Komunal

PAZIN I BUZET PROTIV NOVOG CJENIKA

Godine lošeg upravljanja stigle na naplatu: KAŠTIJUN POVEĆAO CIJENU ZA 40 POSTO!

Nova cijena usluge zbrinjavanja i obrade miješanog komunalnog otpada po prijedlogu Kaštijuna d.o.o. je 762 kn/t za komunalna društva koja voze otpad direktno na Kaštijun i 812 kuna za komunalna društva koja koriste usluge pretovarne stanice


 
2 min
Danijela Bašić-Palković

Nova cijena usluge zbrinjavanja i obrade miješanog komunalnog otpada po prijedlogu Kaštijuna d.o.o. je 762 kn/t za komunalna društva koja voze otpad direktno na Kaštijun i 812 kuna za komunalna društva koja koriste usluge pretovarne stanice

Na zadnjoj sjednici Nadzornog odbora Kaštijuna, većinom glasova i jednim suzdržanim (Valerio Drandić) usvojen je Zaključak o prihvaćanju Odluke o davanju suglasnosti na Cjenik usluge.

Nova cijena usluge zbrinjavanja i obrade miješanog komunalnog otpada po prijedlogu Kaštijuna d.o.o. je 762 kn/t za komunalna društva koja voze otpad direktno na Kaštijun i 812 kuna za komunalna društva koja koriste usluge pretovarne stanice.

To je povećanje od 40% u odnosu na dosadašnju cijenu. Akumulirani gubitak društva od početka rada do zaključno sa krajem 2021. godine iznosio je 24.664.336 kuna. 

Prethodna uprava predvidjela je gubitak u 2021. godini od 8 milijuna kuna, a nova uprava uspjela je smanjiti taj gubitak na oko 1,5 milijuna kuna.

Koviljka Aškić

Nove cijene komentirala je predsjednica Nadzornog odbora Kaoviljka Aškić.

- U 2022. godini predvidjeli smo dobit od 1,5 milijuna kuna. Moj prijedlog i prijedlog Uprave bio je da povećanje cijene bude za količine iznad vrijednosti koje smo dobili izračunom temeljem broja stanovnika za pojedine gradove i općine, uzimajući u obzir i udio u vraćanju kredita društva. Na koordinaciji načelnika, gradonačelnika i direktora komunalnih društava, taj prijedlog nije prihvaćen s argumentima da solidarno trebamo svi snositi teret turizma, jer od njega cijela županija, a time i svi stanovnici Istre, imaju koristi. Po predloženom modelu, manju cijenu (dosadašnju cijenu) plaćali bi Pazin, Buzet, Vodnjan i većim dijelom godine Labin, rekla je Aškić i dodala:

- Kada smo krajem prošle godine radili navedene kalkulacije, nismo uzeli u obzir ovako veliko povećanje energenata kojemu sada svjedočimo. Budući da bez novih cijena Kaštijun može ubuduće samo povećati gubitak, a plan je pozitivno poslovanje u ovoj godini i smanjenje ukupnog, akumuliranog gubitka kao i prestanak širenja neugodnih mirisa, NO i Uprava pristali su na model obračuna cijena koji je predložila većina načelnika i gradonačelnika Istre. Po dosadašnjem ugovoru, bez pristanka na ovakav prijedlog cjenika, primjena novog cjenika mogla bi se odužiti do 1. listopada, a na ovaj način, postignut je dogovor da se novi cjenik primjenjuje već od 1. srpnja ove godine. Ovakvom prijedlogu cjenika usprotivili su se Pazin i Buzet, kazala je Aškić.

Kako bi motivirali komunalna društva na bolji rad, odnosno, na smanjenje količina otpada koje dovoze na Kaštijun, u novom prijedlogu Ugovora, dodana je odredba kojom će financijski penalizirati ona komunalna društva koja će dovoziti otpad u kojem ima više od 30% biootpada ili u kojem se nalaze druge vrste otpada koje obradom mogu prouzročiti štetu u postrojenju.

- Ovim povećanjem cijena, Kaštijun će stabilizirati svoje poslovanje, osigurati sredstva za daljnje ulaganje u postrojenja za  obradu otpada, u opremu koja će mu omogućiti manje troškove poslovanja (solarni kolektori, proizvodnja el. Energije iz bioplina i sl) i zbrinjavanje viškova otpada izvan Kaštijuna, a što će za posljedicu imati prestanak širenja neugodnih mirisa u ljetnim mjesecima, tvrdi Aškić.

U prethodnom razdoblju, podsjeća, provedeno je  istraživanje tržišta vezano za zbrinjavanje ljetnih viškova otpada kako bi se procijenio trošak navedenih aktivnosti i kako bi se saznalo postoje li u Hrvatskoj  i  u inozemstvu ainteresirane tvrtke za taj posao.

- Interesa ima i u narednim danima otvorit ćemo međunarodni natječaj za zbrinjavanje tog otpada. Donesena je odluka o osnivanju radne grupe odnosno civilnog nadzora na Kaštijunu. Radna grupa imat će 5 članova: dva predstavnika Općine Medulin, dva predstavnika Udruge Zelena Istra i jedan predstavnik inicijative „Čist zrak duga ljubav“, zaključila je Aškić.


Nastavite čitati

Istra
 

Obala Novigrada, široka je i pitoma. Nekadašnji biskupski grad, položen korak do velikog ušća Mirne, amblem je istarskog zapada

U mandraču barke su poredane kao stado, pripadaju više kopnu nego moru, sidrišta slice kamenim stupovima sajmišta na kojima se veže blago na prodaji. Barem se meni tako čini. Novigradski mandrač je najveći u Istri, a u njemu i dalje su na sidrištu ribarske brodice. U Novigradu ribari i dalje dominiraju mandračom, riva je jako živa, domaćih ljudi na sve strane bez obzira na navalu turista

Istra
 

ISTRA I DALJE BEZ STAMBENE ZAJEDNICE ZA OSOBE S AUTIZMOM Pregovori s Gradom Pulom nisu urodili plodom. U vodu pada i 11 i pol milijuna kuna težak EU projekt?

U Istri ne postoji nijedna stambena zajednica za osobe s autizmom, za razliku od drugih krajeva Hrvatske. Pregovori koje je Udruga za autizam Istra vodila s Gradom Pulom nisu imali rezultata, a gdje se stalo s projektom Europskog socijalnog fonda koji je napokon trebao omogućiti organizirano stanovanje osobama s autizmom u Istri, od v.d. ravnateljice Centra za rehabilitaciju Pula, u kojem je projekt pokrenut prije nekoliko godina - nismo uspjeli doznati. Roditelji na sve kažu: Izvisili smo!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.