunalna društva koja će dovoziti otpad u kojem ima više od 30% biootpada ili u kojem se nalaze druge vrste otpada koje obradom mogu prouzročiti štetu u postrojenju.

- Ovim povećanjem cijena, Kaštijun će stabilizirati svoje poslovanje, osigurati sredstva za daljnje ulaganje u postrojenja za  obradu otpada, u opremu koja će mu omogućiti manje troškove poslovanja (solarni kolektori, proizvodnja el. Energije iz bioplina i sl) i zbrinjavanje viškova otpada izvan Kaštijuna, a što će za posljedicu imati prestanak širenja neugodnih mirisa u ljetnim mjesecima, tvrdi Aškić.

U prethodnom razdoblju, podsjeća, provedeno je  istraživanje tržišta vezano za zbrinjavanje ljetnih viškova otpada kako bi se procijenio trošak navedenih aktivnosti i kako bi se saznalo postoje li u Hrvatskoj  i  u inozemstvu ainteresirane tvrtke za taj posao.

- Interesa ima i u narednim danima otvorit ćemo međunarodni natječaj za zbrinjavanje tog otpada. Donesena je odluka o osnivanju radne grupe odnosno civilnog nadzora na Kaštijunu. Radna grupa imat će 5 članova: dva predstavnika Općine Medulin, dva predstavnika Udruge Zelena Istra i jedan predstavnik inicijative „Čist zrak duga ljubav“, zaključila je Aškić.


Nastavite čitati

Istra
 

Urnebesna predstava "Pračovjek" u srijedu u Vodnjanu

Najdugovječniji "one man show" na Broadwayu nudi odgovore na vječni rat spolova - stereotipne, ali opet istinske razlike između muškaraca i žena od prapovijesti do danas.  Kroz mnoštvo  transformacija i izuzetno glumačko umijeće hrvatski "Pračovjek" Peđa Gvozdić nasmijat će vas, podučiti i pomiriti nepomirljivo

Istra
 

Jazz koncert u dvorištu crkve Svetog Justa u Galižani

U ovom posebnom ambijentu dvorišta crkve, nekadašnjeg groblja, nastupit će vrhunski glazbenici Sebastian Stell na bubnjevima, Branko Sterpin na trubi, Srđan Kuzmanović na kontrabasu, Andrea Rojnić na klavijaturama i Sonja Domitrović na vokalu i alt saksofonu

Istra
 

POREČKO LJETO: Cubismo rasplesao Porečane i njihove goste

U subotu, već od prvih taktova, Cubismo je svojim prepoznatljivim zvukom i zaraznim ritmovima rasplesao publiku. Mješavina afro-kubanske glazbe, jazza i drugih ritmova stvorila je atmosferu ispunjenu veseljem i pozitivnom energijomVečer prije, 12. srpnja, projekt je započeo otvorenim kinom na gradskoj plaži s filmom "One Love" o Bobu Marleyu * Danas, od 21 sat u Parku Olge Ban održat će se program „Magic is in the Air“ u kojem plesačice će plesom na svili, demonstrirati nevjerojatnu fleksibilnost i dojmljive gimnastičko-akrobatske vještine u zraku

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.